Kõige seksikam värv? Fuksia!

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Fuksia on võimas värv – sõidab sajaga silmade vahele ja vallutab meeled. Tegu on tõelise püssirohuga värvimaailmas, millel plahvatuslik laeng ja pöörane energia. Viimaks ometi on soojemates õhtutes juba elektrit, linnud laulavad kui arust ära ja kainet mõistust säilitada ei suuda ega taha enam keegi. Seksikas fuksiavärv on täpselt see, mida me kirgi kütval kevadel kõik vajame!

Supermodell Arizona Muse lummavalt lihtsas fukisakarva kombineekleidis Elle stiiliauhindade galal.
Supermodell Arizona Muse lummavalt lihtsas fukisakarva kombineekleidis Elle stiiliauhindade galal. Foto: AFP / Scanpix

Mood tõstab pidavalt uusi toone aukohale ja hülgab need hetk hiljem südametult. Inimesed tüdinevad ka, mahajäetud kaunitare ei nuta tavaliselt keegi taga. Aga fuksia on siin mängus ilmselt ainus erand! Mood ignoreeris teda hea mitu hooaega. Lausa alavääristas, tembeldas odavaks pilgurabajaks, vulgaarseks ja vanamoodsaks... Kandjad aga ei hüljanud teda kunagi. Ikka hiilis mõni blondiin peole fuksiakarva kleidis või rõhutas mõni särtsakas kastanipea oma naeratust fuksiatooni huultega. Nüüd saab seda kõike viimaks ometi täispurjes teha! Moemaailm on fuksia ees põlvili. Ja olgem ausad – sama juhtub iga vähegi enesekindla naisega, kes end selle tooni võimuga relvastab. Nimeta kuidas tahad, aga see lihtsalt rabab, röövib kogu tähelepanu ruumis, ajab vere keema… ühesõnaga – töötab!

Kes kõige osavamalt uute trenditoonidega žongleerib? Muidugi Aldo Järvsoo, TFW kevad 2017.
Kes kõige osavamalt uute trenditoonidega žongleerib? Muidugi Aldo Järvsoo, TFW kevad 2017. Foto: Erlend Štaub

Mitte keemia, lausa füüsika!

Mõni skeptik kindlasti mõtleb nüüd, mida see üks toon ka suudab! Asi on ikka kandjas. Tõsi, fuksia teeb koostööd vaid tõsise lõviga. Kui julged selle selga sikutada, siis julge ka kohal olla! Selg sirgeks, kannad kindlalt maha, vaata igale väljakutsele vapralt vastu ja asjad hakkavad juhtuma. Sa ei pea olema super sõnaosav ega flirtimisgeenius, piisab, kui sul on eneseusku paus välja pidada. Fuksia on huvitav toon – see mõjub ka kõige küllastunuma toonina kergelt, lausa kergemeelselt. Nii sobib see suurepäraselt neile kaunitaridele, kelle seljas ükski teine kirgas ega hele toon hea välja ei näe, üksnes puhas valge. Fuksia toimet tõestab ka füüsika – selle tooni lainepikkus on väga pikk, ehk see hakkab silma esimeste hulgas nagu kirgas punane.

Kaubamaja show, FIBIT, Viru Keskus
Kaubamaja show, FIBIT, Viru Keskus Foto: Ardo Kaljuvee

Ehk vaata või ära vaata, märkad sa seda kindlasti! Jah, mis siin salata, punane on fuksia teine, pea sama seksikas õde, kellega pidevalt käib rivaalitsemine. Kes tahab eriti raju värviplahvatusega lajatada, võib korraga ühes komplektis selga ajada nii fuksia kui ka punase. Miks ka mitte – mood vähemasti praegu selliseid pööraseid šokikombinatsioone välja pakub. Peenetundelisematel kaaslastel viib see küll vererõhu lakke, kuid elu paneb kandja ümber keema päris kindlasti.

Fuksiasuu - kindel magnet kõigile pilkudele.Varkki kevadkollektsioon.
Fuksiasuu - kindel magnet kõigile pilkudele.Varkki kevadkollektsioon. Foto: Kalev Lilleorg
Moemaailm on fuksia ees põlvili. Ja olgem ausad – sama juhtub iga vähegi enesekindla naisega, kes end selle tooni võimuga relvastab.

Šokeerib, ja mõnuga!

Ajast aega on fuksiapunast šokeerimise eesmärgil edukalt kasutatud. Itaalia moedisainer ja sürrealistide muusa Elsa Schiaparelli kasutas tooni ulja sihtotstarbelisusega, ristides oma signatuurtooni šokiroosaks. Avalikkus ahhetas, kuid julgemad kaunitarid lõikasid lennukast ideest kohe profiiti, kirjutades kirkaima peatüki kolmekümnendate aastate moest. Teine riivatult tähelepanumaias kümnend, kaheksakümnendad, oli toonist samuti suures vaimustuses. Selle aja meeleoludest ja esteetikast on paljugi areenil tagasi, muidugi nüüdisajastunud stilistikas. Ning meenutagem moe lähiajalugu – esimene toon, mis minimalismi valkjashallist müürist läbi murdis, oli seesama pulbitsev roosa, mis jäi meiega aastateks.

Iga värv ei sobi kõigile ja fuksia puhul kehtib sama tõde. Kuid nii lihtne – sobib blondidele või brünettidele – asi muidugi pole. Enamasti pole stilistikas selliste kirvetõdedega suurt midagi pihta hakata. Kui tahad teada, kas sinust võiks saada fuksias sädelev seltskonna keskpunkt, siis proovi lihtsalt tooni selga ja vaata rahulikult, kuidas ennast tunned. Sest karakter on peamine – sul peab olema väge värvist üle olla, et see edukalt välja kanda. Teisena loeb üldine tonaalsus – fuksia paneb särama need, kellega kõlavad kokku külmad toonid ja tugevad kontrastid, ning võrdselt hästi haagib see nii heledate kui ka tumedate juustega. Kui oled tundliku natuuriga, väheste kontrastidega, toon-toonis gamma eelistaja, siis piisab sulle pisikesest elemendist või jäta see raskestivalitsetav moepeatükk parem üldse vahele. Pole ju vaja, et see seksikas, kuid taltsutamatu toon nii sinu riidekapis, suhetes kui sisemaailmas korraliku segaduse kokku keeraks.

Piisab ka detailist! Dune Londoni fuksiakirkad kingad ja kott sekundeerivad Taifuni öösinisele kleidile.
Piisab ka detailist! Dune Londoni fuksiakirkad kingad ja kott sekundeerivad Taifuni öösinisele kleidile. Foto: Meisi Volt

Töötab igas annuses

Fuksia kasutamine stilistikas on üllatavalt lihtne – värv on niivõrd mõjus, et midagi lisaks polegi vaja. Liiga palju disaini mõjub pigem kohatult. Lihtsad pinnad, selge siluett, vähe detaile ja minimalistlik stilistika on kindlaim moodus õnnestuda. Kui tahad seltskonda sisse sadada kui välgukärgatus, siis ilmu pealaest jalatallani fuksias. Usu, see on tore ja tujutõstev. Samas võib see mingi aja pärast ka ära väsitada, liiga suurt mahtu koduses riidekapis fuksia alla, olgu ta nii imeline toon kui tahes, panna ei tasu. Teed targasti, kui mahendad värvi kärgatavat võimu valgega – saad eriliselt kevadise ja kerge, aga mitte kraadigi vähem seksika tulemuse. Mustaga paari panduna kipub fuksia kõige kergemini käest ära minema, ehk libiseb liialt sirgjoonelise seksapiili maailma. Tänapäeval ei taha ju ükski naine välja näha nii odav ja ebahuvitav, et tema soov meeldida oleks päris otsa ette kirjutatud. Nii et ettevaatust mustaga! Kui soovid tumedat fooni oma värvisähvatusele, võta mängu tumesinine – palju põnevam, peenetundelisem ning ka moekohasem kombinatsioon.

Emporio Armani moelava kuulutab fuksia võidukäigu jätkumist ka sügisel. Pane tähele suurepäraseid suhteid tumesinise tooniga!
Emporio Armani moelava kuulutab fuksia võidukäigu jätkumist ka sügisel. Pane tähele suurepäraseid suhteid tumesinise tooniga! Foto: SipaUSA / Scanpix

Fuksia võim tuleb välja juba väga väikesest piisast. Isegi selles kehtestavas toonis huulepulk juba paneb sedavõrd päid pöörama, et ohustad iga vastutulejat kaelavaluga. Imeline taktika on võtta mängu fuksia tooni aksessuaarid – kingad, kotid, sallid, ehted. Neid on üllatavalt lihtne muu kraamiga kokku sobitada! Sel domineerival detailil on üsna ükskõik, mille foonil ta särada saab. Kui sul on näiteks tarvis välja minna kleidiga, mida oled varem palju kandnud, lajata fuksia karva detailidega ning kõigile tundub see täiesti tuliuus kleit olevat!

Ka erksa ehtega saab tervikusse kirge süstida – pikad pärlripatsiga kõrvarõngad Plum D’Or.
Ka erksa ehtega saab tervikusse kirge süstida – pikad pärlripatsiga kõrvarõngad Plum D’Or. Foto: Meisi Volt

Fuksia on nii tuline toon, et talle tundub isegi kohatu sellist lahjat sõna nagu roosa külge pookida. Ka punaste hulka ta täiel määral ei kuulu – selleks puudub temas vajalik agressiivsuse varjund. Aga mis siin ikka teoretiseerida – fuksiat ei huvita see karvavõrdki. See on toon, mis mõjub ilma sõnade, konteksti ja õigustuseta. Kas sul jätkub kuraasi temaga lähemat tutvust teha?

Kui kuraasi eriti palju, võid ka silmad fuksiakarva maalida!
Kui kuraasi eriti palju, võid ka silmad fuksiakarva maalida! Foto: SipaUSA / Scanpix

FOTOD: MEISI VOLT, ERLEND ŠTAUB, ARDO KALJUVEE, KERTIN VASSER, SIPAUSA, XPOSURE/SCAPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles