Miks noored petavad?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kahekümnendate alguses võid sinisilmselt loota, et vanemaks saades koheldakse oma partnereid paremini ja suurema lugupidamisega. Üks väike uuring näitab, et nii võibki olla, sest eksimine käib arengu juurde.

Väljaandes Journal of Sex Research avaldati Tennessee ülikoolis tehtud väike uuring, milles osales 104 keskmiselt 22-aastast peamiselt heteroseksuaalset noort, kes olid viimase poole aasta jooksul oma partnerit petnud. Uuringu autorid keskendusid enda selgitusel kahekümnendate eluaastate algusele, sest see on enamasti aeg, mil on suurem huvi oma seksuaalsust avastada ja õpitakse püsisuhteid looma, edastab Redbook.

Suurem osa vastanutest (76 protsenti) ütles, et pettis «vastastikuse sõltuvuse» tõttu ning enamik murdis enda sõnul truudust seepärast, et suhtes oli vähe intiimsust. Näiteks tunnistas üks 24-aastane mees oma olukorda kirjeldades, et partner jättis ta raskel ajal üksi, aga üks teine naine oli igal hetkel olemas, kui tal oli vaja oma leinast rääkida. Emotsionaalne lähedus teise naisega viis ka füüsilise petmiseni.

Uurijate sõnul on intiimsus noorte täiskasvanute arenguvajadus ning nad alles õpivad aru saama, mida nad oma partnerilt vajavad ja tahavad. Võimalik, et lähedustunde puudus on ka üks peamisi põhjuseid, miks selle vajaduse katmist otsitakse kuskilt mujalt.

Uuringu juhtautori Jerika Norona sõnul on petmine emotsionaalselt väga valus kogemus ja me peaks mõistma, miks noored seda teevad. Nii on võimalik mõista, mida täiskasvanuikka jõudes kogetakse ja saab ka noori paremini aidata.

Kuigi petmist ei õigusta miski, on lootustandev teada, et suured muutused kuuluvad täiskasvanuks arenemise juurde ja tulevikus on ehk suhted stabiilsemad kui kahekümnendate alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles