Mida läheb õnneks vaja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnn sõltub väga palju ka partneri iseloomust.
Õnn sõltub väga palju ka partneri iseloomust. Foto: SCANPIX

Veerand sajandit väldanud uuring näitas, et inimese õnn on seotud pigem isiklike valikute, elustiili ja abikaasa/partneriga, kui lapsepõlve, iseloomu või geenidega.

Mahukas psühholoogiline uuring lükkas ümber teooria, mille kohaselt sõltub täiskasvanu õnn geneetilisest pagasist, iseloomujoontest ja lapsepõlvekogemustest, vahendas yourtango.com.

Selgus, et eluga rahulolu mõjutavad palju enam partneri temperament, usk, osavõtlikkus, tervislikud eluviisid ja kaugeleulatuvad eesmärgid. Rahulolematuse võtmeelementidena nimetati aga rikkuse ja rahaga seotud eesmärke ning neurootilist partnerit.

Uuringus analüüsiti 150000 sakslasega tehtud iga-aastaseid intervjuusid alates 1984. aastast kuni 2008. aastani. Selgus, et isiklik õnn põhines teguritel nagu omakasupüüdmatus, sotsiaalsetest tegevustest osavõtmine, trenn, kirikus käimine ja tööl veedetud aeg.

Äreva, depressioonis või pereasjadest eemalhoidva partneriga täiskasvanud olid tulemuste järgi oluliselt õnnetumad kui positiivsete ja osavõtlike partnerite puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles