Kuidas suurendada beebi saamise võimalusi?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajal, mil lapsesaamist üha edasi lükatakse ning kuulsusedki saavad järjest hiljem emaks, võib jääda ekslik mulje, et nii ongi võimalik. Tuleb siiski tõele näkku vaadata – 35-aastaselt ja hiljem beebit plaanides on suurem tõenäosus kokku puutuda viljakusprobleemidega.

Ühe hiljutise uuringu üks autoritest dr David Utting ütles, et selged faktid viljakuse kohta tuleks igas eas naistele kättesaadavaks teha, tuletamaks meelde, et kõige turvalisem vanus lapse saamiseks jääb 20.-35. eluaasta vahele, vahendas Daily Express.

Reaalsuses on paraku nii, et enne püütakse saavutada materiaalne kindlustunne, et oleks kodu, kuhu laps sünnib – see tähendab ilmselgelt lapse saamise edasilükkamist hilisemasse aega.

Pärast 35. eluaastat hakkab viljakus langema

Ehkki uuringute järgi hakkab viljakus langema keskmiselt alates 35. eluaastast, on iga naine erinev. Kui on teada, et menopaus võib ohustada keskmisest varem, tuleb seda ka peret planeerides arvestada. Selle teadasaamiseks on võimalik lasta kontrollida oma hormoonide taset, aga võib küsida ka oma emalt, kuna varajane menopaus on sageli päritav.

Viljakust võivad lisaks varajasele menopausile mõjutada pärilikud haigused, mistõttu võib taoline eelinfo lähisugulastelt  kasulikuks osutuda, ent palju saab mõjutada ka tervislike eluviisidega.

Kehakaal ja eluviisid

Viljakust soodustav on kehamassiindeks 20 kuni 25, liiga kõhn või liiga kaalukas olemine vähendab rasestumisvõimalusi. Uuringute järgi suurendab liigse kehakaalu vähenemine märgatavalt rasestusmise võimalusi. Kuid ka teises äärmuses, hoides moodsat nn null-suurust, on praktiliselt võimatu lapseootele jääda, sest lapse kandmiseks on vaja suuremat toekust, kaalu.

Seoseid on leitud ka viljakusprobleemide ja suitsetamise vahel. Kaksteist erinevat uuringut, mis on hõlmanud üle 20 000 naise, on kinnitanud, et suitsetavate naiste puhul võtab rasestumine 40 protsendil juhtudest aega üle aasta. Murettekitavam on aga taanlaste tehtud uuring, mis leiab, et raseduse ajal suitsetamine võib põhjustada hiljem viljakusprobleeme ka lastel.

Viljakusele avaldab mõju ka alkohol, tähelepanu tuleb pöörata nii joogile endale kui selle kogusele.
Paarid, kes joovad näiteks kahasse pudeli veini nädalas, vähendavad beebi saamise võimalusi 20 kuni 25 protsenti, näitas Harvardi ülikoolis läbi viidud uuring. Mõju avaldab seegi, millist napsu eelistatakse: naistele mõjus kahjulikumalt valge vein, samas meestele õlu.

Olulisel kohal on ka eluviisid enne kindla partneri leidmist. Kaitsmata vahekorrad ohustavad suguhaigustega, mis võivad otseselt mõjutada viljakust, eriti kui need otseseid vaevuseid tekitamata peidetud kujul jäävad välja ravimata.

Toitumine ja lõõgastumine

Täispiima joomine ja juustu söömine mõjub viljakusele märksa paremini kui madala rasvasusega piimatoodete tarbimine, leidsid Harvardi ülikooli teadlased. Uuringut juhtinud dr Jorge Chavarro usub, et rasvlahustuvad vitamiinid piimatoodetes parandavad munasarjade tööd. Varasemad uuringud on näidanud ka piimasuhkru ja D-vitamiini mõju ovulatsioonile.

Kriitilise tähtsusega on raseduse planeerimisel stressivaba õhkkond. Kõrged stressihormoonid mõjutavad otseselt viljakust, peatades ovulatsiooni ja muutes naise ajutiselt viljatuks, on leidnud ameerika teadlased. Nii võib vastutusrikas töö otseselt pereplaanidele vastu töötada. Hea huumorisoon vastupidiselt võib aidata probleemist aga jagu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles