Saudi naised võivad lõpuks ilma mehe loata reisida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi naised
Saudi naised Foto: FAISAL Al NASSER / Reuters / Scanpix

Saudi Araabia kuningas Salman on väljastanud määruse, mille kohaselt on lõpuks ka naistel ligipääs teatud valitsuse teenustele, näiteks tervishoiule ja haridusele, ilma et nad enne peaksid selleks mehe luba küsima. Travel Pulse vahendab, et mitmete allikate kinnitusel käib «teenuste» alla ka vabadus reisida.

Tegemist ei ole siiski naiste jaoks täieliku võiduga, kuna ühtlasi sätestab määrus, et naised vajavad jätkuvalt eestkostja luba teatud teenuste tarbimise jaoks, juhul kui «nõudel on legaalne alus vastavalt islami šariaadi seadustele».

Kuigi paljud tervitavad uusi vabadusi, siis inimõiguste jurist Abdullah Al-Alami jääb ettevaatlikult optimistlikuks: «Uus määrus pole veel päris konkreetne ning samuti pole selge, millistel tingimustel naine peaks või ei peaks eestkostja nõusolekut küsima.»

Juba on aga märgitud, et määruses pole mainitud juhilubasid, mis tähendab, et naised peavad nende taotlemiseks jätkuvalt mehe käest luba küsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles