Esmasündinuid ohustavad erinevad allergiad rohkem

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring järeldas, et esimesena sündinud lapsed kannatavad hiljem sündinud õdede-vendadega võrreldes suurema tõenäosusega erinevate allergiate all.

Uuringu läbiviijad leidsid, et mitu sünnitust muudavad immuunsüsteemi emaüsas tugevamaks ja see kandub hiljem üle ka lapsele, vahendas Daily Express. Sellest lähtuvalt vaevavad erinevad toiduallergiad ja näiteks heinapalavik teise ja kolmandana sündinud lapsi väiksema tõenäosusega.

Teadlased uurisid 13 000 last vanuses 7 kuni 15 aastat, küsides nende vanematelt laste sündimise järjekorra ja allergiate kohta. Neli protsenti esmasündinutest põdes silmade ärritust tekitavat allergilist konjunktiviiti, nina ärritust tekitavat riniiti ja toiduallergiaid, samas kui teisena sündinute puhul oli see protsent 3,5 ja kolmandate laste korral 2,6.

Lisaks tõid teadlased eraldi välja nn hügieeni hüpoteesi, mille kohaselt peetakse esmakordselt lapsevanemaks saajaid oma hügieenis kohati ülisteriilseks. Järgmisena sündinud lapsed kasvatavad endale tugevama immuunsüsteemi, puutudes kodus kokku suurema hulga pisikutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles