Ära tee neid asju enne voodisse minekut!

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Inimestel, kes veedavad enne magama minekut aega telefonis või tahvelarvutis, võtab magamajäämine kuni tund aega kauem kui neil, kes valivad mõne rahustavama tegevuse.

Paljudel meist on halvad magamaminekuharjumused, olgu selleks siis telefonis surfamine, vastu ööd raamatusse süvenemine või viitsimatus tõusta tule kustutamiseks, kirjutab independent.co.uk.

Aga mida enne voodisse heitmist kindlasti ei tohiks teha?

«Iga tegevus, mis võib põhjustada stressitaseme tõusu kehas, mõjutab unekvaliteeti,» räägib neuroloog Colin Espie.

On olemas üldtuntud reegel, et iga tegevus, mis toob esile ärevust ja vallandab stressihormoone, põhjustab ka ärkvelolu ning takistab jääda ööunne.

Eksperdid on hoiatanud, et kui kasutate nutitelefoni voodis lamades, võite nurjata võimaluse magada kvaliteetset und. Professor Espie soovitab enne uinumist vältida kõike, mis võiks ajutegevust liigselt stimuleerida.

Hästi mõjub «vaibunud tuule» rutiin – tund kuni poolteist enne voodisse minekut ära tegele enam tööga, ära tee trenni, pane kinni kõik elektroonilised seadmed ja võta aega lõõgastumiseks.

Professor Espie hoiatab, et tegevused, mis mõjutavad und, võivad sõltuvalt indiviidist olla erinevad. Näiteks nende jaoks, kes süüvivad liialt raamatusse, suutmata seda käest panna, ei ole õhtune lugemine parim tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles