Veider trikk, mis aitab sul uinuda

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oled sa üks neist, kes näiteks pingelistel perioodidel kipub öösiti voodis tiirlema ja pöörlema, asjatult und oodates? Oled sa proovinud juba kõiksuguseid trikke alates meditatsioonist lõpetades melatoniiniga, kuid ikka ei suuda uinuda? Siin on üks trikk, mida sa veel ehk proovinud pole.

Vancouveri ülikooli kognitiivteadlane Luc Beaudoin kirjeldab meetodit, mille nimi on «kognitiivne segamine» (cognitive shuffling). Selle eesmärk on aju piisavalt uinutada ning mitte lasta tal ületunnitööd teha. «Täiskasvanud elavad väga tugevalt vasaku ajupoolkera poolt mõjutatud sõnade ja mõtlemise maailmas,» räägib Beaudoin. «Kontrastina aga noored lapsed veedavad palju aega kujutledes ja mängides. Muidugi, täiskasvanud vaatavad palju kujutisi: videoid, telekat, fotosid, logosid. Aga nad kipuvad seda tegema passiivselt ja sellega kaasneb tavaliselt palju müra.»

Siin võib abiks tulla kognitiivne segamine. Teadlased on avastanud, et uinudes kogeme me sageli visuaalseid pilte, mida nimetatakse mikrounenägudeks. Kongitiivse segamise meetodi eesmärk ongi neid mikrounenägusid ise esile kutsuda, et aju uneteele aidata.

Kuidas seda teha?

Bustle selgitab.

1. Mine voodisse.

2. Mõtle suvalisele, emotsionaalselt neutraalsele sõnale, mis koosneb vähemalt viiest tähest (näiteks «unenägu»).

3. Kui sõna on välja valitud, hääli seda mõttes aeglaselt.

4. Seejärel vali iga sõnas sisalduva tähe kohta uus sõna, mis algab selle tähega, ning püüa antud eset või tegevust ette kujutada. Näiteks U-tähe kohta sõna «ujuma» ning kujutle vees hõljumist.

5. Korda seda iga tähega, kuni tähed otsa saavad.

Kuidas see töötab?

Beaudoin selgitab, et tegemist on justkui lammaste lugemisega, aga see pole lihtsalt nii igav. Klassikaline lammaste lugemine on liiga üksluine, et kaua sinu tähelepanu tegevusel hoida. Kognitiivne segamine pakub aga ajule piisavalt «mänguasju», et seda tegevuses hoida, kuid samas on piisavalt neutraalne, et mitte panna aju täisaurul tööle. See õrn tasakaal ongi sinu pilet Une-Mati maale.

Ah et kellel seda va und üldse vaja on? Vastus: sul. «Ma ütlesin alati, et uni on üks kolmest tervise põhialusest,» ütleb dr Matthew Walker California ülikooli unelaborist. «Ma eksisin täiesti. Uni on kõige alus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles