Kaheksa märki, et sulle valetatakse

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mitme inimesega sa täna rääkinud oled? On üsna tõenäoline, et nii mõnigi neist valetas sulle. 

Massachusettsi ülikooli professor Rober Feldman on uurinud valetamist rohkem kui kümme aastat. Kõige šokeerivam avastus on see, et 60 protsenti inimestest valetab kaks kuni kolm korda kümme minutit kestva jutuajamise vältel. Lisaks veel isegi kui vestluspartner saab aru, et teine valetab, siis tavaliselt seda kõva häälega välja ei öelda, sest ei taheta kedagi «valetajaks» nimetada.

Huffingtonpost.com vahendab, kuidas tunda ära, et sulle valetatakse.

  1. Valetaja katab oma suu. Näiteks käsi suul või lihtsalt huulte puudutamine võib viidata sellele, et inimene ei räägi sulle puhast tõtt. Alateadlikult teeb valetamine meid haavatavaks ja sellepärast tekib inimesel tahtmine oma suud, kaela, pead või teisi kehaosi katta.
  2. Nad kordavad ennast ja räägivad liiga detailselt. Valetajad vihkavad vaikust ja seetõttu avaldavad nad nii palju detaile kui võimalik. Vahel nad peavad iseennast ka oma valedes veenma. Proovi olla vait nii kaua, kui sa suudad ja kuula, kui sügavale valede rägastikku valetaja ennast mässib.
  3. Nad valmistuvad põgenema. Valetaja hakkab alateadlikult liikuma ukse suunas või nõjatub väljapääsu poole. Tihti tõmbub nende keha lõdvestunud olekust pingesse, sest nad valmistuvad vajadusel põgenema.
  4. Nende sõnad ja kehakeel ei sobi kokku. Vaata hoolega inimese kehakeelt, sest see paljastab tavaliselt rohkem kui ta sõnad. Näiteks, kui keegi väidab, et ta on väga kurb, et ei jõudnud õigeks ajaks tööle, siis pane tähele, et ta keha peaks samu emotsioone väljendama. Kui ta räägib avatud käte ja väikese muigega, siis tal ilmselgelt ei ole kahju, et ta hilines.
  5. Nende hingamine muutub. Valetamise ajal tõuseb pulss ja kiireneb verevool, mis muudab hingamise kiiremaks.
  6. Nad muudavad oma tavapärast silmavaadet. Öeldakse, et silmad on hinge peegel ja see on tõsi, kui asi puudutab valetamist. Mõned inimesed kipuvad vaatama ülesse ja paremale, kui nad üritavad midagi meenutada, aga alla ja vasakule, kui nad valetavad. Teiste puhul võib see olla vastupidi. Kui sa inimest tunned, siis sa saad aru, et ta silmad käituvad teistmoodi kui muidu, kui ta sulle udujuttu ajab. Lisaks võib ta pilk olla suunatud uksele, mis omakorda viitab sellele, et ta otsib antud situatsioonist väljapääsu.
  7. Nad muutuvad agressiivseks. Valetajad tihti saavad pahaseks justkui ilma mingi põhjuseta. Nad võivad olla vaenulikud ja sinu suhtes agressiivselt näppu viibutada. Samuti võivad nad sinuga pingelist silmsidet hoida, et ausana näida.
  8. Nad nihelevad. See on selge märk, et valetaja on närvis. Võib-olla mängib ta juustega, taob sõrmi vastu lauda või katsub oma kõrvu. Ka jalgade väristamine on tavaline märk sellest, et inimene on närvis ja seda seostatakse valetamisega.  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles