Mida see tähendab, kui loode emaüsas on liiga väike?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ämmaemand avastab, et sinu kõhu suurus ei ole kuust kuusse piisavalt palju kasvanud, võib ta sind saata täiendavale ultraheliuuringule.

Ultraheli vahenduselt mõõdetakse lapse pead, keha ja arvutatakse tema umbkaudne kaal. Kui lapse peaümbermõõt ja kehaümbermõõt on sinu rasedusnädala kohta väga väikesed; või kehaümbermõõt vastab tunduvalt varasemale rasedusnädalale kui peaümbermõõt; või kui loote oletatav kaal on üle kümne protsendi väiksem kui see olema peaks, siis diagnoositakse sul loote kasvupeetus ehk hüpotroofia, kirjutab Emmede Klubi.

Loote kasvupeetust on kahte liiki:

1. Asümmeetrilise hüpotroofia korral on loode esimesed kaks trimestrit normaalselt arenenud, kolmandas on aga lootel tekkinud probleem toitainete ja hapniku kättesaamisega, mille tõttu loote pea on küll normaalses suuruses, aga keha kõhn. Laps on n-ö nälginud. Tavaliselt on selle põhjuseks näiteks preeklampsia või probleemid nabanööri või platsentaga, mis ei kanna enam toitaineid ja hapnikku lapseni edasi. Tihti jääb aga täpne põhjus välja selgitamata. Enamasti on tegemist just sedasorti kasvupeetusega. 

2. Sümmeetrilise hüpotroofia korral on loode raseduse algusest peale liiga aeglaselt arenenud ja terve tema keha on normist väiksem. Põhjuseks võivad olla ema poolt raseduse alguses põetud haigused, lapse kromosoomhaigused, ema aneemia või ema alkoholitarbimine raseduse ajal. Seda esineb harvem. 

Hea uudis on see, et enamasti ei põhjusta õigeaegselt avastatud kasvupeetus lapsele mingeid probleeme. Kõige tõenäolisemalt võib ta kergest enneaegsusest tingituna vajada pikemat sünnitusmajas viibimist, abi oma kehatemperatuuri reguleerimisel ja toitumisel. Kui aga hüpotroofiat õigeaegselt ei avastata, võib loode hapniku- ja toitainete puudusesse üsas surra. Seepärast ongi tähtis rasedusega arvel olla, et ämmaemand saaks sinu raseduse arengut pidevalt jälgida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles