Terviseamet hoiatab: rabarberi leht on äärmiselt maksatoksiline!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabarbers, ilustratīvs foto.
Rabarbers, ilustratīvs foto. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Terviseamet teatab oma Facebooki lehel, et praegu veel kestab aeg, kus kõik roheline, mis maa seest võrsumas, tekitab soovi see koheselt ära süüa, kuid kõik ei ole seda väärt. «Rabarber, me teame, on väga hea, aga ainult noored varred. Lehtedesse tuleks ettevaatlikumalt suhtuda.»

«Tõsi, väike kogus rabarberi lehti supi maitsestamiseks on OK, aga päris kindlasti ei tohi rabarberi lehti kasutada smuutide, pestode valmistamiseks, kuna leht on sellel taimel äärmiselt maksatoksiline! Mürgistusteabekeskusel on juba teada juhtum, kus rabarberi lehe söömine lõppes haiglaraviga,» kirjutab Terviseamet. 

Samuti tuleb ameti selgitusel olla ettevaatlik suvaliste maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel, eriti siis kui loodusõpetuse tunnid ei ole kunagi kuulunud lemmikainete hulka. Näiteks sai mürgistuse infoliin 16662 kõne, kus võilillejuurika pähe tarvitas perekond kaebuste järgi hinnates ilmselt hoopis karumustika juuri. 

«Sel kevadel aga oli lastehaiglas tütarlaps, kes enda teadmise järgi korjas toiduks karulauku, ent kujunenud tervisekaebused viitasid tegelikult piibelehele,» toob Terviseamet teisegi kurva näite. «Enne taimede korjamist ja nende sööma hakkamist uurige täpsemalt nende välimust ja toimeid!» 

Häda korral või ka vaid kahtluse korral saab abi mürgistuse infoliinilt 16662, kus kõnedele vastatakse ööpäevaringselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles