Viis üllatavat tegurit, mis mõjutavad sinu viljakust

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Kui sa üritad rasedaks jääda, siis sa oled kindlasti kuulnud palju kuulujutte harjumuste kohta, mis seda soodustavad või takistavad. Nii palju informatsiooni liigub ringi, kuidas peaks üldse aru saama, mis vastab tõele ja mis mitte? Meie küsisime ekspertidelt vastuseid.

Loe ja saa teada, millised tegurid sinu viljakust võivad mõjutada. Ehk on sellest informatsioonist kasu, kui sa parasjagu üritad rasestuda, aga see ei tundu õnnestuvat.

Mõned libestid

Sa tead, et regulaarne seks on beebi tegemise juures oluline, aga kui sa kasutad libestit, siis see võib õõnestada sinu pingutusi. Veepõhised libestid võivad pärssida sperma võimet jõuda munarakuni, sest sperma imeb libestis olevat vett endasse. Viljakuse spetsialist lisab veel, et vaseliin võib mõjutada vagiina pH taset, tappes sellega sperma ja glütseriini baasil libesti mõjub halvasti seemneraku liikumiskiirusele. Kui sa üritad rasestuda, siis kasuta libestit, mis on spetsiaalselt disainitud naistele, kes üritavad last saada.

Teatud ravimid

Suurteks süüdlasteks on tihti antidepressandid, sest  mõned neist tõstavad hormooni nimega prolaktiin taset sinu ajus, mis võib segada ovulatsiooni. Seega, kui sa üritad rasestuda, siis anna sellest oma arstile teada, see võib mõjutada, milliseid ravimeid ta sulle kirjutab.

Sinu kaal

Ülekaalus naistel on suurem oht kogeda viljakusega seotud probleeme. Neil on suurenenud risk kannatada ka tüsistusi või isegi raseduse katkemist. Alakaal võib samuti viljakusele halvasti mõjuda. Mõlemad äärmused võivad mõjutada hormoonide taset, põhjustades ebaregulaarsusi menstruatsioonitsüklis ja ovulatsioonis. Enamik inimesi ei taipa, et liiga kõhn olemine võib olla halb asi.  

Treeningrutiin

Sa võid arvata, et trenni tegemine ja tervislik toitumine aitab sul püsida terve ja aitab suurema tõenäosusega rasestuda, aga see kehtib tegelikult ainult sellisel juhul, kui oled ülekaalus ja kaotada on vaja mõned kilod. Kui sa oled normaalkaalus, siis ülearu treenimine mõjutab sinu hormoonide taset ja võib viia olukorrani, kus tekivad ebaregulaarsused menstruatsioonitsüklis. Kui sellises tempos treenimine kestab pikalt ja samal ajal ei sööda piisavalt, siis võib ovulatsioon üldse ära jääda.

Kõik see öeldud, siis trenn võib viljakusele positiivselt ka mõjuda, sest soodustab südame ja kopsude tööd. Võti on selles, et treenida tuleb mõõdukalt, nõnda püsid aktiivne ja mõju viljakusele on positiivne.

Geneetika

Kui sinu emal oli raskusi rasestumisega või koges ta varajast menopausi, siis võib ka sinul olla keerulisem rasestuda. On märgatud seost ema ja tütre viljakuse vahel, aga kui sinu ema jäi rasedaks veel 40-aastaselt, siis see ei tähenda automaatselt seda, et ka sina jääd. Aruta arstiga oma perekonna ajalugu, et saaksid teada, millised on sinu võimalused toetudes geneetikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles