Seitse abinõu, et vabaneda PMSi vaevustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudel naistel esineb premenstruaalse sündroomi sümptome iga kuu.
Paljudel naistel esineb premenstruaalse sündroomi sümptome iga kuu. Foto: SCANPIX

Premenstruaalne sündroom (PMS) – krambid, tursed ja üldine ärrituvus, mis võib kindla perioodi jooksul välja lüüa – ei esine küll kõigil naistel, kuid umbes 85 protsenti naistest kogeb iga kuu vähemalt üht sümptomit.

Kuigi PMSile pole «ravi», leidub mitmeid võimalusi vaevuste vähendamiseks. Health.com tõi välja seitse abinõu.

Muuda toitumist

Liiga soolased toidud võivad põhjustada turseid, kofeiin võib suurendada ärrituvust või ärevust, alkohol võib süvendada masendust ning magusaga liialdamine võib veresuhkru taseme ja meeleolu rivist välja lüüa.

Nädal enne menstruatsiooni püüa süüa rohkem puu- ja köögivilju ning täisteratooteid. Lisaks sellele, mida sa sööd, pööra ka tähelepanu, kuidas sa sööd. Püüa einestada võrdsete ajavahemike järel, et vältida veresuhkru kõikumist, soovitas günekoloog ja ämmaemand Joanne Piscitelli.

Tee rohkem trenni

Dr Piscitelli sõnul aitab trenn võidelda nii füüsiliste kui emotsionaalsete PMSi sümptomitega. «Isegi kui naised ütlevad, et neil pole energiat, on siis ilmselt kõige vajalikum sportida,» sõnas ta.

Vali treeningkava, mis tõstab südamelöökide sagedust ja mida naudid. USA naiste tervise infokeskus soovitab PMSi puhul teha iga nädal kaks ja pool tundi mõõduka intensiivsusega trenni, tund ja 15 minutit aeroobikat või neid kaht kombineerida ning lisaks ette võtta kaks jõutreeningu seanssi.

Proovi vitamiine

PMSi võivad leevendada vitamiinid – eriti B6 ja E-vitamiin, kinnitas günekoloog ja ämmaemand Petra Casey. Puuduvad küll raudkindlad tõendid, et need toidulisandid töötavad, kuid tasub proovida.

Võta appi ravimtaimed

Ravimtaimi on vähe uuritud, kuid mõned neist võivad vähendada PMSiga kaasnevaid krampe ja tujukõikumisi.

Abiks võivad olla kobar-lursslill, mungapipra viljad, ingver, vaarikaleht ja võilill. Küsi enda naistearstilt lähemalt, milliseid toidulisandeid tasub võtta ja millal.

Keskendu stressi vähendamisele

Kõige tähtsam on piisav puhkus ja uneaeg. Püüa magada nii kaua kui vajalikuks pead, et magamatus ei raskendaks sümptomeid.

Seejärel püüa teadlikult enda stressitaset vähendada. Võid proovida sügavat hingamist, massaaži, mediteerimist või joogat, mis aitab rahustada vaimu ja keha. Kui aga tead, et sinu jaoks on parim lõõgastus tüdrukuteõhtu väljas või päevikusse kirjutamine või miski kolmas, siis jää nende juurde.

Võta valuvaigisteid

Naistele, kes tunnevad seoses PMSiga valu – krambid, rindade tundlikkus, selja- või peavalu – võivad leevendust tuua mittesteroidsed põletikuvastased ravimid. Nende hulka kuuluvad ibuprofeen ja naprokseen.

Võid proovida ka spetsiaalseid PMSi vaevusi vähendavaid käsimüügiravimeid, milles on sageli mingi valuvaigisti kombineeritud kofeiiniga.

Kaalu beebipille

Kui sa juba ei kasuta mingisugust rasestumisvastast vahendit, millega oled rahul, siis võiksid kaaluda suukaudseid hormonaalseid kontratseptsioone, mis vähenevad menstruaaltsükliga seotud häireid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles