Kannapööre moes: kõrged kingad on surnud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Milliseid kingi kanda? See pole kaugeltki moeküsimus. See on lausa eluküsimus! Sest just ilus king on see, millele kaunitari enesehinnang toetub. Aastaid on võimutunnet veel omakorda kergitanud kontsad, aga mis saab nüüd, mil moekingad pea üksmeelset madalal tallal marsivad?

Arhetüüpne ettekujutus ilusast naisest paneb asja paika väga selgelt: liibuvad riided, kontsale kergitatud pikad sääred ja hoolitsetud välimus. Hulk aega ei julgenudki naised mingit teistmoodi ilus-olemist harrastada. Kuid hei – kus on sellised naised nüüd? Kadunud kui tina tuhka! No küllap mõne mehe unistustes mõni ikka ringi kablutab ja kusagil peenemal üritusel tuleb ka mõni veel vastu, kuid meie kehvade teeolude ja munakividega ei viitsi küll keegi enam vägikaigast vedada. Vähe sellest, et moes mõne aja eest laineid löönud mugavuselembusest on saanud uus norm, tänapäeva noored kaunitarid isegi ei oska enam kõrgete kingadega kõndida.

Versace on hüljanud üksluise superseksikuse ja soovitab nüüd hoopis sokke ja sportlikke sandaale.
Versace on hüljanud üksluise superseksikuse ja soovitab nüüd hoopis sokke ja sportlikke sandaale. Foto: AFP / Scanpix

Kingarindel on elu õnneks põnev: kehtib mitu tõde ja trendi ning nende hulgast tasub valida just see, mis endale kõige maitsekohasem ja mugavam näib. Võtame teejuhiks appi ühe Eesti šefima kingaprofi Riivo Raiesmaa Tallinna Kaubamajast. «Mis mind kingamaailmas vaimustab, on ääretu personaalsus! Kleidiga saab ehk petta rohkem, kuid king peab olema täpselt kandja nägu, tema stiiliga ning lisaks veel ideaalselt mugav. Mis kingi üks või teine naine eelistab, ütleb tema kohta väga palju.»

Aastaid on võimutunnet veel omakorda kergitanud kontsad, aga mis saab nüüd, mil moekingad pea üksmeelset madalal tallal marsivad?
Üks Eesti esikingaproffe Riivo Raiesmaa Kaubamajast.
Üks Eesti esikingaproffe Riivo Raiesmaa Kaubamajast. Foto: Kaubamaja

Kingamoes on madal konts kõrgele tuule alla teinud – miks see nii on?

Tõsi ta on, tänavamood läheb juba ammu mugavuse teed. Aga igav ei ole see kaugeltki mitte! Millega päris palju mängitakse, on tallad – väga lahedad on kontrastid sportliku talla ja klassikalise pealse vahel, eri värvid, kombineeritud materjalid. Palju heledaid, vitaalseid taldu. Näeb ka minimalistlikke vormimänge, haininataldu, läbipaistvust, palju muud põnevat.

Hästi selge teemana tuleb moepilti sisse ürgsus: etnilised motiivid, veidi indiaanipärased sandaalid. Ning kes tahab midagi tujutõstvat jalga panna, võiks mängu võtta eksootilised motiivid ja rikkalikud lilled. Näiteks flamingodega kingad – puhkus on disaini sageli juba sisse kirjutatud, sinu asi on ainult seda nautida!

Kusagile pole kadunud ka paari hooaja eest tõelise ehmatusena moelavadele murdnud ergonoomilised sandaalid ja kotad. Sellised on kõigil kõrgmoemärkidel olemas! Imemugav ja kanna kas või õhtukleidiga!

Nii et võib öelda, et moelavadele lennanud tossutrend ei kavatsegi enam oma positsioone loovutada?

Sportlikku mugavust eelistatakse tõesti palju! Kes on sellistes kingades oma käikudele ja päevadele õige hoo sisse saanud, ei raatsi enam loobuda. Eks see peegeldub elustiilis ka – käiakse rohkem jala, liigutakse jalgrattaga, see kõik nõuab teistsuguseid jalatseid kui mõni samm kontsadel autost ukseni. Neopreen ja sportlikud tehnoloogiad saavad jalatsimoes tihti kokku ulja värvi ja disainiga, need on väga põnevad ja iseloomuga jalanõud, mugavuse nimel ei pea enam ammu efektsusest loobuma.

Mis on veel tugev trend – kõik, mis meeste kapist pihta pandud, on naiste seas hinnas! Maskuliinsed paeltega kingad, purjekingad, mokassiinilaadsed jalatsid. Ma usun, et väiksema kinganumbriga mehe kodus võib mugavate jalatsite pärast ka kaklust ette tulla. Tänaval näeb kontsaakrobaate üha vähem.

Ka Eesti moelavad eelistavad moekat madalat! Stiilsed tennad Iris Janvieri etendusest, TFW
Ka Eesti moelavad eelistavad moekat madalat! Stiilsed tennad Iris Janvieri etendusest, TFW Foto: Erlend Štaub

Moelavadel ja punavaipadel kontsa siiski veel näeb.

Ma arvan, et mida vähem kontsakandjaid alles jääb, seda tugevamaks trumbiks kõrge king naise jalas saab. Kõrged kontsad tänapäeval – see on midagi tugevatele! Ega naised ei kanna kontsa enam edvistamise pärast, nad kehtestavad ennast pilkupüüdval moel. Eelistused on seetõttu ka täielikult muutunud. Mitte sellised ettevaatlikult naiselikud kingakesed, vaid just iseloomuga asjad, nii et su kingapaari pealt on kohe kaugele näha, et investeeritud on nii disaini kui ka kvaliteeti. Kingad naistele, kes julgevad välja paista ja hallist massist välja astuda. Kuigi eestlanna on rahulik ja malbe, on ta vähemasti kingarindel väga julge! Alati, kui mõne hulljulge asja valikusse võtan, leiab see juba esimesest päevast ostjaid, näiteks Katy Perry hullumeelsed disainiteosed või Kendall + Kylie. Ehkki kontsakõnd on naiselik oskus, mis muutub üha haruldasemaks.

Just nimelt! Tõsi on ju seegi, et noortel kaunitaridel ei pruugi olla ainsatki paari kontsakingi ning nad ei teagi enam, kuidas nendega käiakse.

Kõrge konts nõuab tõepoolest teatavat hoiakut, see tuleb esmalt taltsutada. Umbes samamoodi nagu meestel on ülikond – peab oskama seda välja kanda. Siis tuleb elegants ja loomulikkus. Vahel hakkab silma küll, et kontsad lüüakse alla, kuid ei osata nendega käia! Ega seal muu ei aita kui praktika, kas või viis minutit tuleks enne ikka kodus harjutada.

Õnneks on palju uusi kingi, mis lisavad küll jalale sihvakust, kuid millega on palju lihtsam toime tulla. Näiteks on populaarsed täistallaga ja platvormkingad – seal on pöia kalle sageli nii väike, et see ei tundugi jalas kontsakingana. Moemaailmas räägitakse palju olulistest kümnenditest, näiteks et ilma teevad 80ndad ja 70ndad. Kingamoes on küll hipiaja platvorme, kuid nüüdisaegses mugavas vormis, väga head muru peale või aiapeole. Või siis kork, punutised, espadrillid – palju lihtsust ja maalähedust. Üks huvitav moehitt on ka mule – luksuslikust sussist alguse saanud kingadisain, mis lükatakse lihtsalt varba otsa, ja minek.

Tahad kõrget? Vaata toekat! Kendall ja Kylie Varbad välja ja palju paelu. Blumarine / Scanpix
Tahad kõrget? Vaata toekat! Kendall ja Kylie Varbad välja ja palju paelu. Blumarine / Scanpix Foto: SCANPIX

Millest alustada, kui on plaan suveks midagi imekaunist varba otsa hankida?

Varvastest! Suvekingade areenil teeb ilma lahtine varvas ja sellise kinga puhul tasub mõelda, milline ilus küünelakk sellega kokku sobitada. Üldised suunad on troopika, etnomiks, teksa ja põimitud rihmad. Värve on rikkalikult, kuid siniste gamma on moes kõige kaalukam – kõik värvid teksasinisest kuni pastelsete meelespealilledeni. Ka teksamaterjal kingadel on tugev trend, üldse tekstiilid. Pole vaja karta, et need ei pea vastu – uued töötlusmeetodid muudavad kanga vastupidavaks, kuid need kingad on väga kerged ja hingavad, suveks tõeline rõõm. Inimesed ei tea, kui palju leiutamistööd võib kangast pealses peidus olla. Ja üks detail veel – pahkluurihmad on tugev trend! Suvekingas on rahu vähe ja värve palju, ikka pidu-pidu-pidu!

Isegi siis, kui valid veidi lühema sammu ja kõrgema kontsa, ei pääse sa varvaste näitamisest ja efektsetest rihmadest. Ja hoolimata sellest, et suurem osa kaunitare kappab ringi madalates papudes, on kontsadega kõndimisel siiski suur võlu! See muudab silueti kohe sihvakamaks, visuaalselt viskab pikkust, venitab jalad pikaks, annab naisele väga palju juurde! Kuid jah – see on nüüd vaid vaprate ja ilusate pärusmaa!

Tabatud punavaibalt: kontsa ei talu keegi kaua!
Tabatud punavaibalt: kontsa ei talu keegi kaua! Foto: Sander Ilvest / Kiiev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles