Retseptisoovitus slaavi köögist: värvilise ahjupeedi vinegrettsalat

Tuuli Mathisen
, toiduteemal.blogspot.com.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilise ahjupeedi vinegrettsalat.
Värvilise ahjupeedi vinegrettsalat. Foto: Tuuli Mathisen/Risso

Vinegrett on slaavi köögist pärit salat, mis oma lihtsuses on tõeliselt geniaalne kooslus. Hapendatud toiduainete tervislikkus ei ole vist enam kellelegi üllatuseks ja vinegretis saavad kokku nii hapendatud kapsas kui ka kurk. 

Lisa veel peet ja porgand ning suurendad päevast köögiviljakogust märkamatult. Vähemtähtis ei ole ka maitse – vinegrett on üks maitsvamaid köögiviljasalateid, millel on hulgaliselt fänne. 

Kui tavapärane vinegrett tehakse keedetud köögiviljadega, siis seekord otsustasin katsetada ahjuköögiviljadega. Kartuli jätsin hoopis välja ning selle asemel sai kasutatud värvilisi peete ja rohelisi herneid. Tulemuseks oli tõeliselt maitsev salati, mis lisaks mõnusale maitsele pakkus ka silmailu. 

Kuna vinegreti juured viivad ida poole, siis sobib salatikastmeks hästi päevalilleõli. Venemaal on päevalilleõli toodetud varsti juba pea 200 aastat, mistõttu on vene köögis päevalilleõli väga levinud, olles täna üks enim kasutatud õlisid. Rafineerimata päevalilleõli on üsna spetsiifilise ja tugeva maitsega ning võib esialgu harjumist vajada. Päevalilleõli sisaldab rohkelt E-vitamiini ning küllastumata rasvhappeid, eelkõige oomega-6-rasvhapet. Ka sisaldab päevalilleõli ohtralt mineraalaineid, millest võib esile tuua seleeni, kaltsiumi, kaaliumi, rauda, vaske fosforit, magneesiumi ja mangaani. Päevalilleõli sobib nii praadimiseks kui ka küpsetamiseks ja kasutamiseks salatites.  

Teismoodi vinegrettsalat

Kogus: 4-6-le

Vaja läheb:

  • 2 + 2 sl päevalilleõli
  • 500 g erivärvilisi peete, koorituna ja tükeldatuna
  • 200 g porgandit, koorituna ja tükeldatuna
  • 100 g rohelisi herneid (võid kasutada külmutatud herneid)
  • 1 väike punane sibul, peeneks hakituna
  • 200 g hapukapsast
  • 2 keskmise suurusega hapukurki, tükeldatuna
  • Veidi mett
  • Veiniäädikat
  • Maitserohelist
  • Soola ja pipart

Valmistamine: Tükelda peet ja porgand parajateks kuubikuteks. Sega need ühe osa (2 sl) päevalilleõli, soola ja pipraga ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 20-30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed või poolpehmed ning hakkavad kergelt karamellistuma. Mulle meeldivad veidi al dente ehk siis mitte päris pehmeks küpsetatud köögiviljad. 

Blanšeeri rohelised herned. Selleks aja keema soolaga maitsestatud vesi, tõsta sinna sisse herned ja keeda ca 3 minutit. Kurna herned sõelal ja jahuta koheselt külma veega. 

Sega omavahel ahjuköögiviljad, rohelised herned, hakitud sibul, hapukapsas, hapukurk ja teine osa päevalilleõli. Maitsesta salat mee, veiniäädika ja rohelise pipraga. Serveerides lisa värskeid hakitud ürte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles