Uuring: vanematel on lemmiklaps

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Oksana Kukuruza / PantherMedia / Scanpix

Nüüd sul on vastus, mida sa oled alati teada tahtnud. Uuri välja, milline laps on tavaliselt vanemate lemmik. Kas see oled sina või mitte?

Kui sul on õdesid või vendi, siis oled kindlasti kunagi pidanud nendega vaidlema selle üle, kes on vanemate lemmiklaps. Vanemad tõenäoliselt kunagi ei tunnista seda, aga uuringu andmetel neil siiski on oma lemmiklaps.

California ülikoolis tehtud uuringus osales 384 perekonda. Osalejateks olid neljaliikmelised pered, kaks vanemat ja kaks eri vanuses last.

Uuringus osales 768 lapsevanemat ning tulemustest selgus, et 70 protsendil emadest ja 74 protsendil isadest on lemmiklaps. Vanemad ei öelnud, millist last nad eelistavad, aga uuringu käigus siiski tuvastati, et enamasti oli selleks vanem laps, kirjutab deccanchronicle.com.

Lastelt küsiti kaks küsimust:

1. Kas nad tunnevad, et vanemad kohtlevad neid erinevalt?

2. Kas see on mõjutanud nende enesekindlust?

Enamasti kurtis noorem laps seda, et tema enesekindlust mõjutab see, et vanemad eelistavad esimest last.

Uuringu juht Katherine Conger ütles, et selline tulemus oli üllatav. Nad arvasid, et pigem tunnevad vanemad lapsed, et neid koheldakse ebaõiglaselt, tulenevalt sellest, et nad on vanemad ja saanud juba rohkem aega koos oma ema ja isaga olla. Tegelikult on olukord hoopis vastupidi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles