Karin Raski neli soovitust, kuidas elada säästlikumalt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Rask
Karin Rask Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Facebooki säästmisgrupi Kogumispäevik korraldatud kirbuturul andis häid soovitusi kuulajatele tuntud näitleja ja omanimelise keskkonnasäästliku rõivabrändi Kalamaja Printsess omanik Karin Rask, kes avaldas nii mõndagi üllatavat.

Karin Rask tõdes portaalis kukkur.swedbank.ee, et väga palju annab kokku hoida riiete pealt, investeerides kvaliteetsetesse toodetesse ja mitte kiirmoodi. Ka kõik Kalamaja Printsessi materjalid on pärit kangatööstuse  ülejääkidest või Uuskasutuskeskusest, seega on peamiselt tegu inimeste ülejäänud kangastega, mis on äraviskamise asemel uuskasutuseks toodud.

«Minu ja mu laste riidekapis on 80 protsenti taaskasutusriideid. 20 protsenti esindavad aeglast moodi, need on kvaliteetsed riided. Näiteks talveparka, millega olen kümme aastat igal talvel ringi käinud ja see ei näita mingeid väsimuse märke,» selgitas Karin Rask ja tõi välja neli säästunippi, mis tema jaoks eriti hästi toimivad.

1. Autokulud nulli!

Kuna autokulud on reeglina väga suured, siis otsustasid Raskid järk-järgult selle kasutamist vähendada. Tulemuseks on see, et lähiajal loobuvad nad autost üleüldse. «Hakkasime autot võimalikult vähe kasutama ja mõistsime, et tegelikult polegi meil seda nii palju vaja kasutada. Kuu aja pärast pole meil tõenäoliselt üldse autot, me planeerime sellest loobuda. See on suur kokkuhoid,» kinnitas ta.

2. Riiete peale raha ei kuluta

«Ma arvan, et väga oluline säästunipp, mida ma kasutan, on see, et ma riiete peale ei kuluta. Või kui kulutan, siis nii, et see asi kestaks aastakümneid,» sõnas Karin Rask, kes tunnistas, et tal oli vahepeal ka periood, kus tundis, et «väärikad» inimesed second hand’ist kaupa ei osta. «Mõtlesin, et olen nüüd suur ja peaksin Viru keskusest asju ostma. Õnneks läks see hoog kiiresti üle. Nüüd ma ei näe põhjust, miks peaksin ostma asju tavalisest poest. Ma saan second hand’ist soodsamalt ja palju ägedamaid asju, lisaks hoian loodust.»

Oma lemmikpoodidena nimetas ta Uuskasutuskeskust, Humana Vintage’i Stockmanni vastas ja USA Today’d. «Ma käin tavaliselt poes kolme tiiruna. Esmalt vaatan, mida mul on vaja Kalamaja Printsessiks jaoks, siis vaatan, mida saan pojale või emale võtta ja kolmanda tiiru ajal vaatan endale asju,» avaldas ta.

3. Tulevikus saavad arstirohtude pealt kokku hoida

Toidu pealt perekond Rask kokku ei hoia. Seda kõike just tuleviku perspektiivi silmas pidades. «Kvaliteetne toit on meie jaoks pigem nagu pikemaajalisem investeering. Ma usun, et kui ma ostan eestimaist toitu, soovitatavalt mahekaupa, siis see on investeering tervisesse ja hiljem saame kokku hoida näiteks arstirohtude pealt,» avaldas ta.

4. Meelelahutus saab olla ka tasuta

Karin Rask tarbib koos perega vabal ajal meelelahutust, mis on tasuta. Mida soojemaks ilmad lähevad, seda mugavam on seda ka teha. Ka talvel kelgutada, metsas või rabas käia, ei maksa midagi. «Kogu aeg ei pea käima tasulistel üritustel,» sõnas ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles