Jaak Uudmäe: minu pikk abielu on õnnestunud tänu suulisele abielulepingule (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Uudmäe
Jaak Uudmäe Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna toimunud emadepäevakonverentsil «Miks vägivald armastab vabadust?» ütles olümpiavõitja Jaak Uudmäe, et tema pikk abielu on õnnestunud tänu suulisele abielulepingule, millega ta andis naisele võimaluse enda juurest ära minna mõistliku, näiteks kolmenädalase etteteatamise ajaga.

«Perevägivald on väike haruke suurel puul,» rääkis Jaak Uudmäe. «Kui nüüd võetakse juba naised kohustuslikku väeteenistusse, siis see suurendab vägivalda veelgi. Mida need naised siis kodus tegema hakkavad, kui tüli tekib? Perevägivald on mõtestav nähtus. Tõenäosus, et omavahel sattuvad kokku inimesed, kes omavahel ka kokku sobivad, on kaduvväike. Kui selle sammu oled teinud, siis tuleb kohanduda.»

«Kohanemisel on põhiline lastetuba – kui su vanaisa oli Buratino ja sina oled Buratino, siis on suur tõenäosus, et sinu järeltulijad on ka Buratinod,» märkis Jaak Uudmäe. «Minu perekonna saladus on see, et ma tegin oma abikaasaga suusõnalise abielulepingu. Miks ma selle lepingu sõlmisin? Me oleme abielus 1978. aastast. Kui me olime mõnda aega koos elanud, siis ma mõtlesin, et pean andma tuge. Minu abieluleping kõlas: ma ütlesin Maiele, et mina tema juurest ära ei lähe, aga kui tema tahab minna, siis ta võib minna mõistliku, nt kolmenädalasega etteteatamise ajaga. Seepärast on meie abielu püsinud.»

«Küsimus ongi fookuses» märkis Jaak Uudmäe. «Minu viiest lapsest neli on tulnud Eesti meistriks erinevas vanuseklassis. See on eriline, sest enamikel inimestel ei ole jalgu, kolmikhüppeks sobivaid jalgu. Maailmas on 50 meest, kes suudavad aasta jooksul hüpata 8 meetrit. Kuid nende hulgast vaid mõned suudavad hüpata kolmikut 17 meetrit. Minu puhul on väga imelik, et kogu elu on fookuses olnud kolmikhüpe. Inimene tegeleb terve elu kolmikhüppega ja paneb lapsed samuti sellega tegelema. See kõlab väga imelikult. Kuid tänu fookuse hoidmisele on minu abielu õnnestunud ja kolmik on õnnestunud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles