Teaduslikult tõestatud: lõbutsemine enne töökohustusi on hea

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Levinud arvamus on, et enne töö, siis lõbu. Arvatakse, justkui ei saaks me enne lõbu nautida, kui kohustused pole tehtud. Teadlased leidsid, et selline arusaam on ajast ja arust.
 

Teadusuuringu eesmärk oli tõestada, et need, kes lõbutsevad enne kohustuste tegemist, ei naudi vaba aega maksimaalselt. Tegelikkuses tuli välja, et sündmuste järjekord ei omanud mingit rolli õnnetunde kogemisel.

Uuringusse kaasati nii töötavaid täiskasvanuid kui ka kooliõpilasi. Neile anti mängida iPadis mänge enne, kui töö- või kooliülesanded sooritatud (näiteks enne eksameid). Teises grupis olid inimesed, kes said mänge mängida peale ülesannete tegemist. Tulemused näitasid, et kogetud õnnetunne oli mõlema grupi puhul sama suur. Seega ei varjuta süümepiinad tegemata kohustuste pärast puhkehetke naudingut.

Seega, järgmine kord, kui otsustad sõbrannaga kohvile minna enne kohustustega tegelemist, ära tunne end süüdi. Teadus on andnud sulle selleks loa.

Allikas: WellAndGood

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles