Lavendliõli võib aidata seenhaigustega võidelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavendliõli võib olla nahaseenhaigustega võitlemisel alternatiiviks.
Lavendliõli võib olla nahaseenhaigustega võitlemisel alternatiiviks. Foto: SCANPIX

Portugali uuringu kohaselt võiks lavendliõli kasutada, et võidelda seenevastaste ravimite suhtes resistentseks muutunud infektsioonidega, mille arvukus on üha suurenemas.

Ajakirjas Journal of Medical Microbiology ilmunud uuringus testiti lavendliõli paljude patogeensete seente peal ja leiti, et see mõjub surmavalt mitmetele nahahaigusi tekitavatele tüvedele, nn dermatofüütidele, aga samas ka erinevatele Candida liikidele, vahendas teadus.err.
 
Dermatofüüdid põhjustavad naha, juuste ja küünte infektsioone, kuid Candida liigid elavad ka tervetes inimestes, põhjustamata enamasti mingeid probleeme, aga samas võivad viia ka kandidoosi arenguni ja seda eriti immuunsüsteemi nõrgenemisel.

Selliste infektsioonide ravimiseks on suhteliselt vähe võimalusi ning kättesaadavad ravimid omavad sageli kõrvaltoimeid - eeterlikud õlid võivad olla siin odavaks ja efektiivseks alternatiiviks, omades samaaegselt minimaalseid kõrvaltoimeid.
 
Lavendlist destilleeritud eeterlikku õli kasutatakse laialdaselt, eriti toidus, parfüümides ja kosmeetikatööstuses ning nende õlide bioloogilise aktiivsuse uuringud näitavad, et lavendliõli omab rahustavat, spasmide vastast toimet ja on ka mikroobide vastane.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles