Europarlament: ka kodune seksuaalne vägivald on kuritegu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald.
Vägivald. Foto: SCANPIX

Europarlamendi hinnangul peaksid kõik liikmesriigid tunnistama vägistamist ja teisi naiste vastu suunatud seksuaalse vägivalla vorme - seda ka abielus või mitteametlikus lähisuhtes - kuriteoks.

Euroopa Parlament võttis vastu Eva-Britt Svenssoni koostatud resolutsiooni, mille kohaselt ei ole naised Euroopa Liidus meeste vägivalla eest võrdselt kaitstud, sest seadused ja poliitikad on eri liikmesriikides erinevad.
 
Lisaks seksuaalse vägivalla kuriteoks tunnistamisele peaks resolutsiooni järgi kõik liikmesriigid tagama, et sellised kuriteod viiks automaatse vastutuselevõtmiseni.

Seejuures tuleb tagasi lükata mistahes viited kultuurile, traditsioonidele või usuga seonduvatele tavadele kui leevendavale asjaolule naistevastase vägivalla juhtumite, sealhulgas nn aukuritegude ja naiste suguelundite moonutamise puhul.
 
Soolise vägivalla vastane direktiiv

 
Resolutsioonis tehakse ettepanek võtta vastu soolise vägivalla vastane direktiiv. 20-25 protsenti kõikidest naistest Euroopas on kogenud täiskasvanuna vähemalt ühe korra füüsilist vägivalda ja rohkem kui 10 protsenti naistest on kogenud seksuaalset vägivalda, millega kaasneb füüsiline vägivald, märgitakse resolutsioonis.
 
Lisaks tuleks jälitamist pidada naistevastase vägivalla vormiks ning seda tuleks käsitleda kõikide liikmesriikide õigusraamistikus.
 
Samuti peaks EL ja liikmesriigid välja töötama õigusraamistiku, mis tagab naissoost sisserändajatele õiguse omada isiklikku passi ja elamisluba ning võimaldab kohaldada kriminaalvastutust isikute suhtes, kes neilt dokumendid ära võtavad.
 
Lisaks tuleks saadikute arvates vastu võtta miinimumstandardid, et tagada ohvritele professionaalne tugi, võimaldades konsulteerida õigusala töötajaga, ning tagada ligipääs õigusabile, mis võimaldaks ohvritel kaitsta oma õigusi kogu Euroopa Liidus. Samuti palutakse resolutsioonis, et liikmesriigiks tagaksid varjupaigad soolise vägivalla ohvritele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles