Eesti naine migreenist: 11 kõige tüütumat kõrvalseisjate reaktsiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hiljuti rääkis sõbranna, et tema tuttav tegi uuringu migreenist. Mõtlesin, et wow! Eestis ka lõpuks hakatakse asjaga põhjalikumalt tegelema, kuid peagi pettusin. Kuulsin ikka sama vana kulunud infot, mida räägib iga arst: migreen on peavalu, mis tuleb stressist, liigsest pingest ja sellest saab lahti vanemas eas. Oma elu halvavast migreenist kirjutab portaalis Minu Pere Gätlin.

Millal on inimene kõige elujõulisem, et olla töökas, õnnelik ja ehitada oma elu üles? Mina olen hilistes 20ndates ja lohutus, et vanaks saades läheb üle, on lihtsalt liiga julm…

Lisaks sellele on migreen ohtlik mitte ainult iseendale, vaid ka ümbritsevatele inimestele. Mõelge, kui migreenik istub autoroolis ja on ilus suvine päev. Korraga sähvatab talle auto esiklaasist päike näkku. Juht on unustanud prillid ette panna. Teate, mis juhtub? See sähvatus põhjustab hetkega sellise valuhoo, et tal kaob igasugune taju ümbritsevast.

Migreen muudab töövõimetuks

Mis edasi saab? Migreenik ei ole ilmaasjata töövõimetu isik. Valuhoo korral võib ta põhjustada tohutuid tööõnnetusi. Peavalu on midagi, mis on tõesti põhjustatud stressist ja pingest. Ta tuleb aeglaselt ja sul on võimalik võtta valuvaigistit. Sa ei kaota oma mälu, kõnelemisoskust, koordinatsiooni…

Mõne migreenitüübi puhul jääd sa poolest kehast halvatuks, kuni hoog üle läheb. Vahel pole sul isegi seda tohutut valu peakolus, vaid esinevad kõik muud sümptomid nagu iiveldus, valgustundlikkus, kehv nägemine.

Sellele ei ole ravi, ainult leevendust saab. Ja kõik migreenikud ei saa mitte kunagi terveks. Isegi mitte, kui nad vanaks saavad. Seega on arstist rumal väita, et oota, kuni sa vanemaks saad. Ja me oleme väsinud kuulmast erinevaid teisi väljendeid. Ma olen väga-väga tänulik, kui keegi tõesti tahab aidata. Toon mõned tüüpilisemad reaktsioonid:

  1. Kas sa oled proovinud…? Jah, olen. Uskumatu, aga ma olen püüdnud proovida kõike, mis on mulle kättesaadav olnud. Olenemata mõningasest abist kannatab 80 protsenti patsientidest hoogude käes. Üks põhjusi on ka see, et aasta hiljem loobutakse, sest see on kulukas, võtab liiga palju aega igapäevaelu kõrvalt, negatiivse suhtumise pärast…. Ravimite võtmine põhjustab pikemas perspektiivis teisi tervisehädasid, näiteks maoprobleeme.
  2. Sa jood liiga vähe vett. Tegin hiljuti jälle kehamassitesti. Mu kehas on piisavalt vett, kaalu poolest olen normis. Mu näonahk pidi vastama 12-aastase omale. Kus mul see veepuudus? Migreeni kutsuvad esile ka keskkonnast tulenevad tingimused, mitte ainult kellegi halb eluviis. Ja mis halb eluviis on inimesel, kelle ainus pahe on piimakohv? Ma ei joo, ei suitseta, söön tervislikult… Ainult unega olen juba lapsest saati kimpus olnud. Stressi ka ei ole. Psühholoog ütles, et mul pole tema abi vaja.
  3. Oh, minul on ka peavalu. Migreen on neuroloogiline haigus. Minu õel on samuti migreenid. Ta pole mulle kunagi öelnud, et oh temal on ka, et mida ma virisen. Tegelikult püüame üksteisele toeks olla. Vahel oleme võrrelnud ka oma migreene. Ta on isegi öelnud, et minu migreen on tema omast täiesti teistsugune, tema migreenid on veidi leebemad ja mitte nii sagedased. Sellepärast on nii oluline migreeni tüüpe määrata, mis on oluline töövõime ja tööohutuse koha pealt.
  4. Sa ei näe haige välja. Minu migreenis õde ei näe tõesti haige välja, kuid mina olen nagu keegi, kes hakkab infarkti saama. Ma hõõrun oma pead ja õlgu, mudin õlgu. Lisaks lähen näost valgeks. Hiljutisel esmaabikoolitusel rääkisime näovärvidest, et näiteks merehaige läheb rohekaks jne. Valge tähendab, et inimene hakkab minestama. Tundus loogiline, sest ma olen minestanud küll. Maailma Tervishoiuorganisatsioon liigitab migreeni üheks kurnavaimaks haiguseks.
  5. Sa olid eile terve. Kui mina haigeks jään, on mul kolm suuremat migreenihoogu järjest ja siis ma olen kaks nädalat üsna sageli voodis, sest ma olen nii kurnatud ja väsinud. Ja vahel see ongi nii, et oled terve ja korraga on ta platsis. Eriti nõme, kui oled kuu ilma olnud ja elu nautinud, ning siis on ta tagasi.
  6. Oled sa kindel, et see on migreen? Aga kas teie teate, et migreenil on kaheksa tüüpi!? Või et migreenil on neli faasi? Ma pole kohanud Eestis arsti, kes seda mulle rääkinud oleks või määraks erinevaid tüüpe. Kui ma õigust ei räägi, siis kirjutage kommentaaridesse või saatke mulle Facebooki kiri, sest ma tahaks küll, et keegi ütleks rohkem, kui et on auraga või aurata migreen…
  7. Sa isegi ei püüa sellest lahti saada, onju! Migreeni ravi on individuaalne, sest see hõlmab närvikanaleid ja ajukemikaale, lisaks keskkonna ja geneetika stiimuleid. Meil polegi migreenidele pühendunud arsti, kes määraks rohkem kui aurata ja auraga. Enamus migreenihaiged saadetakse perearsti poolt kliinilise psühholoogi või neuroloogi juurde.
  8. Mis mõttes sa migreeni pärast tööle ei tulnud? Mis mõttes sa ei teadnud, et mõned migreenitüübid jätavad halvatuks või kurnavad niivõrd, et inimene pole võimeline üldse tööd tegema? Praegu tahetakse isegi anda (Itaalias vist) naistele menstruatsiooni ajal paar vaba päeva. Enamusel naistel esineb menstruatsiooniga ka migreen (jah, see on üks kaheksast tüübist), seega tegelikult tundub isegi täiesti arusaadav, et naine pole päevade ajal võimeline tööd tegema. Lisaks sellele on The Migraine Research Foundation hinnanud kahjumiks 13 miljardit dollarit, mille tööandjad kaotavad igal aastal migreeni tõttu.
  9. Kas sa oled stressis? Psühholoog kinnitas, et ma ei ole stressis. Mul tekib ainult stress sellepärast, et ma ei saa migreenihoo tõttu vaba päeva ja kui saan, siis jään vaeseks… Tere, makseraskused siis… Nüüd ma õnneks olen leidnud töö osas paremad väljavaated. Töö sujub, raha tuleb ja vaeseks ei pea ka jääma.
  10. Kas sul on ajukasvaja? Magnetresonantstomograafuuring võib kinnitada, et mu peas pole kasvajat ega üldse muud kahjustusi, mis võiksid peavalusid põhjustada ja kuna MRT ütleb, et oled terve, jäetakse 50 protsenti migreenikuid diagnoosimata. Või nad saavad lihtsalt migreenirohud või otsustatakse ravida midagi muud… Minul on migreeni asemel ravitud aneemiat, unepuudust, saadetud psühholoogi juurde, et äkki on stress, ja viimane kord raviti hoopis reflukshaigust.
  11. Miks sa arsti juurde ei lähe? Millise arsti juurde?? Esimest korda rääkis natukenegi mõistliku juttu anestesioloog, kes töötab vähipatsientidega valukabinetis. Ta oli esimene, kes kinnitas, et tegu on migreeniga.

Loe edasi portaalist Minu Pere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles