Miks, oo miks ma küll rikas pole?!

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Me kõik oleme vähemalt korra elus niimoodi ahastanud. Eks rikkust võib defineerida mitut moodi. Kelle jaoks on rikas inimene Ferrari, väiksema laeva ja/või villa omanik. Kelle jaoks hoopis inimene, kes ei pea muretsema järgmise kuu arvete pärast. Mõni tahab saada rikkaks, et nautida elu. Teine jälle, et tegeleda asjadega, mis on tema jaoks olulised, olla oma ettevõtmistes vaba. Need unistused pole kellelegi võõrad. Mida aga nende täitumiseks tegema peab, on raske öelda. Küll aga oskab TF Banki Laenukool kindlalt välja tuua põhjuseid, miks sa rikas pole.

  1. Sinu valitud erialal pole võimalik palju teenida.

Elukutsel ja elukutsel on vahe. Kui soovid ohtralt raha teenida, siis see on võrdlemisi raske, kui mitte võimatu, töötades õpetaja, poemüüja, politseiniku või muul ühiskondlikult väärtuslikul, kuid rahaliselt vähetulusal ametipostil. Tihti on antud töökohtadel edasised arenemisvõimalused piiratud nii positsiooni kui palgataseme poolest. Mõnikord jääb vajaka ka vabast ajast. Seega, kui tänuväärne ka su amet poleks, varandust sa sellega kokku ajada ei pruugi.

  1. Sa elad üle oma võimete.

Lihtne tõde, mis pole alati kõigile ilmne. Vahet pole, kas teenida kuus 500 või 5000 eurot, kulutades sissetulekust rohkem ei saa keegi rikkaks. Seega võta oma pangaväljavõte lauale ja vaata kriitiliselt oma kuludele otsa. Kõige targem on omad kulud ja tulud panna tabelisse. Nii saad kõige selgema ülevaate sellest, kust raha tuleb ja kuhu see läheb.

  1. Sa paned liiga palju rõhku säästmisele, mitte teenimisele.

Säästmine on kiiduväärt tegevus, ja kõik peaksid sellega tegelema, kuid sellel on ka üks aga. Keskendudes liiga pingsalt raha kõrvale panemisele võib uute väljakutsete ja paremate teenimisvõimaluste otsimine jääda tahaplaanile. Säästmine peaks olema üks, mitte peamine osa elust. Pealegi, mida rohkem sa teenid, seda suuremaid summasid saad säästa.

  1. Sul on liiga palju krediitkaardivõlgasid.

Krediitkaardil on omad plussid, kuid enamasti on ikkagi tegu kalli väikelaenuga. Halvimatel juhtudel tekib omaette võlaring, kus iga kuu maksad krediitkaardi võlga tagasi, mis ei taha kuidagi väheneda. Krediitkaardist vabanemiseks on mitmeid mooduseid. Alusta sellest, et tutvu oma krediitkaardi tingimustega ja tee vastavalt plaan võlast vabanemiseks.

  1. Sul puudub plaan.

Niisama rikkaks saavad vähesed. Kui sul pole just rikka ameerika onu pärandust või suurt lotovõitu tulemas, soovitame hakata plaani pidada, kuidas oma rahalist seisu parandada. Selleks võib olla töökoha vahetus, äriidee või midagi muud uudset.

  1. Sa hädaldad tegutsemise asemel.

Siin pole pikka juttu. Kurtmisega kaugele ei jõua. Samuti ei tasu oma valget laeva ootama jääda. Kui olukord on halb või soovid lihtsalt rikkaks saada, tuleb asuda tegudele.

  1. Sul on munad ühes korvis.

Kui vaadata rikaste inimeste eluviisi lähemalt, siis tuleb välja, et neil on mitu sissetulekuallikat ning oma raha on nad jaganud mitme ettevõtmise vahel. Sel viisil hajutakse riske ning tagatakse endale suurem ja kindlam tulu. Seega otsi võimalusi lisaraha teenimiseks, säästude hoiustamiseks ja investeerimiseks.

  1. Sa töötad palju, mitte targalt.

Kas sa oled alalõpmata rakkes ja sul on pidevalt kiire? Kas sul on kogu aeg tunne, et sa upud töösse? Sel juhul peab su elus midagi muutuma, sest selline igapäevaelu pole kahjulik mitte ainult su tervisele, vaid pikemas plaanis ka sinu rahakotile. Proovi muuta oma töökorraldust või otsi hoopis uus töökoht.

  1. Sa oled rahul püsiva sissetulekuga.

Püsivas sissetulekus pole iseenesest midagi halba. Aga kui sa soovid saada rikkaks, siis peaksid pidevalt otsima uusi võimalusi oma sissetuleku suurendamiseks. Selleks võivad olla juhuotsad, eriprojektid, lisatöökoht, investeerimine vms.

  1. Sa ei proovi midagi uut.

Oma mugavusstsooni on kerge kinni jääda. Küll pole uueks ettevõtmiseks õige aeg, vanus, elukoht ja nii edasi ja nii edasi. Elu võib jääda selliseks nagu ta on, kuid kui soovid täita enda, mitte kellegi teise unistusi, siis on need tühised ettekäänded. Tee jõukuseni on täis ebameeldivusi ja ebamugavusi.

  1. Sa võtad laenu valedel eesmärkidel.

Laenu tuleb võtta kaalutletult ja mõistlikult. Kui sa ostad võõra raha eest asju, mida sa tegelikult ei vaja või toetamaks glamuurset eluviisi, siis pole rikkaks saamist kunagi loota. Laenu võta ainult siis, kui seda on tõesti vaja ja see viib sinu elu edasi.

  1. Sa ei usu endasse.

Viimane ja kõige suurem takistus on usu puudumine iseendasse. Kuna me elame kapitalistlikus riigis, siis pole rikkus privileeg, vaid igal ühel on võimalus proovida rikkaks saada. Seega küsi endalt, miks mitte ka mina?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles