Viis fraasi, millega manipuleeriv nartsissist jalust maha rebida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suhtenõustaja Lisa Romano annab oma videokanalis nõu, kuidas nartsissistidega oma elus hakkama saada.

«Oluline on meeles pidada, et me ei saa kellegi teise reaalsust muuta,» ütleb Romano. Ainus, mis sa saad muuta, on see, kuidas sa ise sellele reageerid. Oluline on jõuda arusaamisele, et kõigil on õigus oma arvamusele ning see mõistmine võib osutuda väga vabastavaks.

Ta annab head nõu, kuidas nartsissistidega, kes sind rünnata ja kontrollida püüavad, iga päev hakkama saada. Siin on viis head fraasi, millega konflikte lahendada ning nartsissiste tasakaalust välja lüüa.

1. «Mul on kahju, et sa nii tunned.» Kujutle, kuidas nartsissist sind süüdistab – ta teab, miks sa seda või teist tegid või ütlesid. Nartsissistid on ju inimesed, kes omast arust alati teavad kõige paremini, mida teised inimesed tunnevad ja mõtlevad ning ei kõhkle neile seda ette ladumast, tavaliselt ikka süüdistavas vormis. Aga kui sa talle vastad, et sul on väga kahju, et ta nii tunneb, viib see ta täiesti tasakaalust välja. Sa võtad temalt relvad ning ei lähe konfliktiga kaasa.

2. «Ma suudan aktsepteerida sinu väärarusaama minust.» Järjekordne hea lause, millega nartsissisti purjedest tuul ära võtta. On fenomenaalne, mis juhtub, kui sa näitad talle, et aktsepteerid seda, et ta on asjast täiesti valesti aru saanud. Sa keeldud tema reaalsuse omaks võtmisest ning jällegi summutad konflikti ega lähe manipulatsiooniga kaasa.

3. «Mul pole õigus kontrollida seda, kuidas sa mind näed.» See on sarnane eelmise fraasiga. Sa näitad, et mõistad: jah, ta näeb sind täiesti valesti, kuid samas tunnustad, et tal on õigus maailma tajuda, kuidas iganes ta seda ise soovib. Tavaliselt tekivad peamised konfliktid nartsissistiga siis, kui tema manipulatsiooniga kaasa minna.

4. «Eks ma pean aktsepteerima, et sa tunned parasjagu nii.» Jällegi üks fraas, millega sa näitad, et aktsepteerid tema erinevat maailmavaadet, kuid samas ei nõustu temaga. Tema rünnakud võivad haiget teha, kuid kui sa ei lähe asjaga kaasa, lööd sa jällegi nartsissisti maailmapildi kõikuma.

5. «Mina ei vastuta su viha eest.» Nartsissistliku inimese üks tavalisemaid käitumismustreid on leida empaatiline inimene, keda ta saab kontrollida. Võim ja manipuleerimine annab talle rahuldust ning see on suhe, kus kaks inimest on mures vaid ühe inimese heaolu pärast – nartsissisti heaolu pärast. Empaadid kardavad kõige rohkem inimesi vihastada ja nartsissistid teavad seda, sellepärast kasutavad nad viha sageli relvana. Selle lause ütlemine aga on vabastav ning näitab manipuleerijale, et sind ei ole võimalik vihaga kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles