Kuidas valida endale kõige sobivam rasestumisvastane vahend?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoom ja beebipillid on kõige enamkasutatavad rasestumisvastased vahendid.
Kondoom ja beebipillid on kõige enamkasutatavad rasestumisvastased vahendid. Foto: SCANPIX

Naistearst Mairi Kaha sõnul võivad inimeste teadmised ja arvamused ühest või teisest rasestumisvastasest vahendist olla tegelikkusest üsna erinevad. Arst saab aidata neid arusaamu korrigeerida, kuid lõpliku otsuse rasestumisvastase meetodi valiku kohta teeb inimene ise.
 

Kaha sõnul tuleb rasestumisvastase meetodi valikul arvestada:

  • seksuaalset elustiili: kas partnereid on üks või paralleelselt mitu; kas tegemist on ühe kindla partneriga ja/või lühiajaliste suhetega jne;
  • kas naine on sünnitanud või mitte: kas soovitud lapsed on olemas või soovitakse järgmise lapse sündi edasi lükata;
  • kui pikaks ajaks on rasestumisest hoidumine vajalik ja kui soovimatu või vastunäidustatud (näiteks tervisliku seisundi tõttu) rasedus antud hetkel on;
  • võimalikke riskitegureid: elustiil – näiteks suitsetamine, haiguste anamnees (läbipõetud haigused), perekondlik anamnees jne. Iga meetodi puhul tuleb võimalikke riske vaadelda tasakaalus – mis on antud inimese tervisele ohtlikum, kas soovimatu rasedus või tema poolt soovitud rasestumisvastane meetod.

Naistearsti kinnitusel annavad kõige kindlama rasestumisvastase kaitse hormonaalsed rasestumisvastased vahendid – pillid, plaaster, tuperõngas ja hormoonspiraal. Kuna menstruatsioonitsüklit reguleerivad naissuguhormoonid, siis on kõige kindlam viis rasestumisest hoiduda, mõjutades menstruatsioonitsüklit üle samade hormoonide nii, et igakuist munaraku eemaldumist munasarjast (ovulatsiooni) ei toimu, märkis Kaha.

«Lisaks sellele muutub emakakaelas olev limakork tihedamaks (spermatosoididele raskemini läbitavaks) ja emaka limaskest õheneb, nii et viljastatud munarakk ei saa sinna pesastuda juhul, kui ovulatsioon siiski toimus ja ka spermatosoidid munarakuni pääsesid.»

Järgnevalt on toodud peamised kättesaadavad rasestumisvastased meetodid, mida Mairi Kaha ka lähemalt kirjeldas.

Kombineeritud hormonaalsed rasestumisvastased vahendid

Kaha sõnul on kombineeritud rasestumisvastased pillid, plaaster ja tuperõngas oma olemuselt täpselt ühesugused rasestumisvastased vahendid ja erinevad üksteisest ainult hormooni manustamise viisi poolest. Ühised on neil nii positiivsed mõjud kui ka tekkida võivad probleemid.

Kõik need variandid sisaldavad kahte tüüpi naissuguhormooni – östrogeeni ja gestageeni. Rasestumisvastaste tablettide puhul võib erinevates pillides olla erinev kogus östrogeeni või siis erinevat tüüpi sünteetiline gestageen, täpsustas naistearst.

«Kui juhtus, et midagi läks valesti ja naine jäi kombineeritud hormonaalse rasestumisvastase vahendi kasutamise ajal rasedaks, ei ole see näidustus raseduse katkestamiseks, sest kahjulikke toimeid arenevale lootele ega raseduse kulule ei teata neil olevat,» kinnitas Kaha. Kui rasedus on kindel, tuleb vahendi kasutamine lõpetada.

Kombineeritud pillid (suukaudne hormonaalne rasestumisvastane vahend)

Toimemehhanism (Kehtib ka plaastri ja tuperõnga puhul.)

Rasestumine hoitakse ära ovulatsiooni pärssimise teel (munarakku munasarjas ei vabane)– kui ovulatsioon siiski toimub, siis on takistatud viljastatud munaraku pesastumine (emakakaelas olev limakork muutub tihedamaks ja emaka limaskest õhemaks).

Kasutamine

Rasestumisvastaseid pille manustatakse tavaliselt skeemi järgi 21+7, kus pille võetakse järjest 21 päeva ja sellele järgneb seitsmepäevane paus. Olemas on ka pillid, mida võetakse järjest kõik 28 päeva – praegu on Eestis saadavad sellised, mille puhul 24 pilli sisaldavad hormoone ja 4 viimast neid ei sisalda.

Pille (ka plaastrit ja tuperõngast) saab ja võib kasutada nii kaua, kui on vajalik rasestumisest hoidumine. Terved naised, kes ei suitseta, kellel ei esine riskitegureid kombineeritud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite suhtes, võivad neid kasutada kuni menopausini.

Tõhusus (Kehtib ka plaastri ja tuperõnga puhul.)

Väga efektiivse rasestumisvastase toimega (ligi 100 protsenti). Pillid ei kaitse seksuaalsel teel ülekantavate haiguste eest!

Võimalikud kõrvaltoimed (Kehtib ka plaastri ja tuperõnga puhul.)

Tavaliselt ei tekita kombineeritud hormonaalsed rasestumisvastased vahendid kõrvaltoimeid, need võivad esineda ajutiselt, tarvitamise alguses.

Siiski esineb harvadel juhtudel iiveldust, peavalu, rindade hellust, kaalulangust või tõusu ja meeleolumuutusi. Kaalutõus piirdub enamasti paari kiloga ja on tingitud vedeliku peetusest kudedes. Kehakaalu muutused olenevad eeskätt söögiisust ja seda pillid ei suurenda.

Mõned kasutajad tunnevad ennast vähem seksikana.

Kui need kõrvaltoimed ei kao iseenesest paari esimese kuuga, siis tuleks sellest oma naistearstiga rääkida. Kasu on sellisel juhul vahetamisest veidi teistsuguse koostisega pillide vastu.

Vahel võib esimestel kuudel esineda ebaregulaarset veritsust. See on tõenäolisem, kui kasutada madalama hormoonisisaldusega vahendit. Midagi ohtlikku selles pole ja see möödub tavaliselt iseenesest. Samuti ei mõjuta selline veritsus vahendi rasestumisvastast toimet. Kui vaheveritsused ei möödu mõne esimese kuuga, siis tuleks sellest jällegi oma arstiga rääkida ja kasu oleks vahetusest.

Vastunäidustused (Kehtib ka plaastri ja tuperõnga puhul.)

Mõnele naisele kombineeritud hormonaalsed vahendid ei sobi: teatud südame- ja veresoonkonna haiguste (sh kõrgenenud vererõhk üle 140/90 mmHg), ägeda maksahaiguse (nt kollatõbi ehk hepatiit) või hormoonsõltuva pahaloomulise kasvaja korral, samuti kui esinevad migreenitüüpi peavalud koos nägemishäirega. Samuti ei saa neid vahendeid kasutada, kui esinevad nägemishäireta migreenitüüpi peavalud, mis kasutamise ajal ägenevad.

Kasutamine on vastunäidustatud ka trombiriski puhul. Olukorda, kus veresoones tekib verehüüve ehk tromb, mis võib ummistada mõne elutähtsa organi (aju, südame, kopsu) veresoone, esineb noortel naistel väga harva. Trombirisk on suurem eakatel, suitsetajatel, suhkruhaigetel, kõrgenenud vererõhuga ja ülekaalulistel naistel ning päriliku eelsoodumuse korral.

Kui rasestumisvastase vahendi soovija naissoost lähisugulasel on olnud enne 45. eluaastat südame- või aju infarkt või veresoone ummistus trombiga (tromboos), või kui lähisugulasel on diagnoositud pärilik liighüübivus (trombofiilia), siis võib vajalik olla riskide hindamiseks teha mõned lisauuringud.

Trombirisk võib ajutiselt suureneda pika lennureisi ajal või olukordades, kus inimene on sunnitud pikka aega lamama või ratastooli jääma. Lennureisi ajal tuleb tarvitada rohkelt vedelikku ja võimaluse korral ringi liikuda, rasestumisvastast vahendit võib edasi kasutada.

Esineb ka minimaalne rinnavähki haigestumise riski tõus. Samas, kümme aastat peale vahendi kasutamise lõpetamist on rinnavähi risk sama, kui naistel, kes pole kunagi kasutanud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Rinnavähi peamisteks riskiteguriteks on rinnavähi esinemine lähisugulastel, hilises eas sünnitamine ja kõrge vanus.

Plussid (Kehtib ka plaastri ja tuperõnga puhul.)

  • Hoiavad ära emakavälise raseduse (kuna ei toimu ovulatsiooni).
  • Väheneb akne ja hirsutism ehk liigne karvakasv.
  • Esineb soodne toime kilpnäärme üle- või alatalitlusele.
  • Oletatavalt positiivne toime reumatoidartriidile.
  • Meetod sobib enamikule naistest.
  • Ei ole seotud vahekorraga, st neid ei pea tarvitama vahetult enne või peale vahekorda, kasutamine ei sõltu vahekordade arvust ja sagedusest.
  • Igakuine veritsus muutub regulaarsemaks (tsükkel muutub 28-päevaseks), lühemaks ja erituva vere hulk väheneb. Samuti vähenevad menstruatsioonitsükliga seotud vaevused ja valud menstruatsiooni ajal.
  • Pikaajalisel kasutamisel väheneb risk haigestuda healoomulistesse rinna- ja munasarjakasvajatesse ning emaka- ja munasarjavähki.
  • Väheneb põletike levimise võimalus seesmistesse suguteedesse ning igakuisest verekaotusest tingitud aneemiaoht.

Mõju edasisele viljakusele: on pöörduv meetod, viljastumisvõime taastub kiiresti.

Hinnaklass

Pille saab osta apteegist arstiretsepti alusel. Pillide hind jääb üheks kuuks ilma soodustuseta 5 kuni 9 euro vahele. 50 protsendise soodustusega saab pillid üheks kuuks 4 kuni 8 euroga ja kaheks kuuks 7 kuni 14 euroga.

Plaaster

Kasutamine

  • Plaaster kleebitakse nahale ühele neljast kehapiirkonnast: õlavarre välisküljele, selja ülaosale, tuharale, alakõhule.
  • Üks plaaster on nahal ühe nädala. Ühes pakendis on 3 plaastrit, nii et kolm nädalat ehk 21 päeva on plaastriga ja sellele järgneb 7-päevane paus.
  • Kui plaaster kleebitakse alati samasse piirkonda, siis tuleb jälgida, et järgmine plaaster ei satuks täpselt eelmise kohale.
  • Plaaster tuleb asetada puhtale kuivale karvadeta nahale.

Võimalikud kõrvaltoimed

Plaastri kõrvaltoimed sarnanevad rasestumisvastaste pillide omadele. Kui kõrvaltoimed ei kao iseenesest paari esimese kuuga, siis tuleks sellest oma naistearstiga rääkida. Kasu on sellisel juhul plaastri vahetamisest tuperõnga või pillide vastu.

Plussid

Plaaster püsib kindlalt nahal, sellega võib käia duši all, ujumas, saunas ning sportimas. Erinevalt rasestumisvastastest pillidest toimib plaaster tõhusalt ka seedehäirete korral, oksendamine ega kõhulahtisus ei mõjuta plaastri toimet.

Hinnaklass

Plaastrid on saadaval apteegis arstiretsepti alusel. Plaastrite hind üheks kuuks ilma soodustuseta on 13 kuni 14 eurot. 50 protsendise soodustusega maksavad plaastrid üheks kuuks 8 kuni 9 eurot ja kaheks kuuks 15 kuni 16 eurot.

Tuperõngas

Kasutamine: tuperõngas paigaldatakse tuppe ja üks rõngas on tupes 21 päeva, millele järgneb 7-päevane paus.

Võimalikud kõrvaltoimed

Tuperõnga kõrvaltoimed sarnanevad rasestumisvastaste pillide omadele. Kui kõrvaltoimed ei kao iseenesest paari esimese kuuga, siis tuleks sellest oma naistearstiga rääkida. Kasu on sellisel juhul tuperõnga vahetamisest plaastri või pillide vastu.

Plussid

Lisaks nendele, mis juba pillide juures kirjeldatud, on mõnedele naistele rõnga kasutamise plussiks see, et rõngast peab vahetama 1 kord kuus ja ei ole vaja vahendi kasutamist igapäevaselt meeles pidada.

Hinnaklass

Tuperõngast saab apteegist arstiretsepti alusel. Tuperõnga hind üheks kuuks ilma soodustuseta on 12 kuni 13 eurot. 50 protsendise soodustusega maksab tuperõngas üheks kuuks 8 kuni 9 eurot ja 2 kuuks 15 kuni 16 eurot.

Minipillid (suukaudne hormonaalne rasestumisvastane vahend)

Millega on tegu?

Ainult gestageenset hormooni sisaldavad rasestumisvastased tabletid. Eestis saadaval olevad pillid sisaldavad gestageeni desogestreel.

Toimemehhanism

Eestis kasutatavate pillide toime aluseks on ovulatsiooni pärssimine. Lisaks muutub emakakaelalima paksuks ja viskoosseks ning seega spermatosoididele raskesti läbipääsetavaks, emaka limaskest muutub õhukeseks, nii et isegi juhul, kui viljastumine toimus ja viljastatud munarakk emakasse jõudis, ei ole tal võimalik emaka limaskesta pesastuda.

Kasutamine

  • Minipille võetakse iga päev ühe tableti kaupa, ilma pausideta. Ühel pillilehel on 28 pilli, ehk siis ühest pillilehest jätkub neljaks nädalaks.
  • Minipillid sobivad naistele, kellele mingil põhjusel ei saa määrata kombineeritud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid (vastunäidustatud ühe naissuguhormooni – östrogeeni - kasutamine), aga kes ikkagi sooviksid pille võtta.
  • Põhilise grupi minipilli kasutajatest moodustavad sünnitusjärgsed naised, kes toidavad last rinnaga. Rinnaga toitmise lõpetamisel võib naine soovi korral jätkata minipillide võtmist.
  • Minipille saab võtta nii kaua, kuni on soovitud rasestumisest hoiduda.

Tõhusus

Eestis kasutusel olevate minipillide rasestumisvastase kaitse tõhusus on võrreldav kombineeritud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tõhususega.

Võimalikud kõrvaltoimed: rindade valulikkus, ebaregulaarne vereeritus, amenorröa (menstruatsiooni ärajäämine).

Vastunäidustused: väga rasked maksahaigused.

Mõju edasisele viljakusele: ei mõjuta edasist viljakust.

Plussid

  • Saavad kasutada ka need, kellele kombineeritud meetodid ei sobi.
  • Saab kasutada rinnaga toitmise ajal.

Hinnaklass

Minipille saab apteegist osta arstiretsepti alusel. Minipillide hind üheks kuuks ilma soodustuseta on 7 kuni 8 eurot. 50 protsendise soodustusega maksavad minipillid üheks kuuks 3 kuni 4 eurot ja kaheks kuuks umbes 6 eurot.

Hormonaalne emakasisene vahend ehk hormoonspiraal

Kasutamine

Vahend paigaldatakse emakasse naistearsti poolt ja võib jääda emakasse viieks aastaks. Sisaldab gestageeni ehk kollaskehahormooni.

Toimemehhanism

Emaka limaskest muutub viljastatud munaraku kinnitumiseks liiga õhukeseks ning emakakaela lima pakseneb nii, et seemnerakkude pääs emakasse on raskendatud. Harvemini võib ära jääda ka ovulatsioon.

Võimalikud kõrvaltoimed

Esimestel kasutuskuudel võib esineda vähest ebaregulaarset menstruatsioonitaolist veritsust. Samuti võib esimestel kasutuskuudel olla meeleolu ja liibido muutusi, aknet, peavalu.

Mõju edasisele viljakusele

Ei ole mõju edasisele viljakusele. Vahendi eemaldamisel taastub kiiresti menstruatsioonitsükkel ja sellega koos ka viljastumisvõime. Vahendi saab eemaldada kohe, kui selleks soov tekib.

Plussid

  • Menstruatsioonid on väga vähese verega või jäävad ära.
  • Ei pea igapäevaselt mõtlema rasestumisvastase vahendi kasutamise peale.
  • Rasestumisvastane toime on väga tõhus ja kestab viis aastat.
  • Toime on peamiselt paikne (emaka limaskestas).

Hinnaklass

Vahendi saab osta apteegist arstiretsepti alusel. Hind ilma soodustuseta on umbes 170 eurot, 50 protsendise soodustusega umbes 157 eurot.

Emakasisene vahend (ESV) ehk spiraal

Millega on tegu? T-kujuline plastikust vahend, mille ümber on spiraalina keeratud vasktraat ja mis paigaldatakse arsti poolt emakasse.

Toimemehhanism: vabanevad vaseioonid takistavad munaraku ja seemneraku ühinemist või viljastatud munaraku kinnitumist emakasse.

Kasutamine: võib jääda emakasse vähemalt viieks aastaks, mõned emakasised vahendid ka kauemaks.

Tõhusus: tagab rasestumisvastase kaitse 98-99 protsendil juhtudest.

Võimalikud kõrvaltoimed: Menstruatsioonid võivad muutuda pikemaks ja vererohkemaks.

Vastunäidustused

  • Ei sobi naistele, kellel on risk haigestuda seksuaalsel teel ülekantavatesse haigustesse.
  • Ei ole esimene valik noortele sünnitamata naistele.

Mõju edasisele viljakusele: ei mõjuta edasist viljakust.

Plussid

  • Olenevalt spiraali tüübist võib jääda emakasse viieks kuni seitsmeks aastaks.
  • Pole seotud seksuaalvahekorraga ega nõua meelespidamist.
  • Sobib neile, kellele hormonaalsed meetodid on vastunäidustatud.

Hinnaklass: saadaval apteegis arstiretsepti alusel. Soodustus puudub. Erinevad vahendid maksavad 17 kuni 56 eurot.

Süstitavad hormonaalsed vahendid

Millega on tegu? Sisaldavad ainult gestageeni ehk kollaskehahormooni.

Toimemehhanism: Ovulatsiooni ei toimu, emaka limaskest õheneb ja lima emakakaelas pakseneb, muutudes seemnerakkudele raskesti läbipääsetavaks. Ühe süsti toime kestab kolm kuud.

Tõhusus: rasestumisvastane kaitse ligi 100 protsendil juhtudest.

Võimalikud kõrvaltoimed: menstruatsioonid võivad muutuda ebakorrapäraseks või ära jääda. Sageli kaasneb mõõdukas kehakaalu tõus, meeleolu muutused.

Vastunäidustused: väga rasked maksahaigused, depressioon.

Mõju edasisele viljakusele: võib kuluda rohkem kui aasta, et taastuks regulaarne menstruaaltsükkel ja võime viljastuda.

Plussid: kaitsev toime emaka vähi, emakavälise raseduse, emaka healoomuliste haiguste vastu.

Hinnaklass: saab osta apteegist arstiretsepti alusel. Ühe süsti hind umbes 4 eurot.

Meeste kondoom

Tõhusus: korrektsel kasutamisel kaitseb nii soovimatu raseduse kui ka seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Soovitud kaitse tagab ainult väga hoolikas kasutamine.

Võimalikud kõrvaltoimed: võib esineda allergia lateksi vastu.

Vastunäidustused: kasutamisele ei ole meditsiinilisi vastunäidustusi.

Mida arvestada?

  • Osa inimeste arvates võib kondoom vahekorda häirida ja kaotada spontaansuse.
  • Võib puruneda või sugutilt ära libiseda.
  • Suguti tuleb tupest välja tuua kohe peale seemnepurset.

Plussid

  • Kergesti kättesaadav.
  • Võimaldab meestel vastutada rasestumisvastase meetodi kasutamise eest.
  • Väheneb risk haigestuda emakakaelavähki, sest võimalus nakatuda inimese papilloomiviirusega (HPV) on väiksem.

Hinnaklass: kondoomi kolmese paki hind on apteegis umbes 2 kuni 3 eurot, 12-se paki hind 6 kuni 7 eurot.

Spermitsiidid

Millega on tegu? Spermatsiid on keemiline aine, mis pärsib seemnerakkude liikuvuse. Saadaval kreemi, küünla, tableti jm kujul.

Tõhusus

  • Soovitud kaitse tagab ainult väga hoolikas kasutamine. Rasestumisvastane kaitse 74 kuni 90 protsendil juhtudest.
  • Ainsa meetodina kasutades väga vähe tõhus.
  • Kasutamisel tuleb väga täpselt järgida kasutusjuhendit.

Võimalikud kõrvaltoimed

  • Võib esineda allergia komponentide suhtes.
  • Harva põhjustavad tupeärritust.

Vastunäidustused: vastunäidustusi kasutamiseks ei ole.

Mõju edasisele viljakusele: ei mõjuta edasist viljakust.

Plussid: on kergesti kättesaadav ja ei mõjuta menstruatsioonitsüklit.

Hinnaklass

Ei ole vaja arstiretsepti. Müüakse apteegis. Erineva suurusega erinevate vormide hinnad jäävad 5 kuni 7 euro vahele.

Füsioloogiline ehk rütmimeetod

Kasutamine

Meetod põhineb ovulatsioonihetke (munaraku vabanemine munasarjast) väljaarvestamisel, mis toimub teoreetiliselt 14 päeva enne oodatavat menstruatsiooni. Munarakk on viljastumisvõimeline umbes 24 tundi ja spermatosoidid 72 tundi.

Tõhusus: tagab rasestumisvastase kaitse väga täpse kasutamise korral 80 protsendil juhtudest.

Võimalikud kõrvaltoimed: pole kõrvaltoimeid.

Mida arvestada?

Füsioloogilise ehk rütmimeetodi puhul peaks sellega eelnevalt väga kaua tegelema, et naine saaks enda jaoks üldse teada suhteliselt ohutud päevad. See eeldab umbes pool aastat temperatuuri mõõtmisi ja graafikute tegemist ning alles siis saab leida need päevad kuus, kui on tõesti suhteliselt ohutu olla vahekorras.

Ohutute päevade arv on üsna väike, tavaliselt jääb enne ja peale menstruatsiooni mõni päev ühele ja teisele poole. Igasugune tsükli pikkuse kõikumine kahandab ohutute päevade arvu, mis tähendab seda, et eelduseks on väga regulaarne menstruatsioonitsükkel.

Plussid

  • Ei pea kasutama hormonaalseid ega mehaanilisi vahendeid.
  • Võimaldab planeerida soovitud rasedust.
  • Võimaldab tundma õppida oma kehas toimuvat.

SOS-pillid ehk «häda-abi» pillid

Toimemehhanism

Takistavad munaraku eraldumist munasarjast, minaraku viljastumist ja/või viljastatud munaraku kinnitumist emaka limaskestale. Sisaldavad ainult kollaskehahormooni ehk gestageeni.

Kasutamine

Tuleb sisse võtta esimesel võimalusel pärast kaitsmata vahekorda, kuid mitte hiljem kui kolme (maksimaalselt viie) ööpäeva möödumisel vahekorrast. Mõjuvad ainult siis, kui rasedust ei ole veel tekkinud. Pole soovitav kasutada sagedamini kui üks kord kuus. Tegemist on häda-abi meetodiga. Seega tuleb teda kasutada nii harva kui võimalik ja nii sageli kui vajalik.

Tõhusus

Summaarselt on meetod 98,5 protsenti efektiivne. Mida kiiremini pärast kaitsmata vahekorda SOS-pilli võtta, seda tõhusam on toime.

Võimalikud kõrvaltoimed

Iiveldus, oksendamine, rindade valulikkus, peavalu. Võib esineda vähest veritsust mõne päeva möödudes pärast pillide tarvitamist , menstruatsiooni hilinemist või tuleb menstruatsioon tavapärasest varem.

Vastunäidustused

  • Teadaolev rasedus või tugev allergia ravimi vastu.
  • Aktiivne äge maksahaigus.
  • Praktiliselt meetodi kasutamiseks absoluutseid vastunäidustusi ei ole, riskide hindamisel tuleb lähtuda konkreetsest situatsioonist.

Mõju edasisele viljakusele: ei mõjuta edasist viljakust.

Plussid: sobivad kasutamiseks harva/ootamatu seksuaalelu korral, kui kondoomi kasutamine ebaõnnestus või igapäevased pillid ununesid mitmel päeval järjest võtmata.

Hinnaklass: saab apteegist ilma arsti retseptita. Hind on 13 kuni 16 eurot üheks korraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles