Video: kummalised asjad, mida maailma eri nurkades ilusaks peetakse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wa tantsijad UWSA armee vormis tantsimas. Mongmao, Myanmar.
Wa tantsijad UWSA armee vormis tantsimas. Mongmao, Myanmar. Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/Scanpix

Ilu on vaataja silmades ja seda tõestab ka kultuuride mitmekülgsus. Ilustandardid võivad olla riigiti väga erinevad ja meie mõistes suisa ekstreemsed. 

  • Myanmaris näiteks peetakse pikka kaela niivõrd ilusaks, et selle rõhutamiseks kantakse raskeid messingust võrusid. See, et võrudega kaela venitatakse, on müüt. Tegelikult surub võrude raskus rangluud allapoole ja kael vaid tundub pikem, edastab The List.
  • Iraani naised uhkustavad aga sellega, kui käivad ninaoperatsioonil ja kannavad ninal plaastrit veel tükk aega hiljemgi. Kuna kogu nende keha katab hijab, ei ole ka ime, et naised oma näole rohkem tähelepanu tahavad.
  • Keenias ja ka mujal Aafrika osades on naistel kombeks kõrvalestasid venitada. Selleks, et venitatud kõrvadele tähelepanu tõmmata, kantakse suuri värvilisi kõrvaehteid. 
  • Mursi ja Suri naised Etioopias venitavad aga oma alahuult, sest see tähistab naise viljakasse ikka jõudmist. Selleks, et venitav plaan huules püsiks, eemaldatakse ka kaks alumist hammast. Mida suurem plaat, seda ilusam naine. 
  • Uus-Meremaal on maoori naistel lõual tätoveeringud, mis mehi ligi meelitavad. Iga tätoveering on erinev ning annab aimu naise suguharust ja positsioonist. Tätoveeringuga tuuakse ka naise huuli rohkem esile. 
  • Aasia naised väldivad iga hinna eest päikest. Kahvatu nahk on ilu ja ihaldusväärsuse tunnus ning selle nimel katavad naised end ka suure palavusega kinni, et mitte päevituda. 
  • Mauritaania mehed pidasid kaunimaks kogukaid naisi, kuid nüüd on nende vaated muutumas. Varem oli sealkandis nälg tavaline ja suurem kehakaal tähistas jõukust. Tüdrukuid sunniti palju sööma, et nad ikka juurde võtaks. 
  • India naised kaunistavad end hennaga, eriti pidulike sündmuste puhul. Paljud kannavad ka ninarõngaid ja kuna Indiaski väärtustatakse heledat nahka, kulutavad naised palju raha nahkahelendavatele kreemidele. 
  • Vaikse ookeani lääneosas, Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas on kultuure, kus märgistatakse keha väga valusate protseduuridega, sest arme peetakse sensuaalseks ja intrigeerivaks.
  • Prantslastele seevastu meeldivad enim loomuliku välimusega naised ja tugev meik ei ole hinnas. Äärmisel juhul kasutatakse oma loomuliku ilu rõhutamiseks sooje toone. Prantslannad hoolitsevad selle eest, et nende nahk, keha ja juuksed oleks terved, nii ei pea nad muuga vaeva nägema. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles