13 märki, et sind vallandatakse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Vallandamine on sageli kohutav ja alandav kogemus. Mõnikord aga võib õhust märke lugeda, et halvad uudised on tulemas, teisel korral aga tabab teadaanne sind kui pikselöök.

Kellelegi ei meeldi, kui neid vallandatakse, kuid on oluline seda võimalust kaaluda. Kohe kindlasti on olemas teatud märgid, et sinu ametikoht on ohus. AOL toob välja mõned võtmeelemendid, mis võivad viidata, et asjalood pole just kõige paremad.

1. Kõhutunne ütleb, et midagi on valesti. Usalda oma instinkte. Kui sa tunned, et oled andnud endast kõik, kuid siiski tajud võimalust, et sind vallandatakse, on mõistlik vaim selleks valmis panna. See ei tähenda, et sa poleks väärt töötaja, võib lihtsalt olla, et sinu koht on kusagil mujal.

2. Sinu tööd hinnatakse ebapiisavaks. Kui sinu boss on sulle öelnud, et sinu töö lonkab mõlemat jalga, on tegemist üsna selge märgiga. Kui sa ei suuda täita oma tööülesandeid, pead olema valmis, et sind lastakse lahti.

3. Kommunikatsioon ei tööta. Töötaja efektiivsus sõltub suuresti produktiivsest kommunikatsioonist. Oluline on, et sa saaksid ülemusega oma õnnestumistest ja läbikukkumistest rääkida. Bossi jaoks on kõige hullem, kui sa oled nädalaid öelnud, et tegeled projektiga ning viimasel hetkel teatad, et ei saa hakkama ning ta peab sind hädast välja päästma.

4. Sind ei pühendata otsustesse. Varem kuulasid kolleegid sinu arvamust, kuid nüüd ei pööra sulle keegi tähelepanu. Kui sind enam tähtsatesse otsustesse ei pühendata, on tegemist kindlasti ohumärgiga. Ühest koosolekust välja jäämine pole veel midagi hullu, kuid kui sinuni ei jõua koosolekukutsed ja tähtsad kirjad regulaarselt, tasub asja üle järele mõelda.

5. Su tööd on võimatu teha. Kui sa ühtäkki tunned, et tööd teha on võimatu, on sul kas väga halb ülemus või on firma tahtlikult muutnud poliitikat selliseks, et sul olekski võimatu oma tööd teha – sel viisil sind uksest välja juhatades. Mõnikord tahavad ülemused, et sa ebaõnnestuksid, nii on neil piisavalt tõendeid, et sind vallandada.

6. Sa ei saa enam ülemusega läbi. Mõned bossid ongi karmimad, kuid kui ühtäkki on pinged laes, peaksid sa olema murelik. Ka kõige pädevam ja sotsiaalsem ülemus on ikkagi inimene ja inimesed kipuvad vältima konfliktisituatsioone – ehk siis tema jaoks on vallandamine kindlasti raske hetk, mida ta püüab edasi lükata ja sind seni vältida.

7. Sinu kulueelarvet vähendatakse või võetakse see ära. Igasugune eelarvevabaduse piiramine on halb märk. Üldiselt ei tule otsused raha kokku hoida raamatupidamisosakonnast – see on hoopis ülemus, kes arvab, et sa ei peaks seda raha mingil põhjusel kulutama. Uuri välja, kas vaid sinul on rahakasutust piiratud.

8. Sul on vähem tööd. See on üsna suur ohumärk, kuna ülemus ei taha, et sinust jääks maha hunnik lõpetamata projekte. Kui sa küsid rohkem tööd ning seda sulle ei anta, tasub olla valvel.

9. Sul on uus ülemus. Muutused juhtkonnas on kõige riskantsemad üht tüüpi töötajate jaoks – nimelt juhtide jaoks. Kui veel kõrgema astme ülemused tuuakse majja väljastpoolt, siis tavaliselt tehakse seda eeldusega, et nad hakkavad asju muutma. Seega, kui sa oled meeskonna juht ning väljast toodi sulle uus kõrgema taseme ülemus, ole valmis ebameeldivateks muutusteks.

10. Alluv tõuseb konkurendiks. Kui sa tunnetad õhustikus muutust ning ühtäkki hakkab sinu ülemus sinu kõrvale kedagi samade tööülesannete täitmiseks koolitama, on tegemist halva märgiga. See võib olla märk sellest, et juhtkond kavatseb sind vallandada ja nad tahavad, et sinu tulevane asendaja saaks sinult enne su lahkumist piisavalt õppida.

11. Toimunud on ühinemine. Kui firmad ühinevad, pole ebatavaline, et paljud töötajad ka vallandatakse. Kui sinu ametikoht muutub tähtsusetuks, ei tasu imestada, kui sulle ka ust näidatakse. See ei pruugi olla sinu süü, vaid lihtsalt asjad muutuvad.

12. Sa märkad, et kolleegid ja ülemus klatšivad rohkem ning käituvad veidralt. Sinu kolleegid väldivad sind. Kui köögist möödud, jääb jutuvada vaikseks. Keegi ei kutsu sind enam lõunale. See kõik võib olla vihjeks, et midagi on tulekul.

13. Sa ei ole hea meeskonnatööline. On oluline, et sa sobiksid meeskonda ja vahel tähendab see ka millegi enda õlule võtmist. Kui sind saadetakse komandeeringusse või konverentsile, siis ei ütlemine võib tähendada töökaotust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles