Vanemate depressioon tekitab väikelastel stressi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad, kelle lastel on geneetiline soodumus depressiooni haigestuda, peaksid hoolikalt jälgima, kuidas nad lapsega mängides käituvad.
Vanemad, kelle lastel on geneetiline soodumus depressiooni haigestuda, peaksid hoolikalt jälgima, kuidas nad lapsega mängides käituvad. Foto: SCANPIX

Ajakirjas Psychological Science avaldatud värske teadusuuringu järgi kajastub ema halb tuju lapsega mängides lapse kortisooli tõusnud tasemes.

Uuringu raames tehtud esimeses eksperimendis asetati lapsed võimalikku stressi tekitavasse situatsiooni, kus neile lähenes võõras inimene, kes rääkis nendega ja andis neile tühja kingituseks pakitud karbi või mänguasjakarbi, mille võtmed ei sobitunud karbi lukuauguga – pool tundi pärast häirivat sündmust mõõdeti laste stressihormooni (kortisooli) taset, vahendas teadus.err.

Teises eksperimendis jälgiti, kuidas ema lapsega mängib ja suhtleb ning tulemused näitasid, et lapsed, kelle emad käitusid nendega mängimise ajal vaenulikult, kogesid rohkem stressi. Ka lapsed, kelle emad olid mingil ajahetkel lapse esimese kolme eluaasta jooksul masenduses olnud, kogesid rohkem stressi.

Kuigi depressioon võib vanematelt lastele üle kanduda geenide kaudu, näitab teadustöö, et vanemate käitumine mängib laste stressi tekkimisel suurt rolli, mistõttu on oluline, et vanemad, kelle lastel on geneetiline soodumus haigestuda depressiooni, jälgiksid hoolikalt, milliseid käitumisi nad oma järeltulijate suhtes rakendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles