Jah-sõna miljonite pilkude all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunis noorpaar: Suurbritannia prints William ja tema kihlatu Kate Middleton visiidil Šotimaale.
Kaunis noorpaar: Suurbritannia prints William ja tema kihlatu Kate Middleton visiidil Šotimaale. Foto: SCANPIX

Vähem kui kahe nädala pärast astub Suurbritannia prints William koos oma mõrsja Kate Middletoniga altari ette. Eriliseks muudavad kuninglikud pulmad peale peategelaste ka ülikarmid turvanõuded, mitu pulmatorti, kinkidest loobumine ja tuhanded veidrad meened.

Suurejooneliste pulmade ettevalmistused käivad täie hooga ja pruutpaari sõnul on neil juba väike närv sees. Pabistamiseks on põhjust, kuna noorpaari armastuse avaldamist ihkab vaadata kogu maailm. Kuigi turvalisuse huvides on palju detaile salastatud, on pulmapäeva olulised faktid siiski teada ja ootusärevus kasvamas.

Laulatuspaika Westminster Abbey kirikusse sõidutatakse pruut uhke Rolls Royce Phantom VI limusiiniga ning kell 11 kohaliku aja järgi peaks sõjaväevormi riietatud William oma armastatud mõrsjat juba altari ees nägema.

Tseremoonia muusika eest kannavad hoolt kaks koori, fanfaristid ja orkester. Muusikapalade valimisel oli pruutpaar väga agar ning lisaks tuntud kirikulauludele tulevad esitamisele ka mõned uued, spetsiaalselt pulmade puhuks kirjutatud lood.

Pärast miljonitele televaatajatele üle kogu maailma kajastatud laulatust, enam kui tuhande sõjaväelase tervitusmarssi ja Teise maailmasõja aegsete sõjalennukite paraadlendu liigub pruutpaar Buckinghami paleesse, kus toimub külalistele uhke vastuvõtt.

Noorpaar viiakse peopaika sama tõllaga, millega sõitsid Williami vanemad Charles ja Diana pärast oma pulmi 1981. aastal mööda Londoni tänavaid. Seekord oodatakse pruutpaarile tänavate äärde lehvitama üle kahe miljoni huvilise.  

Kui laulatustseremooniale on kutsutud üle tuhande inimese, siis Buckinghami palees toimuvale vastuvõtule said kutse 600 õnnelikku ning Williami isa, prints Charlesi võõrustatud pidulikule õhtusöögile vaid 300 pruutpaarile olulisemat inimest.

Laulatusele oodatakse peale eri maade kroonitud peade veel palju poliitikuid, sh peaminister David Cameroni ja asepeaminister Nick Cleggi, aga ka teisi kuulsusi, näiteks David ja Victoria Beckhami. Muide, sada kutset loositakse välja.

Buckinghami palee üheks olulisemaks ruumiks on pulmapäeval pildigalerii, kuhu tuuakse külalistele piduliku sündmuse puhul silmarõõmuks kuningliku kollektsiooni uhked kunstiteosed, näiteks Canaletto, Rembrandti või Rubensi maalid.

Erilise sündmuse puhul karmistatakse turvameetmeid mitmekordselt. Nii võib pulmapäeval Londonis ringi liikumas näha erariietuses politseinikke, tuhandeid korravalvajaid koos politseikoertega ja ka snaipereid. Julgeolekukulusid hinnatakse ligi 23 miljoni euro suuruseks.

Pruudi puuviljatort

Briti kuninglikud pulmad on erilised veel pulmatordi, õigemini kahe pulmatordi tõttu. Nimelt valmistatakse lisaks ametlikule uhkele puuviljatordile prints Williami lapsepõlve lemmikkook, kuningliku salajase retsepti järgi küpsetatud šokolaadi-küpsisetort. 600 külalise kõhutäiteks kulub enam kui 18 kilo šokolaadi ja 1700 küpsist, mille peakondiiter Paul Courtney koos meeskonnaga uhkeks tordiks kokku meisterdab.

Turvalisuse huvides ei avaldata tordi täpset suurust, välimust ega isegi šokolaadi päritolu. Igaks juhuks valmistatakse vähemalt kaks kooki, aga täpset arvu ei tihanud Courtney öelda. Mitme luku taga hoitud tordid saadetakse enne lõplikku kaunistamist laborisse kontrolli ning suure tõenäosusega valvavad neid ka turvamehed.

Kui tordid lõpuks spetsiaalse autoga peokohta toimetatud, teeb Courtney veel viimase viimistluse ning tormab siis koju teleka ette suursündmust vaatama.

Ametliku, kihilise puuvilja-martsipani pulmatordi kujundamisel on eriti aktiivne olnud pruut, kes on kondiitreid juhendanud algusest peale. Iga kiht tähistab eri teemat ning torti kaunistavad suhkrust Ühendkuningriigi rahvuslilled – roos, karuohakas, nartsiss ja ristikuleht – ning pruutpaari monogramm.

Muu külalistele pakutav kõhutäis on aga tiheda saladusloori katte all. Kuninganna peakokk Mark Flanagan kinnitas vaid, et pruutpaarile ja 600 külalisele serveeritakse šampanja kõrvale suur valik külmi ja sooje suupisteid, mille valmistamisel kasutatakse võimalikult palju kohalikke tooraineid. 

Piinlik kõne ja minijänesed

Et vältida sadu ebavajalikke riiulile seisma jäävaid kingitusi, on pruutpaar välja mõelnud kavala, kuid samas südamliku nipi. Nimelt on nad loonud spetsiaalse kingifondi, kuhu iga soovija võib raha annetada. Meelepärase tegevusala peaks leidma igaüks, sest valida on 26 valdkonna vahel alates spordist ja tervisest ning lõpetades loomakaitsega.

Kogu pulmakära seas pole tähelepanuta jäänud aga ka Williami noorem vend prints Harry, kelle pulmakõnet kõik huviga ootavad. Kuna vennad pidevalt teineteise üle nalja viskavad, võib sarnast sõbralikku nokkimist oodata ka pulmakõnes.

Harry on lubanud venna kohta kindlasti midagi piinlikku öelda, aga samas tuleb liialt pikantsed seigad välja jätta, sest kuningannast vanaema on kohal.

Peale õnne ja armastuse, mida üks pulm ikka pakub, on kuninglikul pulmal ka teine, palju rahamaigulisem külg. Kuigi meenetootjad alustasid oma tööd juba eelmisel aastal kohe pärast kihluse avalikustamist, suureneb müük iga tunniga just enne pulmi.

Traditsiooniliste portselannõude, postkaartide, võtmehoidjate ja külmkapimagnetite kõrval võib poelettidelt leida ka pisut ekstravagantsemaid pulmameeneid. Näiteks on Jaapani mänguasjafirma valmistanud pruutpaarist inspireerituna pisikesed jänesed, kel nimeks William Balmoral ja Catherine Chocolate.

Samuti võib iga soovija osta kuninglikele pulmadele pühendatud kondoomi või karikatuurse kuju pruutpaarist. Pisut rohkem kui 40 euro eest on võimalik soetada pruudi sõrmuse koopia.
Rahateenimiseks on leitud veel hulk võimalusi.

Nii on valmistatud spetsiaalne kuninglik kokteil, mis peaks iga sõõmuga meelde tuletama pruutpaari. Samuti on Legolandi teemapark avanud vaatajatele pisikestest klotsidest valmistatud näituse pulmapäeva olulisematest stseenidest.

Muidugi on pulmade ajaks müüdud ka meeletult palju lennupileteid ning hotellid valmistuvad külaliste hordideks. Analüütikute sõnul võivad kuninglikud pulmad tuua Briti kaupmeestele vähemalt 50 miljoni euro väärtuses kasumit.

Briti kuninglikud pulmad
 

  • Prints William ja Catherine Middleton tutvusid 2001. aasta septembris St. Andrewsi ülikoolis.
  • Avalikkust teavitati kihlusest 16. novembril 2010.
  • Laulatus toimub 29. aprillil kell 11 Westminster Abbey kirikus Londonis.
  • 29. aprill on Suurbritannias kuulutatud puhkepäevaks.
  • Pulmade kulud kannab peamiselt kuninglik perekond. Valitsus hoolitseb vaid transpordi ja julgeolekuga seotud kulutuste eest.
  • Noorpaari laulatab Canterbury peapiiskop Rowan Douglas Williams.
  • Isamees on peigmehe väikevend prints Harry ja pruutneitsi on mõrsja õde Philippa.
  • Suursündmust tuleb kajastama ligi 8000 ajakirjanikku üle kogu maailma.
  • BBC plaanib Westminster Abbeys laulatust jäädvustada vähemalt 30 kaameraga.
  • Noorpaar sõidab Buckinghami paleesse tõllas, mis ehitati 1902. aastal kuningas Edward VII jaoks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles