See tegevus lisab elule kolm lisa-aastat

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui sul pole aega minna jooksma, olgu see siis liigse tööstressi või Netflixile pühendumise tõttu, on ehk aeg oma prioriteedid ümber mõelda.

New York Times vahendab värsket uuringut, mille järgi lisab iga joostud tund sinu elule seitse tundi. Uuring avaldati eelmisel kuul ajakirjas Progress in Cardiovascular Disease. Selgub, et nädalas kaks tundi joostes võib oma elule lisada 3,2 lisa-aastat. Uuring tõestas ka, et pole oluline, kui kiiresti või kui kaugele sa jooksed – varasem uuring samadelt autoritelt nimelt näitas, et vaid viis minutit aeglast jooksu päevas võib olla piisav, et vähendada enneaegse surma riski.

Veelgi enam: antud uuringuga tõestati, et jooksmine vähendab enneaegse surma riski suisa 40 protsenti, isegi kui arvesse võtta tervist kahjustavaid faktoreid nagu joomine, suitsetamine või ülekaal.

Tasub märkida, et surematuks end joosta küll ei saa – uurijad märkasid, et võidetud aastad jäävad kolme aasta kanti, samas kui rohkem joostes sa endale kahju ei tee ning rohkem kui neli tundi nädalas joostes sa kindlasti eluiga ei vähenda.

Huvitaval kombel suurendab jooksmine ainsana sellisel hulgal eluiga, üksi teine füüsiline tegevus ei jõua ligilähedalegi. Kuid kui sa vihkad jooksmist, pole asi siiski lootusetu – näiteks spinning või jooksmine vähendavad siiski enneaegse surma riski 12 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles