Laps kurdab peavalu: millal on asi tõsine?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

TÜ Kliinikumi lasteneuroloog dr Ulvi Vaheri sõnul on peavalu lapse- ja noorukieas levinud probleem ning esineb pooltel lastel. Kurb on aga tõsiasi, et sageli jääb lapse peavalu vajaliku tähelepanuta. Vaheri sõnul võivad jääda peavalud püsima ka täiskasvanuna, kui diagnoosi ja ravi ei leita.

«Kõige sagedamini on tegemist nn primaarsete peavaludega – pingepeavaludega (kuni 25 protsenti) või migreeniga (kuni 10 protsenti laste peavaludest),» selgitab dr Vaher. «Õige peavalutüübi diagnoosimine ning sobivaimate ravi- ja leevendusvõtete leidmine on selliste peavalude korral oluline juba lastel, sest kolmveerandil lastest, kellel esines lapseeas peavalusid, püsisid need ka täiskasvanuna.»

«Peavalu võib esineda ka mõne muu haiguse tunnusena, näiteks ülemiste hingamisteede infektsioonide puhul. Peavalu võib olla ka raske, kiiret abi vajava probleemi väljenduseks,» lisab ta.  

Iga peavalu lapsel vajab tähelepanu, kuid kindlasti on vaja pöörduda arsti poole järgnevatel juhtudel:

  • kui peavalu tekib alla 3 aasta vanusel lapsel,
  • kui peavalud tekivad äkki, justkui ilma põhjuseta, ning on tugevad ja sagedased või harva esinenud nõrgad peavalud muutuvad sellisteks,
  • kui peavaludele kaasnevad oksendamine, palavik, teadvuse häire või käe või jala nõrkus,
  • kui esinevad peavalud, mis ei lase lapsel öösel magada.

«Kõik täiskasvanutele mõeldud ravisoovitused lastele ei sobi,» kinnitab Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog dr Mark Braschinsky. «Seega on oluline peavalu õigesti ravida ning lisaks ravimitele vajadusel kasutada ka näiteks psühhoteraapia või füsioteraapia võimalusi.» Dr Braschinsky soovitab peavalu puhul konsulteerida esmalt perearstiga, kes vajadusel suunab spetsialisti juurde.

USA statistika näitab, et 20 protsenti 5-17-aastastest lastest on kimpus peavaluga, kuid õnneks vaid viis protsenti peavaludest on mõne tõsisema tervisehäda sümptomiks. Kõige olulisem on stressi põhjustatud peavalude puhul aru saada, mis on stressoriks ning leida viis selle vältimiseks, annavad nõu Ameerika riikliku peavalufondi spetsialistid. Nende andmetel kogevad neli protsenti lastest esimest korda peavalu enne kooliikka jõudmist.

Peavalu ennetamiseks on lisaks stressorite tundmisele ja vältimisele oluline pidada kinni regulaarsetest toiduaegadest, vältida kofeiini, tagada mõistlik unegraafik ja trennirutiin ning püsida tervislikus kaalus.

Eesti Peavalu Selts juhib juba kuuendat aastat järjest tähelepanu laialt levinud terviseprobleemile – peavalule. Tänavu on peavalu päeva fookuses laste ning noorte peavalu ning 27. mail toimub Tartus selleteemaline tasuta loengupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles