Vallatud viiekümnendad, kuumad kuuekümnendad: seksinõuanded küpsele eale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ma usun, et kõik nõustuvad, et noorus on ilus aeg koos kõikide põnevate avastustega, esimese armumisega, päevi kestvate armurõõmude nautimisega ja vabadusega olla just selline hullumeelne mässaja, nagu hetkel vajalik tundub. Kuid ka 50ndad ja 60ndad võivad olla imelised, kui selleks võimalus anda. Kuigi intiimsuhted võtavad ajaga uue vormi ja tähenduse, võib seks ka pärast 50ndaid olla väga rahuldustpakkuv ja selle positiivne mõju tervisele on vaid kirsiks tordil.

Millised on seksi kasutegurid vanemas eas?

  • Seks loob tugeva ühenduse partnerite vahel – seks on heaks abivahendiks kaaslasega suhtlemisel ja pärast orgasmi vabanevad õnnehormoonid annavad põhjuse teineteisele veel sügavamale kaissu pugeda, kirjutab Ulakas Kaunitar.
  • Seks hoiab tervise korras ja keha noorena – sh põletab seks kaloreid, vähendab ärevust ja aitab tõrjuda mitmeid haigusi.
  • Seks aitab põgeneda argipäevast – see võib tunduda kergemeelne, kuid seks annab tõepoolest võimaluse põgeneda argimurede ja -toimetuste kütkest naudingute maailma.
  • Seks pikendab eluiga – paranenud meeleseisund ja juba mainitud kasutegurid tervisele võivad tõepoolest lisada aastaid eluteele – ja kui seda ka ei juhtu, siis vähemalt oli ju lõbus katsetada.

Kuigi häid põhjuseid seksida ka vanemas eas on mitmeid, muretsetakse siiski paljude muutuste üle, mis seksi mõjutada võivad. Osad neist on alusetud, kuid osad mitte. Mehed puutuvad kokku vähenenud testosteroonitasemega, samal ajal kui naised on hädas väheneva östrogeenitasemega, mõlemad võivad takistada seksuaalse naudingu saamist, kuid mitte ilmtingimata.

Millega peavad mehed arvestama?

Vanus mõjutab mehe testosteroonitaset, mis võib kaasa tuua väsimuse ja depressiooni, need omakorda mõjuvad hävitavalt sugutungile. See ei pruugi juhtuda kõigiga, kuid on hea teada, et vähenenud sugutungis saab süüdistada ealisi muutusi, mitte partnerit või ennast. Ka arterite seinte jäigastumine võib takistada erektsiooni saavutamist ja hoidmist. Pisikesed veresooned, mis varustavad peenist verega, ei pruugi toimida enam nii efektiivselt, kuid siin võib abi olla kardiotreeningu lisamisest oma nädalaplaani. Lisaks on soovitatav ise oma suguelundeid aegajalt stimuleerida, et parandada verevarustust.

Millega peavad naised arvestama?

Menopausiga kaasneb naistel östrogeenitaseme langus, mis põhjustab paljudel tupekuivust. See tähendab, et naine vajab nüüdsest pikemat eelmängu või libesti kasutamist. Vanus võib naisi mõjutada ka füüsiliselt, mis väljendub tupe lühenemises, kitsenemises ja tupeseinte õhenemises. Kõik need muutused mõjutavad võimet vastu võtta seksuaalseid naudinguid, mistõttu soovitatakse ka naistel enda muutunud keha tundma õppida. See, mis töötas ja erutas varem, ei pruugi enam toimida, kuid kindlasti on asemele tulnud uusi ja põnevaid mooduseid naudingute saamiseks.

Seksinõuanded küpsele eale:

  • Suhelge omavahel – suhtlemine on iga toimiva suhte alus, seda ka küpsemas eas. Kui on küsimusi ja muresid, millele ise vastata ei osta, saab alati abi vastava ala spetsialistilt. Seksuaalsete naudingute saamine on iga inimese põhivajadus ja seda ei tohiks eirata ainuüksi seetõttu, et esimene noorus on möödas. Kui sa räägid seksist oma partneriga, ole aus.
  • Taastage lähedus – aastatega muutub ka seksi definitsioon teie kahe jaoks laiemaks, mistõttu mõnikord võib intiimsuse jagamine olla tähtsam ja rahuldustpakkuvam kui orgasmini jõudmine. Südamliku kontakti jagamine kallistuste ja suudluste näol võib olla sama hea, kui seks ise ning enamasti on see vaid stardipauguks pikemale armusessioonile.
  • Eksperimenteerige – seks ei peaks seisnema 20ndates aastates kogetu pidevas taaselustamises, vaid uute stsenaariumite loomises. Oraalseks ja sekslelude ühine kasutamine võib avada uusi uksi naudingute maailma. Vanemate inimeste elukogemus ja teadmine, mida nad oma elus kogeda tahavad, annavad aluse uute põnevate fantaasiate tekkimiseks. Mida vanemaks inimesed saavad, seda enam tuleks tähelepanu pöörata sellele, et seksimiseks võiks valida aja, mil mõlemad on puhanud ja erksad ning poosi, mis oleks mugav ja arvestaks mõlema muutunud vajadusi, nt lusikapoos.
  • Võtke vabalt – ärge võrrelge oma seksuaalseid saavutusi noorusajaga. Olete nüüd vanemad ja targemad, teate oma tugevusi ja nõrkusi ning saate need enda kasuks tööle panna. Säilitage positiivne hoiak enda keha suhtes – see teeb teid partnerile vastupandamatuks!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles