Kas iga naine tohib kodus sünnitada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusünnitus.
Kodusünnitus. Foto: Vida Press

6. juuni on rahvusvaheline kodusünnituse päev. Eestis on kodus sünnitamine lubatud, võimalik ja sotsiaalministri määrusega reguleeritud juba peaaegu kolm aastat – alates 1. augustist 2014. 

10. juunil tähistavad kodusünnituse huvilised esmakordselt Eestis rahvusvahelist kodusünnituse päeva konverentsiga vabaõhumuuseumis, teatab pressiteate vahendusel Ämmaemand, EÄÜ kodusünnituse töörühma liige Ingrid Kaoküla.

Kas igaüks, kes soovib, võib Eestis lapse kodus sünnitada?

Eestis saab kodusünnitust planeerida terve naine, kelle rasedus on kulgenud probleemideta, oodatav laps on teadaolevalt terve ja kodu asub lähimast sünnitusosakonnast mitte kaugemal kui 30 kilomeetrit. Planeeritud kodusünnituse eelisteks, võrreldes haiglas toimuva sünnitusega, on väiksem vajadus sünnitusabialasteks sekkumisteks, võrdsed või paremad sünnitusabi kvaliteedinäitajad nii emadel kui ka lastel, madalam hind ja suurem emade rahulolu sünnituskogemusega. Planeeritud kodusünnituse riskid on seotud aeglasema jõudmisega abini sünnitusabi ohuolukordades.

Kodusünnitused koguvad populaarsust

Kõige populaarsem on planeeritud kodusünnitus Madalmaades, aga planeeritud kodusünnituste arv on kasvamas ka Suurbritannias, Kanadas, USAs, Austraalias, Uus-Meremaal ja Taanis. Põhjamaades on kodusünnitusi umbes 0,5 protsenti, nagu Eestiski. Keskmiselt sünnib Riikliku Sünniregistri andmetel Eestis igal aastal kodus umbes 70 last. Kui kodusünnituse määruse väljatöötamise käigus peljati, et kodusünnituse seaduslikustamine võib kodusünnituste arvu tõsta, siis tegelikult on mõju olnud hoopis vastupidine. Kodus sündis 2015. aastal 66 last, neist planeeritult 39. Kodusünnituse tegevusluba on kuuel ämmaemandal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles