Kas menstruatsioon mõjub naise mõtlemisele halvasti?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Päevad võivad naise enesetunnet väga palju mõjutada, kuid mõtlemisvõimet need muuta ei suuda. 

Väljaandes Frontiers in Behavioral Neuroscience avaldati Šveitsi uuring, milles jälgiti kaks kuud 68 naise menstruaaltsüklit, et näha, kas östrogeeni, progesterooni ja testosterooni kõikuv tase mõjutab naise kognitiivset võimekust, edastab Women’s Health.

Kogu tsükli jooksul tegid naised erinevaid psühholoogilisi teste, millega mõõdeti nende mälu, kognitiivseid kõrvalekaldeid (kalduvust teatud moel mõelda ka siis, kui see pole ratsionaalne) ja võimet kahele asjale korraga tähelepanu pöörata.

Leiti, et hormonaalne kõikumine ei mõjuta kuidagi vaimseid võimeid. «See uuring näitab selgelt, et naistel ei ole tsüklist tingitud hormonaalsete muutuste tõttu mõtlemisega raskusi,» kommenteeris uuringu tulemusi Põhja-Carolina Ülikooli kliiniline psühholoog dr Tory Eisenlohr-Moul, kes naiste menstruaaltsükli mõju käitumisele ja kognitiivsele võimekusele.

Saksamaal Heidelbergi Ülikoolis sama teadusharu uuriv teadlane Katja Schmalenberger avaldas omalt poolt heameelt, et lõpuks sel teemal korralik uuring tehti. «Menstruaaltsükli tõttu kaheldakse naiste võimetes, kuid keegi ei kahtle meestes, kuigi me teame, et testosteroonitsüklite nihked võivad mõjuda otsuste langetamise oskusi,» kommenteeris ta.

Lähemalt saab uuringuga tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles