Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Kõik emad armastavad kooki

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
  • Lisaks küpsisetordile tulevad lapsed samavõrd hästi toime kausikoogiga.
Tükike kooki või torti kuulub emadepäeva kohvilaua juurde. | FOTO: Jaan Heinmaa

Homme on koogipäev. Mis siis, et rannahooaeg läheneb, tükike kooki või torti lihtsalt ei tohi emadepäeva kohvilaualt puududa. Koogiraamatutesse sadu retsepte välja mõelnud Pille Enden soovitab neljas raskusastmes magusakunsti, millest igaüks saab valida jõukohase.

Ükskõik kas lapsed on omapäi või koos isaga ladunud liuale moosise-kohupiimase küpsisetordi või tükeldanud hommikukohvi kõrvale uhkelt ehitud kohvikuküpsetise, on hoolimismärgiks mõlemad suurepärased.

Aga kui ikkagi on kange tahtmine just ise teha?

Kokaraamatutesse sadu kooke ja magustoite mõelnud-kirjutanud Pille Endeni peres on emadepäeva väikeselt tähistatud alati, ka neil aegadel, kui suuremalt peeti üksnes naistepäeva ja tüüpiline õhtune tänavapilt tähendas äraseletatud näoga mehi, lilletuutu ühes, tordikarp teises käes, koju kiirustamas.

Küpsisetordiks võib pakiküpsiste vahele panna poest ostetud vanilli- või kakaopudingut.

«Hoolimata ilmast või õhutemperatuurist, on emadepäev üks soe ja helge päev,» ütleb ta. Lapsepõlve- ja noorusaja emadepäevadest mäletab Pille, et üheskoos vennaga tehti emale kaht maailma kõige lihtsamat kooki, küpsisetorti või rabarberikooki.

Nende pere rabarberiküpsetisse käis 1 klaas suhkrut, 1 klaas jahu, 3 muna ja rabarberitükid. Kord läksid tal aga kogused sassi. Kuidagi oli meelde jäänud, et kõike tuleb koogi sisse panna kolm ühikut… Tainasse läks tol korral ka suhkrut ja jahu kolm klaasi, nii et tulemuseks oli suur ja kõva küpsis. Kurb ja lõbus ühtaegu, ära söödi hiigelküpsis aga viimseni.

Küpsisetort oma lihtsuses on emadepäeva klassika, hindab muu hulgas koos Lia Virkusega «Väikese küpsesekoogiraamatu» ja «Võrratud koogid» kirjutanud Pille praegugi – selle kokkuladumisega saab enamik lapsi hakkama. Samas annab kogenud koogitegija vihje, et harjumuspärase kohupiima, hapukoore ja moosi asemel võib neljakandiliste pakiküpsiste kihtide vahele panna vahelduseks poest ostetud vanilli- või kakaopudingut. Nii valmib see kook vaid veerand tunniga, kuigi tahab läbiimbumiseks öö läbi külmkapis seista. Vanillipudingu hulka võib segada ka hapukoort või paksemat jogurtit, siis tuleb maitse vähem magus. Samuti võib panna küpsisekihtide vahele marju või määrida hapukat moosi, just nii palju, kui endale maitseb.

Teine kergemat klassi magus, millega väikesed inimesed samavõrd toime tulevad, on kausikook. Koogikihid võib samuti kaussi valida oma maitse järgi ja ei ole muret, et maius peaks ideaalselt koos püsima või perfektne välja nägema. Samal moel võib emale valmistada väikese pokaalikoogi, ladudes anumasse kihiti küpsisepuru, kreemi ja värskeid marju või puuviljatükikesi.

Pille Enden pakub lustliku magusavariandina välja ka pulgakoogid, mida pole keeruline teha. / Jaan Heinmaa

Pille hindab ka juuresolevad lõbusad ümmargused pulgakoogid lihtsamate hulka. Need nõuavad küll tsipake rohkem näputööd, kuid lubavad igaühel kombata oma fantaasia piire. Nende sisuks võib tarvitada näiteks ise küpsetatud või poest ostetud keeksi või biskviitpõhja. Samuti on maitse asi, kas segada pulga otsa susatav pallimass toorjuustust või võist ning lisada mandlijahule maitseessentsi, pähkleid, kuivatatud jõhvikaid või šokolaadi. Täiskasvanud võivad oma pulgakoogi partiile tilgutada hõrgu maitse huvides sisse mandlilikööri või Vana Tallinna.

«Pulgakoogi puhul on oluline, et pulga otsa käiv sisu oleks ühtaegu mõnusalt pehme ja piisavalt tahke. Seda peaks saama palliks vormida, samas ei tohiks see hakata šokolaadiglasuuri lagundama – kui alkoholi on piisakegi ülemäära, võib see juhtuda,» annab Pille näpunäiteid.

Glasuuriks on kõige lihtsam kasutada glasuuršokolaadi, mis jääb ühtlane ja läikiv, kuid sobib ka tavaline küpsetusšokolaad. Pulkadeks võib osta spetsiaalsed koogipulgad või lõigata need puidust grillitikkudest.

Kel kodust võtta kogenumad küpsetajad, proovigu maasikatorti, kus punane maasikas ja roheline spinat mängivad kokku kevadiselt erksa värviansambli. Kel aianurgast juba rabarber võtta, võiks Pille arvates teha suure ja koheva rabarberikoogi. Tema pakutud retsepti koguse võib mõõta pooleks ja küpsetada selle järgi väiksema rabarberikoogi umbes 24 cm läbimõõduga ümmarguses koogivormis. «Tegelikult pole ka selle küpsetise tegemine eriline kunst. Vaja on vaid kõik ained kokku segada, plaadile panna ja ilusaks helepruuniks küpsetada,» võtab Pille emadepäeva kooginimekirja kokku.

Maasikatort spinatibiskviidiga. / Jaan Heinmaa

Maasikatort spinatibiskviidiga

12 tk

Spinatibiskviit:

4 keskmist muna

1,5 dl suhkrut

100 g spinatilehti

1 dl õli

2 sl sidrunimahla

1 dl nisujahu

1 dl kartulitärklist

1,5 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

Vahele:

400 g maasikaid

0,5 dl suhkrut

Kreem:

2 dl vahukoort

400 g toorjuustu

1 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:

värskeid maasikaid

Pese, nõruta ja kuivata spinat. Pane mikserikannu, lisa õli ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks.

Vahusta toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks, lisa ettevaatlikult segades sidrunimahl ja spinati-õlipüree. Sega jahu, tärklis, küpsetuspulber ja sool, sega õrnalt tainasse.

Vala tainas 23–24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 25–30 minutit, kontrolli küpsust tikuga. Kui tikk jääb tainaseks, küpseta veel 5 minutit. Võta ahjust ja lase täiesti jahtuda.

Püreesta pool maasikatest koos suhkruga, lõika ülejäänud viiludeks.

Kreemiks hõõru toorjuust poole suhkruga pehmeks ja kohevaks. Vahusta koor ülejäänud suhkruga ja sega toorjuustuga.

Lõika tordipõhi kolmeks võrdseks kihiks. Tõsta üks koogikiht serveerimisalusele, kata poole koguse maasikapüreega ja lao peale pool viilutatud maasikatest. Kata kiht toorjuustukreemiga, tõsta peale teine koogipõhi. Kata taas püree, maasikate ja kreemiga. Pane peale kolmas tordipõhja kiht. Määri peale ja külgedele ülejäänud kreem.

Lase enne serveerimist paar tundi külmkapis seista. Kaunista maasikatega.

Pulgakoogid. / Jaan Heinmaa

Pulgakoogid

8 tk

120 g šokolaadikeeksi või kakaobiskviitpõhja

3–4 sl mandlijahu

2,5 sl maitsestamata toorjuustu

riivitud apelsinikoort

35 g glasuur- või küpsetusšokolaadi või šokolaadinööpe

kaunistamiseks nonparelle, pähkleid, pruuni suhkrut vms

Pudista keeks või biskviit kaussi ühtlaselt peeneks. Sega hulka mandlijahu, toorjuust ja riivitud apelsinikoor. Vormi kaheksa u 1,5 cm läbimõõduga palli. Pane 20–30 minutiks külmkappi.

Sulata šokolaad vesivannil nõus. Torka pulk (spetsiaalne koogipulk või grillitikust lõigatud asendusvariant) 1–1,5 cm ulatuses šokolaadi – siis jääb pallimass pulga otsa pidama – ja siis torka selle otsa pall. Kasta pall igast küljest šokolaadi, lase liigne šokolaad ära valguda. Puista peale kaunistused. Torka pulk topsi või nt suhkruga täidetud nõusse, nii et see ei puutuks kuskile vastu, kuni šokolaad on tahkunud. Lase šokolaadil taheneda.

Kausikook puuviljade ja maasikatega. / Jaan Heinmaa

Kausikook puuviljade ja maasikatega

Kuuele

750 g rullbiskviiti moosi või kohupiimaga

300 g kohupiimapastat

3 dl vahukoort

1 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

500 g maasikaid

2 banaani

2–3 kiivit

Sega pool tuhksuhkrust kohupiimapastaga. Vahusta koor ülejäänud tuhksuhkruga. Sega mõlemad kreemiks kokku. Lõika rullibiskviit 1,5–2 cm paksusteks viiludeks. Lõika maasikad, banaanid ja kooritud kiivid viiludeks.

Lao kausi põhja kiht rullbiskviidiviile, määri peale kreemi. Pane peale maasika-, kiivi- ja banaaniviilud. Pane jälle kiht rullbiskviidiviile, siis kreemi ning maasika-, kiivi- ja banaaniviile. Lao nii kaua, kuni aineid jätkub. Jäta kõige pealmiseks kihiks kreem, kaunista kiivi ja maasikatega.

Rabarberi-plaadikook. / Jaan Heinmaa/

Rabarberi-plaadikook

16 tk

300 g võid

750 g rabarberit

5 muna

3 dl suhkrut

5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

pealeraputamiseks tuhksuhkrut

Sulata või ja lase jahtuda. Tükelda rabarber. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka jahtunud või ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainasse rabarberitükid.

Tõsta tainas kõrgemate äärtega ahjuplaadile (30 x 40 cm) ja tasanda pealt.

Küpseta 180-kraadises ahjus 45‒50 minutit, kuni kook on helepruun ja sissetorgatud tikk väljub puhtana. Võta ahjust, lase jahtuda ja raputa peale tuhksuhkrut.

Tagasi üles