Galerii: hullumeelne 30. ERKI Moeshow

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ERKI Moeshow tähistas 30. juubelit noorte disainerite moekonkursi ning ERKI ALL STARS erishow’ga. Konkursi võitis Frida Jõe kollektsiooniga «Perpetuum Mobile».

ERKI Moeshow ei naasnud juubeliks mitte ainult oma sünnipaika, vaid ka lumivalgetel lavalaudadel tutvustatud moelooming on tänavu taas sama julge ja hullumeelne nagu see aastaid tagasi ERKI etendustele omane oli. Noored disainerid väljendasid piirideta oma isiklikke tundeid sotsiaalsetel ja ühiskondlikel teemadel ning ka taaskasutus sai läbivalt märkimisväärse tähelepanu osaliseks.

Konkursi finaaletendusel jõudis lavale 20 omanäolist, üle 60 esitatud töö seast hoolikalt valitud kollektsiooni, mida hindas esmakordselt rahvusvaheline žürii: Roberta Einer, Tanel Veenre, Katrin Kuldma, Marit llison ja Aljona Eesmaa kodumaalt ning Basia Szkutnicka (Hong Kongi Tehnikaülikooli moemagistrantuuri professor ja raamatute seeria «Technical Drawing for Fashion» autor), Giovanni Ottonello (Euroopa Disaini Instituudi kunstiline juht, arhitekt ja disainer) ja Adriana Rodriguez (Camper jalatsibrändi rahvusvahelise võrgustiku ja disaini juht) võõrsilt.

ERKI Moeshow 2017
ERKI Moeshow 2017 Foto: Kalev Lilleorg

ERKI Moeshow toetajad jagasid välja mitu eripreemiat oma lemmikutele, kelleks olid: Kirke Talu ja Anni Kivisto «Diver City», Evgeniya Dolgopolovas «Identiteet», Elisabetta Silvestri «Witness of Heritage», Tauri Västrik «Tyhik», Krista Tulp «Piece of Cake» ning Laima Jurča «Constructionism Background».

ERKI Moeshow 2017 üldvõitja tiitli pälvis kollektsiooniga «Perpetuum Mobile» Frida Jõe, kellel on žürii sõnul kõik eeldused praeguse moemaastiku muutmiseks.

«Perpetuum mobile on isoleeritud süsteem, mis kasutab vaid enda genereeritud energiat. Kuigi säärane struktuur on masinaehituses siiani utoopiaks jäänud, on kirjanik Valdur Mikita kasutanud perpetuum mobile mõistet sümbolina sellisele isiksuseomadusele nagu introvertsus. Perpetuum mobile inimene töötab imehästi endale omasel suletud viisil, kuid paraku ei mõista seda mehhanismi ümbritsev kogukond. Introvertsust püütakse iga hinna eest välja ravida kui rasket psüühilist häiret: patsiendile tõmmatakse selga kujuteldav hullusärk, mis katkestab ta loomuliku rütmi, ent suutmata saada ka kellekski teiseks, on introverdi tegutsemisvõimet igakülgselt halvatud. Veri jääb kinni ning jäsemed muutuvad tuimaks: kuidas pääseda sellest võõrutusravist?»

ERKI Moeshow 2017
ERKI Moeshow 2017 Foto: Kalev Lilleorg

Kuid sellega ei ole ERKI 30. juubelisündmused veel lõppenud. Täna, 28. mail algusega kell 13:00 toimub Baltika Kvartalis inglisekeelne seminar-brunch «Viis juttu moest». Moetööstuse toimemehhanisme avavad ning moedisaini innovatsiooni uurivad:

Basia Szkutnicka - «Kommentaarid nüüd, siis ja homme kohta!», ideed tulevikuks.

Katrin Kuldma - brändi Amanjeda loovjuht ning disainer räägib brändi loomise fundamentaalsetest aspektidest.

Roberta Einer - Eesti juurtega maailmavallutaja Londonis.

Joan Hint - visionäär ning brändi Reval Denim Guild asutaja.

Giovanni Ottonello - «Juhuslikkust ei eksisteeri». Perspektiivi avardamine, et näha suurt pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles