Nostalgiline retseptisoovitus: Napoleoni kook

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napoleoni kook
Napoleoni kook Foto: Ajakirjade Kirjastus

Perenaise Pagariäris igapäevaselt torte küpsetav Eva Pärtel on kokku kogunud aastakümnete jooksul aegumatuteks muutunud nostalgilised küpsetised, nii nagu emad ja vanaemad neid mäletavad. 

Eva Pärteli uues kokaraamatus «Nostalgilised tordid ja koogid» on trühvlitort, rummikoogid, Moskva saiakesed, kaneelirullid, juustukangid, šerbett, kihilised küpsised ja palju muud, mis olid ning on pidulaudadele alati oodatud. Valik on piisavalt esinduslik ja võlub oma eheduses nii noori kui ka vanemaid küpsetajaid.

Napoleoni kook on üks kuulsamaid Vene kooke. Vene aadlike köök oli 19. sajandil Prantsuse köögist mõjutatud ning prantsuse millefeuille vallutas Vene pagarite ahjud selleks, et tähistada võitu sõjas Napoleoni üle. Muistendi järgi tehti kook algselt Bonaparte’i mütsi kujuline, kuid kahanes peatselt keerukuse tõttu traditsioonilise koogi mõõtudesse. Koogi rohked kihid on justkui hiigelsuur Prantsuse armee, mida sõjas võideti ning puru sümboliseerib lund, sest võit tuli suuresti ka tänu karmile Vene talvele. 

Koogikihid: 

200 g hapukoort 

200 g võid 

2 muna 

1 dl suhkrut 

550 g nisujahu 

0,5 tl küpsetuspulbrit 

näpuotsaga soola 

Keedukreem: 

1 liiter piima 

5 munakollast 

1 muna 

4 sl suhkrut 

6 sl nisujahu (või maisitärklist) 

100 g võid 

1 vaniljekaun 

Koogikihtide valmistamiseks sulata või ja lase natuke aega jahtuda. Klopi lahti munad ja suhkur ning sega sulavõi ja hapukoorega. Lisa jahu, küpsetuspulbri ja soola segu. Mätsi tainas palliks, pane kilesse ja hoia tund aega külmkapis. 

Keedukreemi tegemiseks klopi kausis kokku munakollased, muna ja suhkur. Lisa nisujahu või maisitärklis ja sega ühtlaseks. Pane piim potti ja kraabi vaniljekaunast seemned piima sisse. Kuumuta piim keemiseni ja nirista see pidevalt segades munakollase-jahusegu sisse. Kalla tagasi potti ja kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kuni segu pakseneb ning jahune maitse on kadunud. Kalla mass läbi sõela. Lisa tükeldatud või ning sega, kuni või on sulanud. Jahuta. 

Koogi küpsetamiseks jaga tainas kuueks võrdseks osaks ja rulli jahusel laual lahti nii õhukesteks ristkülikuteks, kui saad. Küpseta kõiki kihte eraldi 200-kraadises ahjus 7–8 minutit, kuni need on kuldpruunid. Võta ahjust ja jahuta. 

Koogi kokkupanemiseks aseta esimene koogikiht alusele, kata kreemi ja siis järgmise koogikihiga – tee nii, kuni viis kihti on laotud. Viimaseks kihiks on kreem ja käte vahel puruks pudistatud koogikiht. Valminud kook pane ööseks külmkappi ning aseta sellele raskus. 

Foto: Ajakirjade Kirjastus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles