Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Tee värske kartuli kaaslaseks heeringakaaviari

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Suvesalatis sobivad noore kartuli kaaslaseks kala, muna ja värske roheline.
Mundris kartulid kodujuustu ja suitsulõhega. | FOTO: Tuuli Mathisen

Pärast karulauku, rabarberit ja maasikaid tõuseb Eesti köökide suvestaariks värske kartul. Kui esimene isu või ja tilliga rüütatud noortest keedukuumadest mugulatest kustutatud, võib ette võtta pisut maitsekirjumad kooslused. Toidukirjutaja Tuuli Mathisen jagab soovitusi.

Esimene amps värsket kartulit ongi tavaliselt midagi lihtsat, tõdeb toidublogija ja kokaraamatute autor Tuuli Mathisen. On kokanduse aabitsatõde, et kui kohalike aiasaaduste hooaeg käib täistuuridel ja neil on õige suvemaitse, ei maksa värsket kraami üle maitsestada ega liigsete köögitrikkidega kurnata.

«Ei mingit nipitamist, värske kartuli puhas maik on üle kõige. Võid ja tilli potist tulnud kartulile peale – mõnusamat suvist toiduelamust on keeruline ette kujutada,» lisab Tuuli. Kes on kalasõber, võib proovida värskele kartulile särtsu lisada vürtsikilu leemega. See on samuti askeetlik variant: valad kuumale keedukartulile sortsu vürtsikiluvett, siis lisad kuhjaga värsket tilli ja maitsev soolane suutäis on lihtsa vaevaga valmis. Aga ka muidu on kala oma kergusega värskele kartulile hea kaaslane, suvemaitselistest kukeseentest rääkimata.

Värske kartul põhu alt

Värsket kartulit ei maksa üle maitsestada ega liigsete köögitrikkidega kurnata.

Kuigi aastaringses arvestuses ei kulu toidublogija majapidamises kartulit rohkem kui sibulat ja see ei pea laual olema sugugi mitte iga päev, on suveajal hoopis teine lugu. «Jah, kohevat kartuliputru, kihilist kartulivormi ja krõbedaid ahjukartuleid armastab meie pere talviti ikka, kuid suvel jääks ilma värske kartulita justkui pool Eesti suvevõludest olemata,» räägib Tuuli.

Selle üürikese suverõõmu tarvis kasvatabki naine oma maakodus kartulit. Seda tavapärasest erinevalt, permakultuuri põhimõttel. Mis tähendab, et mingit üleskaevatud peenramaad või pikki põlluvagusid ei ole ja kartul kasvab muru peal põhukihi all. Et esimesed katsetused niidetud muru all kartulit kasvatada olid Tuulil mõne aasta eest edukad, telliti läinud suvel endale lausa põhupall, et kasvatust samal suunal jätkata.

Kartulikogused on siiski väikesed ja üksnes pere suviseks peenralt-potti naudinguks. Nostalgia tuules on Tuuli sordiks valinud ’Jõgeva kollase’ – «See on kartul, mille peal ma üles kasvasin,» põhjendab ta valikut. Senini läheb tal meel härdaks, kui meenutab, kuidas vanaema tõstis maakodus lauale suure savikausi kuldkollaste ja veidi muredate auravate kartulitega ning kattis need ohtra tillipuistega.

Kui aga oleks vaja suvemõnuks kartulit turult osta, eelistaks toidublogija uuema aja sorte nagu ’Laura’, ’Ando’, ’Flavia’ – sõltuvalt sellest, mida kartulist teha. Ennekõike kuulub tema sümpaatia esimestele pisikestele kartulitele, sest neid ju ainult suvel saabki. Alati paneb teda imestama, et turul müüakse tillukesi kartuleid odavamalt – tema ostaks just pisikesi ka siis, kui need oleks suurtest kallimad.

Arvatavasti on igaühel omad lemmikroad, millega uut kartuliaastat tähistada. Üks võiks Tuuli sõnul olla aga alati kindel: koorima värsket kartulit ei pea. See võtaks ära pool võlu, pealegi on koore all kõige rohkem vitamiine. Nii keetmiseks kui ka praadimiseks tuleb kartul lihtsalt mullast puhtaks pesta ja vajadusel harjata.

Küll aga tasub värsket kartulit paari panna tavatuma maitserohelisega: tilli, peterselli ja murulauku kasutavad paljud, kuid ka näiteks koriander, rosmariin, tüümian ja pune passivad kartulitoitudesse suurepäraselt. Põnevaid vahemerelisi kooslusi saab kartuli ja baklažaani või tomatikastmega.

Piima-köögiviljasupp kookospiimast

Kui Tuulil esimesed puhta-maitse-ampsud värskest kartulist söödud, ootab tema köögis järge… piima-köögiviljasupp, kuhu see suveand hästi sobib. Nimelt on tema üks neist, kel ei kaasne selle keedusega traumaatilisi lapsepõlvemälestusi, pigem vastupidi: ta armastab piima-köögiviljasuppi. Siiski, viimastel aastatel keedab naine seda hoopis kookospiimaga. «Hõrgud suvised noored köögiviljad ja kreemine kookospiim, imemaitsev!» kinnitab ta.

Teiseks lemmikuks nimetab ta savipotis hautatud kartuleid: savipoti põhja veidi vett, mõned küüslauguküüned, tillivarred ja sool, siis pestud-kuivatatud terved kartulid potti, kaas peale ning lõpuks 180–200-kraadisesse ahju sõltuvalt kartulite suurusest 40–50 minutiks küpsema. Küpsetamise vahepeal tuleb potti veidi raputada. Tulemuseks on tugeva ihuga kartulid, mis jäävad kuhugi keedetud ja küpsetatud kartulite vahepeale, olles vähem vesised kui keedu-, samas mahlasemad kui ahjukartulid.

Ja kui jahedal suveõhtul lõket teete, soovitab toidukirjutaja mõned noored kartulid hõõguvatesse sütesse visata. Tuhas küpsenud kartul värske pestoga on imeline kogemus, kinnitab toidukirjutaja.

Kartuli-potiroog. / Tuuli Mathisen

Kartuli-potiroog

Savipoti-köögiviljad on midagi ahjus küpsetatute ja keedetute vahepealset. Poti põhja tuleb panna veidi vett või puljongit, nii küpsevad need auru sees ja tulemus on tunduvalt tummisem kui keetes, samas õrnem kui ahjus valmistades.

1 dl puljongit

paar tillivart

üks väike noore kapsa pea

4–5 noort porgandit

4–5 noort kartulit

soola ja pipart

võid

värsket tilli

Kalla poti põhja puljong koos tillivartega. Tõsta pott 200-kraadisesse ahju ja kuumuta koos puljongiga tuliseks – nii hakkavad köögiviljad kohe potti pistes küpsema ja jääb alles rohkem toitaineid. Tõsta kuuma puljongi sisse kapsasektorid ning tükeldatud porgand ja kartul. Laota peale võitükke, maitsesta soola ja pipraga ning aseta kaas peale. Küpseta ahjus 30–40 minutit, kuni kartul on pehme. Sega vahepeal potitäit, et kõik küpseks ühtlaselt. Serveerides lisa värsket hakitud tilli.

Kartuli-lõhesalat sinepikastemga. / Tuuli Mathisen

Kartuli-lõhesalat sinepikastmega

Mahlane kuumsuitsulõhe keedetud muna ja värske praekartuliga on kooslus, mis kõlab alati hästi kokku. Soe salat valmib mõne minutiga.

400 g värskeid keedetud kartuleid

4 poolpehmeks keedetud muna

300 g kuumsuitsulõhet

salatirohelist

punast sibulat

rohelist sibulat

soola ja pipart

Sinepikaste:

1 sl sinepit

1 sl vedelat mett

3 sl sidrunimahla

10 sl oliiviõli

Kastmeks sega mesi, sinep ja sidrunimahl. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Lisa pidevalt segades õli, sega kaste ühtlaseks.

Salatiks tõsta taldrikule roheline salatipadi. Koori sibul ja lõika poolratasteks. Kuumuta pannil õli ja prae kartulisektorid krõbedaks. Koori ja tükelda keedetud munad – need võiksid olla soojad. Tõsta kartul salatipadjale, selle peale lõhetükid, munasektorid, sibularattad ja puista üle hakitud rohelise sibulaga. Kalla kõik salatikastmega üle, viimistle maitse soola ja pipraga ning paku kohe.

Kartulid heeringakaaviariga. / Tuuli Mathisen/

Kartuliviilud heeringakaaviariga

Soomlaste seas populaarne heeringakaaviar sobib hästi ka meie rahvusköögile kohendatult, sest koostisained on vanad head tuttavad. Kui pole mahti suupisteid vormida, sobib Tuuli Mathiseni raanatust «Suupisted» pärit heeringakaaviari pakkuda külma kastmena värske keedukartuli kõrvale.

12 värskest keedukartulist lõigatud umbes 0,5 cm paksust viilu

praadimiseks võid

Heeringakaaviar:

1 soolatud heeringafilee

2 keedetud muna

1 punane sibul

1 soolakurk

3 sl kappareid

3 sl majoneesi

2 sl hapukoort

värsket tilli

soola ja pipart

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ning prae kartuliviilud mõlemalt poolt krõbedaks ja kuldseks. Maitsesta soolaga ja jahuta. Tükelda heeringas, munad, sibul, kurk ja kapparid väikesteks. Sega majoneesi ja hapukoorega ning maitsesta soola, pipra ja värske hakitud tilliga. Aseta igale kartuliviilule üks lusikatäis heeringakaaviari. Kaunista värske tillioksaga ja serveeri kohe.

Mundris kartulid kodujuustu ja suitsulõhega. / Tuuli Mathisen

Mundris kartulid kodujuustu ja suitsulõhega

Tervete koorega kartulite ahjus küpsetamine annab maitsva tulemuse ka noorte kartulitega. Kui kusagil on lõkkesöed hõõgumas, võiks kartulid hoopis lõkkesse visata: saad gurmeemõõtu roa, millele sobivad seltsiliseks kodujuust, külmsuitsulõhe või krevetid ja loomulikult värske till.

suuremaid värskeid kartuleid

oliiviõli

soolahelbeid

Täidis:

kodujuustu

hapukoort

värsket tilli

soola ja pipart

külmsuitsulõheviile

Pese kartulid hoolikalt puhtaks. Kuivata. Määri kartulid oliiviõliga kokku, puista peale soolahelbeid ning aseta 180–200-kraadisesse ahju 45–60 minutiks küpsema. Keera aeg-ajalt kartulitel teine külg. Kontrolli küpsust noaga torgates – kartul peab olema seest pehmeks küpsenud. Tõsta ahjust välja, jahuta veidi ja lõika kartulisse noaga ristlõige.

Suru kartuli sisu veidi välja ja aseta sinna peale kodujuustutäidis, mille tarvis sega kodujuust ja hapukoor, maitsesta soola, pipra ja tilliga. Säti peale külmsuitsulõhe viilud, puista peale hakitud tilli ja paku kohe.

Noore kartuli salat kiluga. / Tuuli Mathisen

Noore kartuli salat kiluga

Sellist salatit võib pakkuda nii soojalt kui ka külmalt. Kui soovid sooja salatit, lisa kartulid ja munad vahetult pärast keetmist. Pesto-tüüpi kastme võib tilliuputuse ajal valmistada värskest tillist.

300 g värskeid keedetud kartuleid

3 keedetud muna

1 suurem või paar väiksemat tomatit

paar peotäit värsket salatit (nt Rooma salat)

3–4 redist

100 g vürtsikilufileesid

2–3 sl kappareid

värsket tilli

soola ja pipart

Pestokaste:

paar peotäit värsket basiilikut või tilli

1 dl oliiviõli

30 g parmesani juustu

1 küüslauguküüs

soola ja pipart

Valmista esmalt pestokaste. Aseta kõik kastme komponendid purustajasse või köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Maitsesta. Vürtsika maitsenüansi saamiseks võid lisada kastmele ka vürtsikiluvedelikku.

Laota taldrikule salatilehed. Säti peale tomatisektorid, viilutatud redised ja vajadusel väiksemaks lõigatud keedetud kartulid. Laota peale munasektorid ja kilufileed. Puista peale kapparid, hakitud till ja nirista juurde pestokaste. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga.

Suitsulõhevaht. / Tuuli Mathisen/

Suitsulõhevaht

Tuuli Mathiseni raamatust «Suupisted» pärit kreemjat suitsulõhevahtu võib nautida keedetud või praetud värske kartuliga.

värsket keedu- või praekartulit

100 g kuumsuitsulõhet

1 dl 35% koort

100 g toorjuustu toasoojana

veidi riivitud sidrunikoort ja sidrunimahla

peotäis värsket tilli

värskelt jahvatatud musta pipart

Tükelda suitsulõhe väiksemaks. Aseta purustajasse lõhe, toorjuust, sidrunikoor ja -mahl ning till. Töötle ühtlaseks. Vahusta koor ja sega lõhe-toorjuustumass koorega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides puista peale hakitud tilli.

Tagasi üles