11 küsimust, mida ei tasuks oma partnerilt küsida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Sa ilmselt tead oma kallima kohta juba praegu üsna palju, kuid kindlasti sügeleb sinus miski, mis tahaks veelgi enam temast teada. Uudishimu on loomulik, kuid see ei tähenda, et poleks küllalt asju, mida ei tasu oma partnerilt uurida.

Küsimus on piiride seadmises – meil kõigil peavad jääma ka suhtes alles oma isiklikud piirid, ka siis, kui te üldiselt olete omavahel väga avatud. «Kõigil peab olema vabadus ja õigus oma privaatsusele,» ütleb nõustaja Davida Rappaport väljaandele Bustle. «Mõned osad elust võivad tekitada emotsionaalset stressi või olla häbiväärsed ja neid ei ole vaja torkida.»

Siin on mõned küsimused, mille vältimine aitab säilitada ka sinu enda vaimset tervist, rääkimata suhtetervisest. «Partneri saladuste teadmine võib tunduda hea ideena, kuid võib tegelikult suhte rikkuda,» lisab Rappaport.

  1. «Mis vaevab sinu südant?» Kuigi on oluline aru saada, millal su kallim on liimist lahti, peab teil mõlemal olema vabadus asju omaette läbi mõelda, ilma et keegi pidevalt küsiks, kas kõik on korras.
  2. «Milline su eks oli?» Kui te räägite eksidest vabalt, siis miks mitte võtta see teemaks. Kuid enamasti on parem jätta see asi saladuseks, sest see lõppeb enda asjatu võrdlemisega kellegagi, kes teie suhtes rolli ei mängi.
  3. «Kas sa petad mind?» Kui sul on ümberlükkamatud tõendid, et partner petab sind, on ülioluline sellest rääkida. Kuid väldi selle küsimuse lennutamist iga paranoiahoo korral – kui ta ei peta, teed sa lihtsalt oma küsimusega haiget. Parem võimalus on leida viis, kuidas end suhtes turvaliselt tunda.
  4. «Kas sa armastad mind?» Armastuse avaldamine peaks juhtuma naturaalselt ja loomulikult, mitte siis, kui sa seda nõuad. Peaasi, et sa end armastatuna tunneks, see on kõik, mis loeb.
  5. «Kas me oleme siis päriselt koos?» Sul on õigus partnerilt küsida, mis seisus on teie suhe, kuid mõnikord on parem lasta vestlusel juhtuda siis, kui see juhtub. Partner peaks tundma end kindlalt, kui küsimuseks on suhte sildistamine. Kui status quo teid rahuldab, siis pole vaja ehk asja forsseerida.
  6. «Mis su salasõna on?» Mõned paarid tunnevad, et salasõna jagamine on usalduse märk, kuid see pole kindlasti terve suhte alustala. Ausus ja usaldus on olulised, kuid salasõna teadmine ei käi selle alla.
  7. «Millest sa täna oma terapeudiga rääkisid?» Üks asi on olla mures oma partneri vaimse tervise pärast ja kui ta käib teraapias, on loomulik, et sa tahad progressist teada. Kuid anna talle ruumi ja aega, teraapia on väga isiklik asi ja kui ta ei taha detaile jagada, ei tohiks sa teda tagant sundida.
  8. «Kellesse sa kuulsustest armunud oled?» See võib olla lõbus jutuajamine, kuid võib lõppeda haiget saanud tunnetega. Ükski neist küsimustest ei aita teie suhet edasi või sul partnerit paremini mõista.
  9. «Kus sa täna käisid?» Jällegi – on vahe, kas sa küsid süütult oma partneri päeva kohta või siis oled põhjuseta ebakindel. Kui asi on viimases, siis tasub leida viise, kuidas end suhtes kindlalt tunda. Usaldus on üks oluline suhte alustala ja partneri privaatsuse austamine on usalduse üks osasid. Suhtes tuleb säilitada ka iseseisvus, talle vabaduse andmisega austad sa tema autonoomiat. See on hea asi.
  10. «Kuidas ma selles välja näen?» Pealtnäha süütu küsimus võib jällegi viia probleemideni, kui sa pole valmis kuulma ausat vastust. Pealegi paned sa partneri ebamugavasse olukorda ja kellelegi ei meeldi tunda, et neid meelitatakse lõksu.
  11. «Mitme inimesega sa maganud oled?» Kui sa just päriselt numbrist ei hooli, siis pole mõtet seda küsida. Numbri teadmine muudab sinu arvamust partnerist, kuid samas on see asi, mida sa niikuinii muuta ei saa ja pealegi on tegu asjaga, mis ei mõjuta teie praegust suhet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles