Nõustaja õpetab: kuidas teha esimesed sammud sisemise rahu suunas?

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kas oled vahel tundnud puudust vaikusest? Tõenäoliselt ei ole sul olnud eriti palju põhjust vaikuse üle mõtiskleda, sest kogu aeg on ju kiire. On töö, on lapsed, majapidamine, pereasjad – loetelu tegevustest, millega iga päev seotud oled, on pikk. Vahel oled kui orav rattas ja see ring, kust tundub et välja ei pääsegi, on igavene. Kuidas teha esimene samm vaikuse suunas?

Tegelikult on see igavik, milles sa liigud, aga sa veel ei tea seda. Sinusse on kogunenud pingeid, muret, südamevalu, vahest ka liigset elevust. Kui ülekaalus on muremõtted, siis oled lähedal seisundile, mille nimi on stress. Sellest vabanemiseks on olemas kõige käepärasemad vahendid väljastpoolt – maandav alkohol, jooksuring, hea seks, spordisaal – aga ka meditatsioon.

Kuulamine

Keset suve võib olla on sul olnud siiski mõni hetk, kus tegemist ei olegi nii palju ja saad veidi ka ringi vaadata, aga veelgi enam, endasse pilk heita, astuda nii-öelda dialoogi iseendaga. Kui muidugi on see hetk kusagilt võtta. Näiteks lapsed vanavanemate juures, kaaslane kusagil ära, on vaba päev ja sa järsku taipad, et oled... üksi. Ja siis on sul võimalus saada teadlikuks sellest, mis toimub sinu ümber tegelikult. Kuuled – on hääled. Ukse paugatus, sireeniga auto kusagil, võib-olla kirikukellad või vihmarabin akna taga. Mis iganes... Kuulata. See on põnev. Sa astud dialoogi ümbritsevaga, mis tegelikult mõjutab sul olemist igal sammul, andes pidevalt märke sellest, millest sa teadlik ei ole.

Sisemise dialoogi vaigistamine

Ja mis toimub sinus katkematult, kogu aeg? Peatu korraks – jätkub pidev kahekõne. Sinu mõtted, mida sa justkui peaksid suutma kontrollida, ratsutavad ringi nagu ringi trampivad hobused. «Kus on mu kaaslane? Mida teevad praegu lapsed? Ma pean pesu pesema. Köögis on nõud. Selle raamatu panin kõrvale. Mida ema mõtleski, kui ta nii ütles? Mis ma homme teen? Kas ta armastab mind?»

Kõik mõtted ei ole sugugi ainult sinu omad. Sa võid mõelda nähtud filmist, kuuldud vestlusest, loetud sõnade üle, võõra inimese näost või käitumisest. Sa ei teagi, et sinu mõtteid juhib väljaspool sind eksisteeriv maailm, aga mitte sina ise. Sinu tegelik olemus on hoopis midagi muud, selleni ma püüangi sind praegu juhtida – see tuleb esile ainult siis, kui on... vaikus.

Püüa olla, püüdmata olla keegi teine

Väga palju räägitakse tänapäeval joogast ja meditatsioonist. Väga paljud tegelevad, on laagrid, tunnid, tegevused, jooga on moes. Joogaharjutusi tehes on inimene teatud mõttes meditatiivses seisundis. Neid mõisted ei ole väga palju selgitatud, me lihtsalt teame, et jooga on hea ja kasulik ning sellega tegelemine teeb inimesele head.

Mis on tegelikult meditatsiooni olemus? Kes veel ei tea, see ongi mõtete peatamine. Mõtete, mis ründavad katkematult, kinnipüüdmine ja jälgimine. Istud vaikuses, ja... EI MÕTLE. Sa lihtsalt püüad olla püüdmata. Olla midagi tegemata, olla. See on seisund. Sa hakkad tajuma ennast teistmoodi. Sa hakkad märkama oma ümbrust, ja see ei ole üldsegi tavaline seisund, sa oled sisenenud omaenda maailma. Ja see on terve avastamata kosmos!

Meditatsioon on väga vana praktika. Budistlik meditatsioon ehk mõtlus on pikaaegne harjutamine, selles on oma tehnikad ja astmed. Saavutada püütakse ülim vabanemine. Meie ajastul on inimesed kohandanud mõtluse enda vajaduste järgi lihtsamaks. Kõige aluseks on aga vaikus, keskendumine, vabakslaskmine, lõdvestus.

Seega – sa saad alustada alles siis, kui oled astunud esimese sammu, kuulatanud seda, mis toimub sinu ümber ja seejärel leidnud vaikse nurgakese, kus iseendaga dialoogi astuda, olla see, kes sa oled, et alustada tutvust iseendaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles