13 viisi, kuidas suitsetamine sinu välimust rikub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled suitsetaja, siis ilmselt juba tead, et pead sellest pahest vabanema - see on kahjulik sinu südamele, kopsudele, ajule ja isegi seksuaalelule.

Kuid tõele näkku vaadates: oleksid suitsetamisest juba ammu loobunud, kui see nähtavamaid kahjustusi põhjustaks – näiteks kui iga sigarett jätaks su näole musta rõugearmi, kirjutas Health.com.

Suitsetamine rikub sinu välimust sellegipoolest – järgnevalt on nimetatud kolmteist viisi, kuidas täpselt.

Kottis silmaalused

Kas pole mitte häiriv, kui sa ei saa öösel korralikult magada ja järgmisel päeval on see näost näha? Johns Hopkinsi uuringu järgi tunnevad suitsetajad hommikuti neli korda enam, et nad pole välja puhanud. Millest unepuudus tingitud? Öine nikotiini puudujääk võib põhjustada vähkremist ning rahutu uni paraku ilusaks ei tee.

Psoriaas

Kui aus olla, siis on tegemist autoimmuunsusega seotud nahahaigusega, mis võib ilmneda ka siis, kui sa elus ühtki sigaretti ei puutu. Kui aga suitsetad, siis kasvab ketendavaid sõlmelisi laike põhjustava tõve oht märkimisväärselt.

2007. aasta uuringu järgi kerkib psoriaasi risk viiendiku võrra, kui tõmbad kuni kümme aastat paki suitsu päevas. Teed seda 11 kuni 20 aastat ja sinu haigusrisk on 60 protsenti kõrgem ning nende puhul, kes veelgi kauem suitsetavad, on tõve oht rohkem kui kahekordne. (Isegi passiivset suitsetamist raseduse ajal või lapsepõlves seostatakse kõrgema riskiga.)

Kollased hambad

Kas poleks tore olla säravvalge naeratuse omanik? Suitsetades võid selle mõtte unustada. Sigarettides sisalduv nikotiin muudab hambad laiguliseks. Seega võid suitsudele kulutatud summale liita summa, mis läheb hammaste valgendamiseks.

Kortsud

Kortsud näitavad kõike muud kui elutarkust, kui need ilmuvad noorepoolsel suitsetajal. Eksperdid kinnitavad, et suitsetamine kiirendab vananemisprotsessi, nii et keskmiselt näevad suitsetajad välja 1,4 aastat vanemad kui mittesuitsetajad. Kortsud tekivad aga seetõttu, et suitsetamine pärsib verevarustust, mis muidu hoiaks naha sileda ja tervena.

Kollased sõrmed

Nikotiin ei muuda pruuniks ainult sinu hambaid (ja kodu seinu), vaid on tuntud ka sõrmede ja küünte tooni rikkujana.

Õhemad juuksed

Nagu poleks kortsus nahast küllalt, rikub suitsetamine ka sinu juukseid. Eksperdid arvavad, et sigarettides leiduvad mürkained võivad kahjustada karvanääpsude DNAd ja soodustada rakke kahjustavate vabade radikaalide tootmist. Tulemuseks on õhemad juuksed, mis lähevad ka varem halliks – kui neid üldse alles jääb.

Armid

Nikotiin põhjustab veresoonte ahenemist, mis vähendab hapnikurikka vere voolu näo või teiste kehaosade peentesse veresoontesse. See tähendab, et haavade paranemine võtab kauem aega ning armid on suuremad ja punasemad.

Hammaste väljakukkumine

Suitsetajaid ohustavad mitmesugused hambaprobleemid, sealhulgas suuvähk ja igemehaigused. Ajakirjas Clinical Periodontology avaldatud 2005. aasta uuringu kohaselt kujuneb suitsetajatel kuus korda suurema tõenäosusega igemehaigus, mis viib hammaste väljakukkumiseni.

Loomuliku sära kadumine

Oled märganud, et suitsetajate nahk tundub vahel kahvatu? 1985. aasta uuringus võeti kasutusele termin «suitsetaja nägu», mis iseloomustab kindlaid tunnuseid – suitsetamise põhjustatud kortse, kõhetust ja halli jumet.

Tüükad

Põhjustel, mis pole päris selged, on suitsetajad vastuvõtlikumad inimese papilloomiviirusele (HPV), mille teatud tüübid põhjustavad tüükaid, sealhulgas genitaalpiirkonnas. Kuigi viimased võivad tekkida sugulisel teel ülekanduvate HPV tüüpide puhul, on suitsetamine siiski riskifaktoriks.

Nahavähk

Suitsetamine on kasvajate peamiseks põhjuseks – sealhulgas kopsu-, kõri-, suu- ja söögitoruvähi puhul -, mistõttu ei tule üllatusena, et sigaretid suurendavad ka nahavähi riski. 2001. aasta uuringu järgi kujuneb suitsetajatel lamerakk-nahavähk välja kolm korda sagedamini kui mittesuitsetajatel.

Venitusarmid

Nikotiin kahjustab sidekude, mistõttu kaotab nahk elastsuse ja tugevuse. Igaühel võivad tekkida venitusarmid, kui järsult kaalus juurde võtta, kuid suitsetamine on kindlasti neid soodustavaks teguriks.

Lodev kõht

Sigaretid võivad vähendada söögiisu, mistõttu kaaluvad suitsetajad sageli vähe. Sellegipoolest näitas 2009. aasta Hollandi uuring, et suitsetajatel oli rohkem rasvkude kui mittesuitsetajatel. Siseelundeid ümbritsev rasvkude võib koguneda keskkohta, suurendades lõpuks ka teiste haiguste – näiteks diabeedi - tekkeriski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles