Mida meeles pidada, kui soovid edukat karjääri?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kooli lõppedes on aeg hakata vaatama erialase töö suunas. Isegi, kui teenisid lisaraha või elatist juba õpingute ajal, siis oma erialase karjääriga alustamine võib olla hirmutav. Ja peabki olema. Kuigi esimene ametipost ei jää sinu viimaseks, on see sinu edasise karjääri ja finantsedukuse alustala. Viisist, kuidas sa ennast esitled, sõltub, millisest firmast alustad oma teekonda, mis omakorda mõjutab sinu edasisi valikuvõimalusi. 

Sellepärast on oluline teha esimene samm eduka karjääriredeli suunas läbimõeldult, teab TF Banki Laenukool. Selleks alusta järgmiste soovitustega:

  1. CV koosta nutikalt. Tõenäoliselt pole sul noore inimesena suuri erialaseid kogemusi ja töövõite ette näidata. Seega pead CV-d koostades olema nutikas. Kui oled töötanud näiteks ettekandjana, kassapidajana või muu lihtsama töö peal, siis lisaks ametipositsioonile märgi üles ka oma tööülesanded ja mida neid tehes õppisid (kliendisuhtlust, meeskonnatööd, ajaplaneerimist vms). Siinkohal tasub läbi mõelda ka kõik tegevused koolis. Hindeid ja olümpiaadivõite ära loetlema hakka, kuid kui oled aktiivselt osa võtnud mõne ürituse korraldamisest või huvialaringi tööst, siis tasub saadud kogemused ära mainida. Kindlasti ei tasu kirja panna midagi, mis ei vasta osaliselt või täielikult tõele. Vale tuleb peaaegu alati välja ja selle tagajärjed võivad ulatuda kaugemale kui töökoha kaotamine.
  2. Tööotsinguid alusta tutvusringkonnast. Olgem ausad, paljud ettevõtted ei soovi noort tänavalt palgata, veel vähem teda välja õpetada. Töökuulutusi sirvides jääb paratamatult silma, et enamik neist nõuavad korralikku kogemustepagasit. Seega on targem alustada oma tutvusringkonnast, pigem selle vanematest liikmetest. Tuttava juurde või lähedase soovitusel on oluliselt kergem see esimene linnuke karjääri alustamiseks kirja saada.
  3. Tööintervjuule mine ettevalmistunult. Uuri, millega firma tegeleb, kes on tema suuremad konkurendid ja mis antud valdkonnas praegu toimub. Kursis tasub olla ka pakutava ametikoha sisu ja iseloomuga. Vastasel juhul võid jääda küsimustele vastamisel hätta ja jätta endast mulje, nagu sind tegelikult ei huvitaks pakutav töö.
  4. Küsi tööintervjuul asjalikke küsimusi. Tööandja ei hinda kandidaati ainult tema vastuste, vaid ka tema küsimuste põhjal. Kui sinu küsimused keskenduvad ainult palgale ja puhkusele, siis sa ei jäta endast just usaldusväärse ja pühendunud inimese muljet. Tundes sügavamat huvi, millised on sinu tööülesanded, arenguvõimalused ja millisel moel täpsemalt saaksid firmale kasulik olla, näitad sa oma potentsiaalsele ülemusele, et võtad kandideerimist ja töötamist tõsiselt. Lisaks, pea meeles, et tööintervjuu on mõeldud mõlema poole jaoks. Vastused nendele küsimustele loovad sulle parema pildi, milline oleks sinu tulevik selles ettevõttes.
  5. Kontrolli ettevõtte tausta. Leides mõne tööpakkumise, tutvu peale firma kodulehe ka krediidiinfo ja Google’i otsingu tulemustega. Kindlasti räägi ka sõpradega – vahest on nemad või keegi nende tuttavatest antud firmas töötanud või sellega muul moel kokku puutunud. Kui ettevõttel on suur maksuvõlg ja kaadrivoolavus, siis tasub olla ettevaatlik või otsida uus pakkumine.
  6. Tunne oma õigusi. Iga tööpakkumine pole taevakingitus, tööturul liigub ka pettureid. Vii end kurssi kõigega, mis puudutab andmekaitset, tööaega, -tasu ja -ohutust. Üle tasub vaadata ka sellised teemad nagu konkurentsipiirang ja välismaal töötamine. Kui sa pole lepingut sõlmides päris kindel, kas kõik on korrektne, siis küsi nõu tuttavatelt või vastavatest asutustest.
  7. Tee vahet bruto- ja netopalgal. Need on mõisted, mis lähevad paljudel segamini. Brutopalk on töötasu, milles sisalduvad erinevad maksud. Netopalk on siis vastavalt kõik see, mis sinu kontole laekub. Palgaläbirääkimistel ära kõhkle üle küsimast, kummast parasjagu on jutt. Sama kehtib ka igasuguste lisatasude kohta.
  8. Isegi unistuste töökohal pole kõik nii roosiline. Ükskõik milline töökoht ka poleks, alati on ülesandeid, mis on ebameeldivad või tüütud. Esimese töökoha puhul kipub neid olema eriti palju. Ära lase end sellest heidutada ja pea meeles, et mida kauem sa esimesel töökohal vastu pead, seda rohkem sa õpid ning seda tõsisemalt võetav on antud positsioon sinu tuleviku CV-s.
  9. Riietu vastavalt ametipositsioonile. Vii ennast kurssi, millist riietumisstiili sinult oodatakse. Mõni positsioon eeldab formaalset, teine jälle vabamat lähenemist. Kui sa aga pole kindel, siis kingad, korralikumad püksid (mitte teksad) ja poolpidulik pluus või triiksärk töötavad alati. Välimus pole peamine, kuid tihti aitab see palju kaasa.
  10. Mõtle oma liikumised läbi. Kandideerides või tööle asudes hinda töö asukohta ning planeeri oma teekond kodust tööle ja tagasi. Arvesta ka teiste päevategevustega. Mõtle läbi, kas antud logistikaga kaasneb sulle lisakulusid. Lisaks, kas sul jääb aega oma elu teiste aspektide (trenn, huviringid, lapsed, sõbrad jms) jaoks?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles