Kui hästi tunned enda parimat sõpra?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sageli sa enda parima sõbraga tülitsed? Vastus on ilmselt seotud sellega, kui hästi tead, mis teda vihale ajab.

Kas sinu sõpra häirivad nõudlikud ja tähelepanunäljas inimesed või kas ta peab valetamist kunagi õigustatuks – kui oskad enda lähedaseima sõbra kohta sellistele isiklikele küsimustele vastata, siis tülitsete ilmselt üsna vähe, vahendas värske uuringu tulemusi Time.com.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uurimustöö järgi viib sõbra kohta detailide teadmine lähedasema suhteni, millest mõlemad pooled rohkem võidavad.

Uuringus küsitleti üliõpilasi ja nende sõpru, kelle esimesed olid eksperimenti kaasanud. Osalejatel paluti kirjeldada, kuidas nad reageeriksid, kui puutuksid kokku teatud käitumiste või iseloomuomadustega – näiteks perfektsionismi, ujeduse, hajameelsuse või skeptitsismiga. Samuti arvasid küsitletud, kuidas nende sõber samadesse omadustesse suhtuks.

Osalejatel, kes suutsid sõbra reaktsiooni täpsemalt ennustada, olid ka vähem sõjakad ja ärritavamad suhted ning lõppkokkuvõttes tundsid nad sõbraga suuremat lähedust.

Uurijad märkisid, et igaühe – ka kolleegi või juhututtava – kohta võib koostada loendi teda kirjeldavatest omadussõnadest, kuid vaid lähedasemad sõbrad suudavad kirjeldada inimest kindlast olukorrast lähtuvalt.

See pole küll midagi uut, kuid kasulikuks meeldetuletuseks ikka: igasuguste isiklike suhete puhul võib tähelepanelikkus muuta kõike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles