Kümme ajatut nippi, et õpetada last rahaga ümber käima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik lapsevanemaid ei tihka enda lastega rahast rääkida. Pole lihtne õpetada teemat, millest paljudel täiskasvanutelgi raske aru on saada.

Ent iga hooliva lapsevanema sooviks on vältida lapse rahaprobleeme tulevikus, kirjutas huffingtonpost.com.

Uuringud näitavad, et hoiukontoga lastel on hilisemas vanuses vähem stressi ja rohkem lootust. Ainuüksi see peaks meid mõtlema panema – lapsed väärivad, et neile õpetataks, kuidas rahaga arukalt ümber käia.

Alljärgnevat kümmet ajatut soovitust võivad lapsevanemad rakendama hakata igal ajal. Pea meeles, et igapäevased harjumused määravad edu või läbikukkumise tulevikus, seega kujunda enda harjumusi targalt.

Laste käes on suurim vara

Aeg, raha ja intress annavad kokku liites jõukuse. Igale lapsele tuleks seda võrrandit õpetada. Pole tähtis, kas nad seda kohe mõistavad või mitte – ajapikku saab see neile selgeks. Õpetades seda lastele piisavalt varakult, muutuvad nad selles sama osavaks kui käimises ja rääkimises.

Seega, hakka enda laste peale kulutamise asemel nende jaoks säästma. Ning kui lapsed on piisavalt vanad – 5- kuni 7-aastased – alusta neile sama õpetamist.

Ära ole raha suhtes naiivne

See läheb liiga kulukaks. Õpi teiste inimeste vigadest ning lase lastel eksimused rahaga läbi teha varakult ja turvaliste koduseinte vahel. Kui lapsel võtab 18 aastat, et saada haridus lugemises, kirjutamises ja matemaatikas, siis sama peaks kehtima ka raha puhul. Enne iseseisva elu alustamist peaks laps teadma raha kohta kõike, mis vaja.

Harjuta vahekorda 10/10/10/70

Ära lase kunagi lapsel kulutada kogu raha, mis tal on. Kui peaksid nii tegema, õpib laps elama peost suhu. Keegi ei saa rikkaks, raisates 100 protsenti kogu teenitud rahast, seega jälgi, et lastel antud harjumus välja ei kujuneks.

Iga saadud euro kohta lase lapsel annetada kümnendik rahast, kuhu ta ise soovib. Õpeta talle kümne protsendi investeerimist, et tagada majanduslik kindlustunne, siis kümne protsendi säästmist ootamatuteks väljaminekuteks ning seejärel ülejäänud 70 protsendi arukalt kulutamist.

Õpeta arukalt säästmist

Paljud lapsed arvavad, et raha säästmine tähendab säästmist millegi tarbeks, mida nad tahavad ja seejärel kulutamist. Kuid see pole säästmine, vaid edasilükatud kulutamine. Õpeta lapsele, et säästetud raha on vaid hädajuhtumiteks ja puhuks, kui tal seda tõesti vaja läheb. Kui säästad, et raisata, siis olgu nii, kuid nimeta asja õige nimega.

Sisenda töökust

Väärtuslikke inimesi on raske leida. Õpeta last endast alati sada protsenti andma. Usinus pole inimesega kaasa sündinud – see on lapsepõlves omandatud ja hiljem juurdunud käitumisjoon. Tugev tööeetika on uus magistrikraad – vähestel on see olemas.

Eelarve kui dieet

Jäta see homsele lükkamise põhimõte, kui saad alustada juba täna. Raha ja söök käivad käsikäes – kui kontrollid üht, siis kontrollid mõlemat. Kulutamine on lihtne, kuid säästmiseks on vaja plaani. Aita lastelgi koostada eelarve, nii nagu sina planeerid pulma, puhkust või reedeseid koosviibimisi.

Õpeta pere väiksematele, et vastutame kõik enda tegude eest. Meie võimuses pole kontrollida teiste tegemisi, kuid saame täielikult kontrollida, mida ise teeme, ütleme ja kuidas käitume.

Kõigil on raha suhtes oma hoiak

See hoiak määrab, kuidas lapsed rahaga ümber käivad. «Kulutajad» raiskavad kohe ja esitavad küsimusi hiljem. «Säästjad» esitavad küsimusi ja leiavad põhjusi kokkuhoidmiseks. Olenemata, kummale poole sinu laps kaldub, saad aidata tal hoiakut kohendada, kui tead, milline see on. Majanduse püsimiseks peame küll kulutama, kuid säästmine on vajalik, et tulla toime ka kriiside ajal.

Õpi raha teenima

Ära anna enda lastele raha ilma põhjuseta – see on sama, mis õpetada neid elama mitte midagi tehes ja ikka palka saades. Lihtne tõde on see, et raha tuleb läbi raske töö, huvide, äri, ideede ja uuenduste. Selgita enda lastele, et see ei saja taevast alla ega kuku rahaautomaadist välja.

Tee, mida armastad ja armasta, mida teed

Pole paremat sellest, kui armastada, mida teed, sest kui nii on, siis ei tunne sa kunagi, nagu töötaksid. Aita lastel nende andeid ja tugevusi arendada. Juhenda neid karjääriteele, mis vastab nende olemusele ja huvidele. Uuri nendega erinevaid võimalusi, kui nad veel noored on. Mida rohkem asju nad otsustavad mitte teha, seda lähemale jõuavad nad oma tõelisele kutsumusele.

Sea rahalisi eesmärke

Eesmärkide seadmine õpetab lastele, kuidas enda tahtmist küsida, ootamata, et keegi neile selle pihku pistaks. Vanemad saavad aidata enda lastel läbi lüüa, kuni nad ei tee seda laste eest.

Lapse tulevase edu nimel on ülioluline õpetada teda eesmärke seadma, tegutsema ja tulemuste nimel töötama. See õpetab lapsele otsuste tegemist, distsiplineeritust ja eesmärkide nimel tegutsemist. Vastutasuks kasvatab see lapse enesehinnangut ja enesekindlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles