Taimetark soovitab. Kõrvenõges avitab apteegivitamiinide asemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõgesed pajas
Nõgesed pajas Foto: Marko Saarm / Sakala

Kes meist ei teaks kõrvenõgest – kel aed, see peab teda umbrohuks, kes looduses, eriti metsas uidata armastab, on vahest kõrvetadagi saanud. Nõges on kõikjal, märka vaid. Kuid paljud vahest ei teagi, et praegu, varakevadel, on nõges üks nendest tublidest turgutaja-taimedest, keda tasub korjata ja koju tuua ning apteegist ostetud vitamiinide asemel tarvitada. 

Nõgese ladinakeelne nimetus on Urtica dioica – kõrvenõges. Kasvab ta laialdaselt üle Eesti, aga ka Euroopas, Aasias, Lõuna-Aafrikas, Austraalias ja Lõuna-Ameerikas. Nõgese liike on muidugi rohkem, kuid kõnealune – kõrvenõges – on rahva hulgas kõige enam kasutusel olnud ja on tänaseni. Ammustel aegadel omistati talle mitmesuguseid üleloomulikke omadusi, teda kasutati kaitse- ja tõrjemaagias, muinasjuttegi on temast vestetud.

Nõgesekiust kooti kangast, seemneid lisati leivale, nõgesejahu kasutati nälja ajal toidus. Loomadel läks kevadel karv läikima, kui nad esimesi värskeid nõgeseid sööma hakkasid, kanad munesid suuremaid mune. Nõgesevihaga viheldi saunas, see aitas luuvalu vastu, nõgeseid kuivatati talveks, loomadele jõusöödaks. Nõges oli ja on igati tubli taim.

Kust leida ja kuidas korjata?

Meie puhtas looduses leidub küllalt kohti, kus nõgest leida ja korjata. Kindlasti tuleks vältida autoteede lähedust, väetatud põlde ja saastet lekitavaid tootmishooneid ja tehaseid. Linnaruumis kasvav nõges toidutaimeks ei sobi. Kuid igas maakohas, kus leidub puhast metsa ja loodust, on ka puhtaid taimi. Puhas ja tolmu- ning saastevaba kasvukoht on väga oluline.

Korjamisel tuleb silmas pidada järgmist: nõgeseid ei saa võtta palja käega, tuleb kanda kindaid. Kui taim on juba suurem kui paarkümmend sentimeetrit, tuleb lõigata taime latv. Mida noorem on korjatav taim, seda parem. Praegu, mai lõpus, on just kõige õigem aeg noori nõgeseid korjata, ja õige aeg kestab jaanipäevani. Üldine reegel kõikide taimede korjamisel: korja päikesepaistelise ilmaga, soovitavalt ennelõunal, ole heas tujus, naudi loodust, ilusat päeva ja tunne rõõmu oma tegevusest, mis toob kaasa palju kasu.

Miks siis ikkagi nõgeseid korjata?

Nagu mainitud, on kevadisel taimel suur vägi sees, ta aitab kevadväsimuse vastu, puhastab organismi, toidab verd, toetab neerude tööd, parandab soolte tegevust. Nõgeses on rikkalikult C-vitamiini, rauda, valke, orgaanilisi happeid, B1, P ja K-vitamiini, karotinoide jpt kasulikke aineid.

Nõgesetee aitab suurendada emadel rinnapiima hulka, leevendab vanematel daamidel klimakteerseid vaevusi, aitab suhkruhaigust ohjeldada, parandab põrna tööd. Välispidiselt toimib ravivalt nahahaiguste puhul, juustele aga annab ilusa läike ja muudab nad tugevaks.

Rahvameditsiinis on kasutusel kõik taime osad – lehed, varred, juured, seemned – kuid kevadisel nõgesel on ikkagi kõige olulisem ürt: see on noored lehed ja varred.

Nõgese kasutamine on lihtne

Võta peotäis noori taimi, vala üle kuuma veega, lase natuke seista. Kui taimed on puhtad, siis võid kasutada seda leotist kas välis- või seespidiselt, juua väikeste lonksudega klaasitäis või paar päeva jooksul, selle veega võid ka loputada juukseid, jättes nõgesevee juustesse.

Aga taimed kurna veest, pigista kuivemaks, haki peeneks ja lisa toitudesse – salatid, supid, smuutid, kohupiim – ole loominguline! Kevadine nõges on maitsev, aga hilissuvel enam mitte nii väga, kasuta seda aega!

Kui on tahtmist, siis võid nõgeseid ka talveks varuda, ehk siis korjata ja kuivatada. Siingi on samad reeglid: korja päikesepaistelise ilmaga, kuivata õhukese kihina puhtal paberil või restil, võimalusel tuuletõmbuses, et vältida niiskuse tekkimist ja hallitust. Õigesti kuivatatud droog on ilusat tumerohelist värvi, seda on lihtne peenestada. Kõiki drooge tasub hoida kaanega klaaspurgis, päikesevalguse eest peidus. Selline droog säilib paar aastat.

Nõgeseteed võib juua kevadise kuurina – näiteks nädala vältel, pidades seejärel vahet. Mõnel juhul, kui tekib mingigi reaktsioon, kuna taim on väga tugev, siis tuleb kindlasti katkestada.

Kevadise joogi saab, kui võtta 1 tl peenestatud lehti, lisada klaas kuuma (50-600C) vett, lasta tõmmata 7-10 minutit. Juua lonkshaaval päeva jooksu 1-2 klaasi päevas.

Hoiatus: ettevaatlikult tuleks nõgesejoogiga ravikuuri suhtuda neil, kel vereproov näitab vere liiga kiiret hüübimist, nõges võib muuta vere paksuks ehk vere hüübimist suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles