Kümme nippi enesekindluse tõstmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned päevad on paremad kui teised ning veidi kehvematel päevadel kipume enese vastu karmid olema.

Psühhoterapeut ja kolumnist Barton Goldsmith andis enesekindluse tõstmiseks järgmised soovitused, kirjutas Psychology Today.

Ära peatu

Ära lase elumuutustel end rajalt kõrvale kallutada, kuid pea meeles, et enamik kergendavaid asjaolusid on vaid ajutised. Saavuta rohkem selgust kursil püsides ja enda energiat positiivsele suunates.

Usalda ennast

Usu enda sisemistesse ressurssidesse ning kasvad läbi kogemuste. Tavaliselt peitub vastus sinus eneses ning arvatavasti oled piisavalt nutikas, et välja mõelda, mida tegema pead. Anna endale veidi aega ja ole kannatlik.

Ole eluga sõber

Maailm ei ole sinu vastu ega püüa sind karistada. Seda teed sa endale ise. Õpi teistele võimalustele või suundadele keskenduma.

Jälgi enda mõtteid

Su mõtlemine ei saa kunagi olema sada protsenti positiivne. Õpi negatiivseid mõtteid vaigistama ning ole avatud uutele ideedele, mis aitaksid sul positiivses suunas edasi minna.

Kogu kokku sisemised jõuvarud

Õpi enda jõuvarusid koguma ja suunama. Usu, et jõu ja mõistuse abil suudad kõigege toime tulla. Pea meeles, et oled hullemastki välja tulnud.

Õpi end armastama

Sa ei pea olema see, kes oled täna ning sinu elu ei ole kellegi poolt ette kirjutatud. Enesehinnangu muutmine tähendab strateegia paika panemist, uute vahendite kogumist ja enese muutmist inimeseks, kes tahad olla. Alusta sellest, et lõpetad haavavate asjade tegemise.

Ära taha liiga paljut

Kirg on suureks motiveerijaks, kuid millegi liialt ihaldamine võib kujuneda väga valusaks ja kulukaks. Seega, ära ela üle oma võimete või himusta kättesaamatut. Järgi enda kirge, kuid hoia enda väärikust.

Ära solvu

Kriitilistesse kommentaaridesse tasub suhtuda külmalt. Inimesed teevad ikka märkusi, kuid mõtle nende põhjustele ja kui küsimus on teises inimeses, siis ignoreeri neid. Õpi reageerimise asemel vastama ning ära näita enda viha.

Tunnista, et pettumus on elu osa

Isegi kõige edukamad inimesed puutuvad pettumusega kokku, kuid nad on õppinud, kuidas seda ära kasutada, et jõuda elus järgmisele tasandile. Saladus seisneb enda tunnetele tähelepanu pööramises ja seejärel tegutsemises.

Astu enda hirmudele vastu

Hirmude ületamine teeb tugevamaks ning väike kartus võib sind paremaks inimeseks muuta. Kui suudad enda hirme mõista ja tunnistada, siis saad neid ka ohjata.

Pea meeles, et iga kord kui ärkad, on sul uus võimalus asju parandada. Ära raska seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles