Üheksa levinud viga, mida India restoranis tehakse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India restoran Londonis.
India restoran Londonis. Foto: CARL DE SOUZA/AFP/Scanpix

India toit on väga maitsev ja enam ei ole see mingi haruldus. Nii nagu paljudes teistes rahvusköökides, on ka India toidu söömisel omad reeglid, mida oleks viisakas tundma õppida. 

Sa pelgad kätega süüa. Kätega söömine ei ole ju tegelikult mingi revolutsiooniline idee, loetleb Thrillist levinud apse, mida India toiduga tehakse. Paljud India köögi toidud ongi nii tehtud, et neid saaks muretult sõrmede vahele võtta. Selle asemel, et kahvli ja noaga lameleiba lõikuda, haara see kätte ja kasuta seda «lusikana», et kaste või ka vürtsikad kikerherned kausist kätte saada. India restoranis on kätega söömine viisakas ja tõhus.

Sa tellid «chai teed». Chai tähendabki sõna otseses mõttes teed, mistõttu on nii öeldes tegu sõnakordusega.

Või ütled «naani leib». Sama probleem, sõnakordus. Naan on väga tüüpiline lameleib, mis sobib hästi näiteks tandoori kanaga.

Sa ei tea, et peale naani on veel palju leibasid. India köögis on erinevaid leibu väga palju. Kuigi naan on väga hea, väärivad kiitust ka paratha (kihiline ja helbeline lameleib), puri (ümar ja paisunud leib), roti (väike ja vintske), bhatura (frititud leib). 

Tandoori seened ja naan. /ANDREW BURTON/NYT/Scanpix
Tandoori seened ja naan. /ANDREW BURTON/NYT/Scanpix Foto: ANDREW BURTON/NYT

Sa tellid ainult kana tikka masala't. Kuigi see on väga populaarne roog, on menüüs palju paremaid toitusid kui kana tikka masala. Pealegi ei ole see tegelikult ehtne India köögi roog, vaid selle leiutasid hoopis britid.

Sa arvad, et kõik on karri. Selle eest võid jälle tänada britte, et paljusid India toite karriks nimetatakse. Selle all võidakse mõelda kõikvõimalikke sööke lihast või köögiviljadest, mis võivad olla nii kooresed kui kuivad. Mõni sellistest söökidest ei sisaldagi tegelikult karrilehti. Üks neist on näiteks saag paneer, mis pole karriga kuidagi seotud. Kui sa lähed ehtsasse Lõuna-India restorani, ei pruugi sa sealsest menüüst ühtki karrit leida. 

Sa kohtled chutney’t kui dipikastet. Chutney ei ole hummus ja naan ei ole pita. India restoranis serveeritakse sageli lauale väikesed kausikesed eri lisanditega, millesse inimestel on komme toitu sisse torgata. Tegelikult on chutney umbes nagu sinep – see võimendab toidu maitset ja ühtlustab erinevate roogade maitseid. See ei ole laual selleks, et seda suure suuga süüa. 

Sa tellid eelroa ainult iseendale. India köögis on kombeks, et eelroog on kogu lauale, et kõik saaksid erinevaid maitseid proovida. Kui sa hoiad seda enda nina all, oled lihtsalt ebaviisakas. 

Sa sööd värvilisi köömneid enne sööki. India restorani sissepääsu juures on tavaliselt värvilised suhkrukattega köömned. Need ei ole mõeldud selleks, et saaksid toidu ootamise ajal midagi näksida, vaid selleks, et pärast sööki hingeõhku värskendada. Kuna need tulevad ka seedimisele kasuks, tasub pärast einet üks teelusikatäis köömneid suhu pista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles