Üks lapspruut sunnitakse abiellu iga seitsme sekundi järel

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu Lalibelas. Pruudi vanus teadmata.
Abielu Lalibelas. Pruudi vanus teadmata. Foto: Philippe Lissac / Godong/picture alliance / Godong / Scanpix

Save the Children avaldas tänase lastekaitse päeva puhul raporti The Stolen Childhoods (Kadunud lapsepõlved), millest tuleb välja, et üle kogu maa on abielus 40 miljonit teismelist tüdrukut vanuses 15-19.

Usutakse, et enne oma 18. sünnipäeva sunnitakse abiellu veel 15 miljonit teismelist tüdrukut ning et iga kahe sekundi järel sünnitab üks tüdruk lapse. Iga seitsme sekundi järel sunnitakse abiellu üks lapspruut, edastab The Telegraph. 

Lapsabielu esineb mitmes riigis, kõige enam aga Nigeerias, kus 60 protsenti 15-16-aastastest tüdrukutest pannakse mehele. Lapsabielu mõju võib olla laastav, sest tüdrukuid sunnitakse elama täiskasvanute elu ja saama lapsi, kui nad ei ole selleks vaimselt valmis. 

Sageli on lapspruudid teistest isoleeritud, nende vabadust piiratakse ja enamasti võetakse neilt ka õigus tervishoiule, haridusele ja turvalisusele.

Raportis on tsiteeritud üht 17-aastast Afgaani tüdrukut nimega Majerah, kes pidi abielluma endast kümme aastat vanema mehega, kui ta oli kõigest 14. «Ma õppisin ja nägin palju vaeva, sest lootsin saada arstiks,» ütles ta. «Ma tahtsin teisi naisi aidata. Kuigi mu pere oli vaene, keskendusin alati oma õpingutele ja ei hoolinud elu raskustest. See murdis mu südame, kui isa otsustas mind mehele panna. Mitte keegi ei küsinud ega hoolinud. Mul ei olnud kunagi võimalust oma lapsepõlve nautida. Mind sunniti liiga vara täiskasvanuelu elama.»

Kuigi Majerah oli klassi parem õpilane, pidi ta koolist ära tulema ja kolima oma mehe ning tema sugulaste juurde väikesesse majja, kus teda koheldakse nagu orja. Kuna Majerah ei ole rasedaks jäänud, on mees teda korduvalt peksnud ja ähvardanud, et kui ta varsti lapseootele ei jää, võtab mees uue naise. «Minu unistused on igaveseks purunenud. Ma tunnen, et ma ei ole enam elus. Inimene ei saa elada ilma lootuse ja unistusteta,» usub ta.

15-19-aastastest Afgaani tüdrukutest on abielus umbes 20 protsenti. Osa neist ei olegi ametlikult abielus, vaid elavad mehe juures. Sealne seadus näeb ette, et tüdrukud võivad abielluda 16-aastaselt, poisid aga 18-aastaselt. Seadusi tegelikult väga ei järgita. 

Kadunud lapsepõlvede raportist selgus ka fakt, et igal aastal sünnitab lapse 17 miljonit alaealist tüdrukut. Sageli järgnevad sellele laastavad füüsilised ja vaimsed tagajärjed - üle kogu maa on noorukieas tüdrukute teine levinum surma põhjus seotud sünnituse tüsistustega.

Kokku on raporti järgi oma lapsepõlvest ilma jäänud umbes 700 miljonit last, olgu siis lapsabielu, lapstööjõu või ekstreemse vägivalla ja sõjategevuse pärast. Kõige halvem on olukord Lääne- ja Kesk-Aafrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles