Üheksa asja, mida targad inimesed ei tee

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Emotsionaalselt targad inimesed oskavad püsida rahulikud, olla õnnelikud ja omavad oma elu üle kontrolli. Kuidas nad seda saavutavad? On asju, mida targad inimesed targu väldivad.

1. Nad ei lase kellelgi oma rõõmu piirata. Kui sulle tundub, et sinu rahulolu tuleb sellest, et sa võrdled end kellegagi, ei ole sa oma õnne peremees. Kui emotsionaalselt intelligentne inimene tunneb tehtu üle rahulolu, ei lase ta kellegi teise arvamusel end mõjutada. Enese väärtustamine peab tulema sinust endast, kirjutab HuffPost.

2. Nad ei unusta. Targad inimesed suudavad kergelt andeks anda, kuid see ei tähenda, et nad unustaksid. Andestamine aitab vabaks lasta ja edasi liikuda, see ei tähenda, et sa peaksid andma eksinule veel ühe võimaluse.

3. Nad ei võitle surmani. Emotsionaalselt tark inimene teab, kui oluline on ärgata ka järgmisel hommikul, et võidelda edasi. Konfliktisituatsioonis oma emotsioonidega tegelemata jätmine võib sind tõeliselt kahjustada. Vali oma võitlused targalt, lahenda oma emotsionaalsed probleemid, kuid ära võitle surmani.

4. Nad ei pane perfektsionismi esikohale. Targa inimese jaoks pole täiuslikkus eesmärk, kuna ta teab, et seda ei eksisteeri.

5. Nad ei ela minevikus. Ebaõnnestumine muudab sind ebakindlaks ja sul võib olla raske uskuda, et tulevikus sul miski õnnestub. Ebaedu tuleb aga koos riskide võtmisega, ja riske on vaja võtta, et läbi lüüa. Tark inimene teab, et edu tuleb siis, kui sa ebaedu varemetelt taas püsti tõused.

6. Nad ei üleanalüüsi oma probleeme. See, millele sa keskendud, määrab su emotsionaalse heaolu. Kui sa keskendud vaid oma probleemidele, tekitad ja pikendad sa stressi, mis aga takistab muude asjadega hakkama saamist. Keskendu parem tegudele, mille abil saad end parandada.

7. Nad ei veeda aega negatiivsete inimestega. Vingujad on tüütud ja toksilised, kuna nad ei paku lahendusi, aga hädaldavad küll ja veel. Nad tahavad, et inimesed nende probleemidesse upuksid, sest neile meeldib kaastunne. On suur vahe, kas olla kaastundlik või lasta end negatiivsesse spiraali tõmmata. Distants tuleb teatud inimeste puhul kasuks ja targad inimesed teavad seda.

8. Nad ei hoia vimma. Negatiivsed emotsioonid, mida vimmahoidmine endaga kaasa toob, on tegelikult stress – kõigest juhtunu peale mõtlemine saadab su keha võitle või põgene olukorda. Stress aga laastab tervist ja vimmahoidmine tähendab, et sa hoiad tegelikult kinni stressist.

9. Nad ütlevad jah ainult siis, kui seda tõesti tahavad. Berkeley ülikooli uuring näitas, et mida raskem on sul öelda ei, seda rohkem koged sa stressi, läbipõlemist ja isegi depressiooni. Ei on väga võimas sõna, mille ütlemine on paljudele inimestele raske. Emotsionaalselt tark inimene ei ütle: «Ma ei tea, kas ma saan», vaid ütleb otse välja: «Ei.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles