Eesti mehed räägivad: naine peaks trennis käima. Siin polegi rohkem küsimust

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Naiste seas levivad aegajalt jutud, kuidas ei julge jõusaali minna. Seda seetõttu, et ollakse halvas vormis ning mehed raudselt hakkavad vaatama, mida naine jõusaalis teeb. Küsisime viielt mehelt, kuidas siis selle asjaga on.

Kas naine peaks trennis käima (kas oleneb tema välimusest või oleks lihtsat tore, kui aktiivne oleks)?

Martin (25): Naine peaks trennis käima. Mitte ainult selleks, et hea välja näha vaid ka oma vaimse ja füüsilise tervise huvides. Ma arvan, et siin polegi rohkem küsimust.

Aivar (31): Naine peaks trennis käima, liikumises peitub tervis. Eesmärk ei ole olümpiavõitjaks tulla, vaid anda organismile võimalus liikumises olla ning sellega eluiga pikendada. Usun, et piisab ka kepikõnnist või ka lihtsalt regulaarne looduses jalutamine.

Rainer (24): Ei saaks öelda, et naine peab trennis käima. Paljud ei leia selleks eraelu kõrvalt aega ja ei leia motivatsiooni alustada kusagilt. Kindlasti võiks kaaluda seda kuna liikumine ja spordi tegemine teeb inimese enda enesetunde paremaks ja elu kvaliteet muutub.

Mikk (25): Ma usun, et igaüks peaks trennis käima olgu see naine või mees. Ei ole vaja igapäev 10 km joosta või 2-3 tundi jõusaalis raskusi suruda, aga nädalas paar korda võiks ennast ikka liigutada. Välimus ei tohiks kindlasti olla esmane põhjus trenni tegemiseks, aga eks on ilus vaadata ikka kui naine on heas vormis. Ma ise teen väga palju trenni ja seda pigem, sest trenn on mõnus tegevus ning annab hea enesetunde.

Kristjan (27): Ei pea, peaasi, et ta ise ennast hästi tunneb.

Mida mõtled, kui näed pisut ülekaalus naist trennisaalis?

Martin: Tubli töö!

Aivar: Ülekaaluline naisterahvas jõusaalis on teretulnud nähe. Järelikult on inimene teinud esimese õige sammu parema tervise nimel.

Rainer: Võib kaheti mõelda- kas inimesel on mingi tervise probleemid, et ülekaaluline, või inimene teadlikult laseb enda kehakaalul tõusta kõrgele. Kui inimesel on terviseprobleemid, siis mõistan üleliigset kehakaalu, kuigi sellega võiks tegeleda, kui arstid lubavad. Ei mõista inimesi, kes teadlikult lasevad enda kehakaalu kõrgele. Paljud ei viitsi ega taha enda eest hoolitseda. Seda on kurb tõdeda, mis toitumisharjumused inimestel on. Eriti noortel lastel. Peab paraku tunnistama, et tänapäeval on paljud noored ülekaalulised. Selle probleemiga tuleks tegeleda ja inimesi teadvustada toitumisest.

Mikk: Mis iganes põhjusel vorm käest on läinud, siis väga tubli, et proovib seda muuta ja ennast kätte võtta.

Kristjan: Tubli inimene! Liikuma peab ja kõik kes liiguvad ja oma tervise eest hoolitsevad peavad saama tunnustatud. Paljudele meeldivad ka kurvikamad naised, ei saaks öelda ühe pulgaga, et mis see ülekaalulisus on nii.

Kas on tõsi, et mehed käivad aegajalt trennisaalis naisi vaatamas?

Martin: Käin trennis trenni tegemas ja ei keskendu väga teistele, aga kui on kena naine saalis, siis mööda kaarega ka ei vaata.

Aivar: Ma ei usu, et mehed lähevad jõusaali ainult naisi vaatama, ent kindlasti on see boonuseks lisaks treenimisele. Ilus vorm ei ole midagi, mida häbeneda. Kui pilku peal hoitakse, siis peaks see ju mõneti olema kompliment. Kui see muidugi liiga pikaks ja ilaseks pilguks ei muutu.

Rainer: Kindlasti on mehi, kes vaatavad trennisaalis naisi, aga ei tahaks uskuda, et konkreetselt selle põhjal trennisaali lähevad. Pigem kaldun arvama, et trenni tehes vaatavad ka ringi. On mehi, kes pühenduvad ainult treeningutele ja kõik muust on end välja lülitanud.

Mikk: Spordiriided on tänapäeval juba sellised, et raske on mööda vaadata, kui mõni kena neiu enda erksavärviliste retuusidega mööda kõnnib või jookseb. Mina kindlasti trenni minnes ei keskendu naiste vaatamisele, aga eks mehi on ka erinevaid.

Kristjan: Ei tea küll ühtegi, kes ainult selle pärast seal käiks.

Milliseid stereotüüpseid naisi oled trennis täheldanud (selfie-kunn või niisama sõbrannaga jutustaja, tõsine lifter jne)?

Martin: Stereotüüpidega on keerulisem. Kaks põhilist, mis ma peamiselt eristan on stay-at-home-mom ja fitness modell. Kõik ülejäänud langevad kusagile sinna vahele. Vahel võib ka juhtuda, et on stay-at-home-mom ja fitness modell üks ja sama.

Aivar: Ausalt öeldes on stereotüüpidesse sildistamine minu jaoks natuke vägivaldne lähenemine, aga kui tuua välja, millist masti naisterahvast jõusaalis näinud, siis ikka sellist, kes tulebki sinna eesmärgiga üks korralik trenn teha. Ehk inimene teab, mida trennis teha ja kuidas trennis teha, laskmata end paljust muust häirida.

Rainer: Selfie-kunne näeb palju. Kuna on populaarne sotsiaalmeediasse panna endast pilte, anda märku hetkelistest tegevustest jne.

Mikk: Ise käin pigem välijõusaalides ja tegelen pisut teistsuguse trenniga ega ole erilisi stereotüüpe täheldanud. Viimasest tavalisest jõusaalis käimisest on möödas juba aastaid. Ei meenu sellest ajast erilisi stereotüüpe. Pigem tegid naised alati korralikult enda asja ja sageli tundus, et teavad palju paremini mida teha kui nii mõnigi mees.

Kristjan: Meik hirmsasti näos jms - neid on ikka. Aga kellegile ei paku huvi täiesti feik naine. Vist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles